Provensálsko – levanduľové polia a čarovné miesta. Aké krásy skrýva?

Provence, čiže Provensálsko, sa nachádza v juhovýchodnom Francúzsku a podľa mnohých je považované za najkrajšiu oblasť na svete. Turisti ho navštevujú pre jeho krásu, jedinečnosť a miestnu kultúru. Nájdete tu historické pamiatky a prírodné zaujímavosti. Provensálsko víta s otvorenou náručou všetkých milovníkov levandule, nádherných miest aj historických pamiatok. Čím vás očarí táto jedinečná oblasť, ktoré miesta navštíviť a čo ochutnať?

Odporúčame: Grécka kuchyňa: Čo musíš počas návštevy Grécka jednoznačne ochutnať?

mesto Arles

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré miesta navštíviť?

Ak máte radi históriu a historické pamiatky, určite by ste nemali opomenúť mestá Arles, Orange a Avignon, ktoré majú bohatú históriu. Nájdete tu veľa múzeí a pamiatok ešte z čias Rímskej ríše, ako napríklad amfiteáter, rímske divadlo, rímske kúpele, ale aj nádherné katedrály, kostoly a kaplnky. Je to i z toho dôvodu, že Avignon bol na určitý čas sídlom rímsko-katolíckych pápežov.

levanduľové pole

Zdroj: Shutterstock®

Čím vás očarí Provensálsko?

Provence je nádherná krajina, ktorá zahŕňa pobrežie Cote d'Azur s nádherným tyrkysovým morom a nesmrteľne známym St. Tropez. Ďalším turistickým lákadlom je Grand canyon du Verdon, ktorý patrí k najhlbším kaňonom v Európe. Pomenovaný podľa rieky Verdon, ktorá ním preteká. Je výraznej tyrkysovozelenej farby, čo dáva tomuto kaňonu svoju typickú charakteristiku.

Pre Provensálsko sú charakteristické cezmínové duby, levanduľové polia, pestovanie šalvie, rozmarínu a tymiánu. K tomu sa pridáva ich unikátna architektúra, ktorá dotvára atmosféru slnečnému a zároveň ospalému francúzskemu vidieka. Čarovné dedinky a mestečká sfarbené množstvom kvetov aj úzke romantické uličky sú príjemným prostredím, kde sa oplatí zastaviť, oddýchnuť si a posedieť na kávičke, prípadne si pochutnať na miestnych špecialitách.

Beaumes de Venice

Zdroj: Shutterstock®

Nezabudnite ochutnať miestne špeciality!

Typickým jedlom Provensálska je bujabéz (bouillabaisse). Vývar z morských plodov ochutený soľou, korením, cibuľou, rajčinami, šafránom, feniklom, šalviou, tymiánom, bobkovým listom a pohárom bieleho vína či koňaku. Ďalšou provensálskou špecialitou je pissaladiere. Pripomína pizzu, je robená z chlebového cesta, väčšinou je pokrytá do hneda osmaženou cibuľou a pastou zo sardiniek, ančovičiek a čiernych olív. Ratatouille je ďalším tradičným jedlom pochádzajúce z provensálskeho Nice. Určite ochutnajte calisson – tradičný provensálsky mandľový koláč. A k tomu si dajte pastis – tradičný provensálsky likér ochutený anízom. Keďže je silný, mieša sa s vodou a je obľúbený hlavne v Marseille a jeho okolí.

Pozri aj: Kam na výlet s deťmi? Tieto miesta na Slovensku rozhodne neobíď!

9 komentárov
Stanka

Stanka

03.08.2013 09:50

tie levanduľové polia....niečo nádherné, tam musí byť voňavo...

Vaše meno:

Ivka

Ivka

04.08.2013 17:33

moj tajny sen :)

Vaše meno:

Lenka Pravdova

Lenka Pravdova

05.08.2013 06:39

Boli sme na 10 dni v juni, odporúčam, romantické uličky plné krásny obchodíkov, nádzerná azúrová farba mora, história, pohoda, plné reštaurácie a bary Francúzov, ktorí si užívajú život :) Len levandula nekvitla žial.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

08.08.2013 15:19

Nádherné, ja si levanduľu pestujem v záhradke a suším, vynikajúca vôňa, zvyknem ňou aj obdarovať rodinu a priateľov.

Vaše meno:

Mária

Mária

13.08.2013 15:00

Nádherná krajina, príroda, historické budovy a najmä tie levanduľové polia.

Vaše meno:

cucoriedka

cucoriedka

15.08.2013 13:14

Nadherne, nemam slov.....

Vaše meno:

Leonnie

Leonnie

16.08.2013 10:40

moj sen, snad sa mi coskoro splni :)

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

09.09.2014 16:39

krásne... krásne :) oplatí sa navštíviť.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

31.12.2020 08:46

Provensálsko sa mi vždy spája s levanduľou, prejsť sa aspoň raz po levanduľových poliach, určite by to bola najvoňavejšia prechádzka zo všetkých :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE