Máte radšej varené zemiaky alebo chrumkavé pečené zemiaky? Áno, zemiaky sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov, pričom vždy môžu chutiť inak. Ako prílohu môžeme podávať nielen varené alebo pečené zemiaky, ale zemiakovú kašu, domáce hranolky, zemiakové placky, zemiaky pečené vcelku či dokonca zemiakový šalát.
Rôzne chutné hlavné jedlá aj prílohy sa dajú pripraviť aj z takzvaných nových zemiakov. Nové zemiaky sú samé osebe veľmi chutné. Stačí ich uvariť alebo upiecť v šupke a servírovať s čerstvým mliekom, kúskom masla či tvarohu. Užite si ich v jednoduchých, ale skvelých jedlách.
Máme tu obdobie nových zemiakov, ktoré kúpime na trhu alebo si vykopeme vo vlastnej záhradke. Preto nezaškodí pár tipov na čistenie a tepelnú úpravu tejto potraviny.
V čom sú nové zemiaky iné?
Nové zemiaky sa zberajú skôr, než dosiahnu plnú zrelosť, obyčajne asi dva až tri mesiace po vysadení. Bežné zemiaky sa nechávajú v zemi dlhšie, aby dozreli. Nové zemiaky majú veľmi tenkú a jemnú šupku, ktorá sa ľahko odlupuje alebo sa zemiak môže konzumovať aj so šupkou. Na rozdiel od toho majú bežné zemiaky hrubšiu, pevnejšiu šupku, ktorá sa pred varením často olupuje.
Nové zemiaky majú jemnejšiu, pevnejšiu textúru a sladšiu, jemnejšiu chuť v porovnaní s bežnými zemiakmi. To je spôsobené tým, že obsahujú viac vody a menej škrobu. Vzhľadom na kratšiu dobu rastu môžu nové zemiaky obsahovať viac niektorých vitamínov a minerálov, napríklad vitamínu C. Ich nutričné hodnoty sú teda lepšie.
Ako spracovať nove zemiaky?
Nové zemiaky podliehajú rýchlemu kazeniu, preto si z nich nerobíme zásoby. Pri nákupe vyberáme len zdravé zemiaky. Šupka z nových zemiakov ide dole veľmi ľahko. Nepotrebujeme ani škrabku, stačí ostrejší nôž. Pre zjednodušenie tejto činnosti zemiaky pred čistením namočíme na dve hodinky do vody, ktorú prípadne osolíme.
Variť ich môžeme aj so šupkou, ktorú po uvarení veľmi ľahko stiahneme dole. Táto alternatíva je dokonca najlepšia, pretože pod tenkou vrstvou sa nachádza najviac výživových látok. Podmienkou je však poctivé umytie a odstránenie všetkých zbytkov zeminy, ktorá by mohla byť zdrojom parazitov a baktérií.
Nové zemiaky varíme v menšom množstve vody 10 až 15 minút. Dlhšou dobou tepelnej úpravy sa oberáme o cenné látky a vitamín C. Pre vysoký obsah vody nie sú nové zemiaky vhodné na prípravu zemiakového pyré, smaženie alebo fritovanie.
Zaujme ťa: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!
Najlepšie recepty z nových zemiakov:
Zemiakový šalát z nových zemiakov so šunkou a rukolou
Potrebujeme (4 porcie):
- 850 g malých nových zemiakov
- 120 g sušenej šunky
- 1 zväzok rukoly
- 250 g cherry paradajok
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL medu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
- 1 PL vínneho octu
- 4 – 5 PL olivového oleja
Postup: Očistite zemiaky. Dajte variť do vriacej osolenej vody. Medzitým pripravte zálievku z horčice, medu, soli, korenia a prelisovaného cesnaku. Potom za pomoci metličky pridávajte ocot a po častiach olej. Na teplé, pokrájané zemiaky nalejte zálievku a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte natrhanú šunku, rukolu a pokrájané rajčiny.
Odporúčame: Krémové gratinované zemiaky: Dokonalo chutné, rovnako ako francúzske zemiaky
Najlepšie pečené zemiaky so slaninou
Potrebujeme (4 porcie):
- 20 malých nových zemiakov
- 10 širších plátkov slaniny
- pár stoniek rozmarínu
Postup: Plátky slaniny rozpoľte. Omotajte ich okolo umytých zemiakov a pripevnite špáradlom. Balíčky položte na stonky rozmarínu a pečte na 190 stupňoch zhruba 50 minút. Slanina by mala byť chrumkavá a zemiaky mäkké. Medzi zemiaky tiež môžeme dať pár lístkov šalvie alebo inej bylinky. A k čomu podávať tieto úžasné pečené zemiaky? Je to len na vás, môže to byť grilovaná ryba, hydina, hovädzie mäso alebo aj grilované tofu či grilovaný encián.
Nové zemiaky v krémovej omáčke s kôprom
- 1 kg nových zemiakov
- 200 ml smotany na varenie (cca 30 % tuku)
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 zväzok čerstvého kôpru, nasekaný (alebo 2 lyžice sušeného kôpru)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Citrónová šťava
Postup: Dôkladne umyte nové zemiaky a ak sú väčšie, nakrájajte ich na menšie kúsky. Menšie zemiaky môžete nechať celé. Nie je potrebné ich lúpať, keďže nové zemiaky majú jemnú šupku. Vložte zemiaky do veľkého hrnca s osolenou vodou a priveďte ich do varu. Varte ich asi 15-20 minút, alebo kým nie sú mäkké, ale nie rozvarené. Potom ich sceďte a nechajte odkvapkať.
Kým sa zemiaky varia, v hlbokej panvici roztopte maslo na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte ich, kým cibuľa nie je priesvitná a mäkká, asi 5 minút. Do panvice pridajte smotanu a priveďte ju do varu. Znížte teplotu a nechajte omáčku jemne vrieť asi 5 minút, aby sa zahustila. Pridajte nasekaný kôpor do omáčky a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak chcete, môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre sviežejšiu chuť.
Vložte uvarené zemiaky do panvice a jemne ich premiešajte, aby sa rovnomerne obalili omáčkou. Nové zemiaky v krémovej omáčke s kôprom podávajte teplé, ako prílohu k mäsu, rybe alebo samostatne s čerstvým chlebom.
Odporúčame: RECEPT: Úžasný malinový zákusok so želatínou – niečo pre milovníkov malín!
Zemiakové karí s hráškom a kokosovým mliekom
Potrebujete (4 porcie):
- 700 g nových zemiakov
- 2 PL oleja
- 1 cibuľu
- 1 mrkvu
- soľ
- korenie
- 2 PL karí korenia
- 1 PL hladkej múky
- 400 ml kokosového mlieka
- 400 g mrazeného hrášku
- 1 hrsť posekaného koriandru
- 1 limetka
Postup: Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a nechajte so zemiakmi 10 minút dusiť. Potom osoľte, okoreňte, posypte karí korením a múkou a nechajte spojiť s tukom. Zalejte vývarom a kokosovým mliekom a nechajte 10 minút variť. Pridajte hrášok a dolaďte korením.
Anketa: Ktorý recept vyskúšate?
Odpovedalo 128 ľudí
19%
64%
17%
Článok aktualizovaný 17.6.2024
Aktualizovaný článok: 17.06.2024