Chystáte narodeninovú párty alebo inú oslavu a chceli by ste urobiť nejaký netradičný dezert, lenže nápady vám dochádzajú? Cake-pops sú tým pravým, čím môžete potešiť svojich hostí. Na prípravu sú jednoduché a pre hostí zaujímavé.
Je to úplne variabilný dezert. Môžete doň dať v podstate čokoľvek, je to úplne na vás. To isté platí aj pri dekorovaní. Môžete použiť akúkoľvek polevu, pridať rôzne ozdoby alebo z nich urobiť vtipné postavičky. Cake-pops sa stali veľmi obľúbeným dezertom aj na svadbách, lebo sú lákavé na pohľad, šťavnaté vo vnútri a v porovnaní s inými zákuskami sú celkom malé, takže môžete ochutnať aj iné dezerty.
Existujú dva druhy cake-pops, ktoré môžete pripraviť. Buď si kúpite silikónovú formu určenú na cake-pops, upečiete v nich cesto a tieto malé guľôčky budete na paličke polievať čokoládou. Alebo si najprv upečiete cesto na plechu, potom ho rozmrvíte a pridáte doň tvaroh, nutelu, džem... Jednoducho čokoľvek, aby cesto bolo vlhké a dali sa z neho tvarovať guľôčky, ktoré budeme tiež polievať čokoládou a zdobiť. Dnes vám ukážem recept na ten druhý spôsob, ktorý je podľa mňa lepší, lebo výsledný dezert je šťavnatý.
Odporúčame prečítať: Muffiny s prekvapením pre všetky zvedavé deti
Budeme potrebovať:
- čokoládovú piškótu – môžete použiť svoj osvedčený recept (netreba však mať cesto príliš nadýchané, ťažšie sa potom bude drobiť a nemusíte tiež dávať veľa oleja)
- lieskovo-orieškový alebo čokoládový krém (napríklad Nutella)
- kyslý džem (napríklad marhuľový)
- rum
- citrónovú šťavu
- tmavú čokoládu
- bielu čokoládu
- smotana na šľahanie
- ozdoby
Postup:
1. Upečieme čokoládovú piškótu. Cesto príliš nešľahajte a nedávajte veľa prášku do pečiva. Ja som ju piekla podľa pravidla: koľko vajíčok, toľko lyžíc cukru a múky a použila som 4 vajíčka. Piškótu necháme úplne vychladnúť a potom ju rozdrobíme do misy.
2. Pridáme asi 2 polievkové lyžice lieskovo-orieškového krému, 2 lyžice marhuľového džemu, trochu rumu a trochu citrónovej šťavy. Citrónovú šťavu som pridala preto, aby bolo cesto kyslejšie, takže ak ho chcete skôr sladké, šťavu nedávajte.
3. Z cesta tvarujeme guľôčky. Z čokolády a smotany na šľahanie si pripravíme polevu tak, že čokoládu nasekáme na malé kúsky a zalejeme horúcou smotanou. Miešame, dokiaľ sa čokoláda úplne nerozpustí. Ak máte nejakú svoju overenú čokoládovú polevu, pokojne ju použite.
4. Zoberieme si paličku na cake-pops, namočíme jej koniec do polevy a zapichneme asi do polovice guľôčky. Takto pripravené ich dáme približne na 30 minút do mrazničky, aby boli poriadne tuhé.
Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies
5. Tým, že sme ich dali do mrazničky aj spolu s paličkami a trochou čokolády, budú na guľôčkach dobre držať. Teraz ich ponoríme do polevy, prebytočnú polevu necháme stiecť a môžeme dekorovať. Zapichneme ich napríklad do polystyrénu a necháme stuhnúť.
Odporúčame prečítať: Jednoduché a rýchle kokosové pusinky
Cake-pops máme hotové! Teraz ich len premiestnime do nejakej vhodnej nádobky a môžeme podávať. Polevy nemusia byť len čierne a biele. V obchodoch sa už dajú nájsť rôzne farebné polevy a ozdoby, takže sa s cake-pops môžete vyhrať.
Spôsob podávania je tiež rôzny. Ak by sa stalo, že vám guľôčky na paličke držať nebudú, alebo sa vám s nimi nechce tak hrať, môžete ich položiť na tanierik a nechať uschnúť takto.
Prajem vám veľa zábavy, ale hlavne dobrú chuť!
Barbora Vizváryová