Provence, čiže Provensálsko, sa nachádza v juhovýchodnom Francúzsku a podľa mnohých je považované za najkrajšiu oblasť na svete. Turisti ho navštevujú pre jeho krásu, jedinečnosť a miestnu kultúru. Nájdete tu historické pamiatky a prírodné zaujímavosti. Provensálsko víta s otvorenou náručou všetkých milovníkov levandule, nádherných miest aj historických pamiatok. Čím vás očarí táto jedinečná oblasť, ktoré miesta navštíviť a čo ochutnať?
Odporúčame: Grécka kuchyňa: Čo musíš počas návštevy Grécka jednoznačne ochutnať?
Ktoré miesta navštíviť?
Ak máte radi históriu a historické pamiatky, určite by ste nemali opomenúť mestá Arles, Orange a Avignon, ktoré majú bohatú históriu. Nájdete tu veľa múzeí a pamiatok ešte z čias Rímskej ríše, ako napríklad amfiteáter, rímske divadlo, rímske kúpele, ale aj nádherné katedrály, kostoly a kaplnky. Je to i z toho dôvodu, že Avignon bol na určitý čas sídlom rímsko-katolíckych pápežov.
Čím vás očarí Provensálsko?
Provence je nádherná krajina, ktorá zahŕňa pobrežie Cote d'Azur s nádherným tyrkysovým morom a nesmrteľne známym St. Tropez. Ďalším turistickým lákadlom je Grand canyon du Verdon, ktorý patrí k najhlbším kaňonom v Európe. Pomenovaný podľa rieky Verdon, ktorá ním preteká. Je výraznej tyrkysovozelenej farby, čo dáva tomuto kaňonu svoju typickú charakteristiku.
Pre Provensálsko sú charakteristické cezmínové duby, levanduľové polia, pestovanie šalvie, rozmarínu a tymiánu. K tomu sa pridáva ich unikátna architektúra, ktorá dotvára atmosféru slnečnému a zároveň ospalému francúzskemu vidieka. Čarovné dedinky a mestečká sfarbené množstvom kvetov aj úzke romantické uličky sú príjemným prostredím, kde sa oplatí zastaviť, oddýchnuť si a posedieť na kávičke, prípadne si pochutnať na miestnych špecialitách.
Nezabudnite ochutnať miestne špeciality!
Typickým jedlom Provensálska je bujabéz (bouillabaisse). Vývar z morských plodov ochutený soľou, korením, cibuľou, rajčinami, šafránom, feniklom, šalviou, tymiánom, bobkovým listom a pohárom bieleho vína či koňaku. Ďalšou provensálskou špecialitou je pissaladiere. Pripomína pizzu, je robená z chlebového cesta, väčšinou je pokrytá do hneda osmaženou cibuľou a pastou zo sardiniek, ančovičiek a čiernych olív. Ratatouille je ďalším tradičným jedlom pochádzajúce z provensálskeho Nice. Určite ochutnajte calisson – tradičný provensálsky mandľový koláč. A k tomu si dajte pastis – tradičný provensálsky likér ochutený anízom. Keďže je silný, mieša sa s vodou a je obľúbený hlavne v Marseille a jeho okolí.
Pozri aj: Kam na výlet s deťmi? Tieto miesta na Slovensku rozhodne neobíď!