Provence, čiže Provensálsko, sa nachádza v juhovýchodnom Francúzsku a podľa mnohých je považované za najkrajšiu oblasť na svete. Turisti ho navštevujú pre jeho krásu, jedinečnosť a miestnu kultúru. Nájdete tu historické pamiatky a prírodné zaujímavosti. Provensálsko víta s otvorenou náručou všetkých milovníkov levandule, nádherných miest aj historických pamiatok. Čím vás očarí táto jedinečná oblasť, ktoré miesta navštíviť a čo ochutnať?
Odporúčame: Grécka kuchyňa: Čo musíš počas návštevy Grécka jednoznačne ochutnať?
Ktoré miesta navštíviť?
Ak máte radi históriu a historické pamiatky, určite by ste nemali opomenúť mestá Arles, Orange a Avignon, ktoré majú bohatú históriu. Nájdete tu veľa múzeí a pamiatok ešte z čias Rímskej ríše, ako napríklad amfiteáter, rímske divadlo, rímske kúpele, ale aj nádherné katedrály, kostoly a kaplnky. Je to i z toho dôvodu, že Avignon bol na určitý čas sídlom rímsko-katolíckych pápežov.
Čím vás očarí Provensálsko?
Provence je nádherná krajina, ktorá zahŕňa pobrežie Cote d'Azur s nádherným tyrkysovým morom a nesmrteľne známym St. Tropez. Ďalším turistickým lákadlom je Grand canyon du Verdon, ktorý patrí k najhlbším kaňonom v Európe. Pomenovaný podľa rieky Verdon, ktorá ním preteká. Je výraznej tyrkysovozelenej farby, čo dáva tomuto kaňonu svoju typickú charakteristiku.
Pre Provensálsko sú charakteristické cezmínové duby, levanduľové polia, pestovanie šalvie, rozmarínu a tymiánu. K tomu sa pridáva ich unikátna architektúra, ktorá dotvára atmosféru slnečnému a zároveň ospalému francúzskemu vidieka. Čarovné dedinky a mestečká sfarbené množstvom kvetov aj úzke romantické uličky sú príjemným prostredím, kde sa oplatí zastaviť, oddýchnuť si a posedieť na kávičke, prípadne si pochutnať na miestnych špecialitách.
Nezabudnite ochutnať miestne špeciality!
Typickým jedlom Provensálska je bujabéz (bouillabaisse). Vývar z morských plodov ochutený soľou, korením, cibuľou, rajčinami, šafránom, feniklom, šalviou, tymiánom, bobkovým listom a pohárom bieleho vína či koňaku. Ďalšou provensálskou špecialitou je pissaladiere. Pripomína pizzu, je robená z chlebového cesta, väčšinou je pokrytá do hneda osmaženou cibuľou a pastou zo sardiniek, ančovičiek a čiernych olív. Ratatouille je ďalším tradičným jedlom pochádzajúce z provensálskeho Nice. Určite ochutnajte calisson – tradičný provensálsky mandľový koláč. A k tomu si dajte pastis – tradičný provensálsky likér ochutený anízom. Keďže je silný, mieša sa s vodou a je obľúbený hlavne v Marseille a jeho okolí.
Pozri aj: Kam na výlet s deťmi? Tieto miesta na Slovensku rozhodne neobíď!
9 komentárov
Kristína Dická
31.12.2020 08:46Provensálsko sa mi vždy spája s levanduľou, prejsť sa aspoň raz po levanduľových poliach, určite by to bola najvoňavejšia prechádzka zo všetkých :-)
Miriama Rusinová
09.09.2014 16:39krásne... krásne :) oplatí sa navštíviť.
Leonnie
16.08.2013 10:40moj sen, snad sa mi coskoro splni :)
cucoriedka
15.08.2013 13:14Nadherne, nemam slov.....
Mária
13.08.2013 15:00Nádherná krajina, príroda, historické budovy a najmä tie levanduľové polia.
Blažena Sádovská
08.08.2013 15:19Nádherné, ja si levanduľu pestujem v záhradke a suším, vynikajúca vôňa, zvyknem ňou aj obdarovať rodinu a priateľov.
Lenka Pravdova
05.08.2013 06:39Boli sme na 10 dni v juni, odporúčam, romantické uličky plné krásny obchodíkov, nádzerná azúrová farba mora, história, pohoda, plné reštaurácie a bary Francúzov, ktorí si užívajú život :) Len levandula nekvitla žial.
Ivka
04.08.2013 17:33moj tajny sen :)
Stanka
03.08.2013 09:50tie levanduľové polia....niečo nádherné, tam musí byť voňavo...