Zaváranie a želírovanie už nie je len výsadou letných dni.
Dnes nájdete v obchodoch ovocie a zeleninu, ktorú môžete zavárať a želírovať aj počas chladnejších jesenných a zimných mesiacov.
Vyskúšajte napr. pomelo, grapefruit, pomaranč, tekvicu alebo klasickú hrušku.
Hruškové pyré s vanilkou
Prísady:
- 1 kg hrušiek (olúpaných a nakrájaných na kúsky)
- 1 balenie Vanilkového struku „Bourbon“ Dr. Oetker
- šťava z 1 citróna
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr. Oetker
- 350 g cukru
Pozri aj: Kefír: Prečo ho môžeme považovať za elixír zdravia? Budeš prekvapená!
Príprava:
- Na prípravu pyré vložíme do väčšieho hrnca kúsky hrušiek a rozmixujeme ich ponorným mixérom. Vanilkový struk po dĺžke rozkrojíme a vložíme do hrnca. Pridáme šťavu z citróna.
- Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného pyré. Ak je pyré po vychladnutí málo tuhé, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
- Odoberieme struk a prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Ak sú hrušky veľmi tvrdé, krátko ich povaríme s 200 ml vody a potom rozmixujeme.
Tekvicový džem s orechami
Prísady:
- 1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky
- 200 ml vody
- 100 g vlašských orechov
- 1 PL orechového oleja
- 1 chemicky neošetrená limetka
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker
- 500 g cukru
Odporúčame: Využi jelení loj úplne inak: O tomto si určite nevedela!
Príprava:
- Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.
- Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
- Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Upozornenie: Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
Vianočná pomarančová marmeláda (Čarujeme na Luciu s ovocím)
Prísady:
- nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
- 500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
- 500 ml 100 % pomarančovej šťavy
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
- 500 g cukru
Zaujme ťa: Kedy je správny čas na večeru? Môžeme ju vynechať? Tu sú odpovede!
Príprava:
- Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
- Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
- Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
*Pozn.: Filetovanie pomaranča: Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.
TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.