TOP recepty vhodné pri detoxikácii: Na ktorom si pochutíš ty?

recepty vhodné pri detoxikácii

Chystáte sa očistiť svoj organizmus detoxikáciou? Aby ste svoje telo netrápili zbytočným hladom a dodali mu zároveň potrebné vitamíny a živiny, pripravili sme pre vás tipy na recepty vhodné pri očistnej kúre.

Čomu sa pri detoxikácii vyhnúť? Z vášho jedálnička vyraďte alkohol, kofeín, sladidlá, sýtené nápoje, biele pečivo a červené mäso. Absolútne nie musíte dať aj všetkým vyprážaným a mastným jedlám, polotovarom, pochúťkam z fast foodu a všetkým potravinám bohatým na tuky.

Čo je pri detoxikácii povolené? Ovocie a zelenina, olivový alebo kokosový olej, bylinky – ideálne čerstvé, bezvaječné cestoviny, prírodná ryža, pohánka, ovsené vločky, ryžové chlebíčky, orechy a zdravé semienka. Dôležitou súčasťou každej očisty je pitie – sústreďte sa hlavne na čistú vodu, povolené sú aj nesladené bylinkové čaje (napríklad žihľava či Lapacho).

Príprava jedál by mala byť čo možno najviac bez tuku, iba s malým (prípadne žiadnym) množstvom soli. Vhodné sú šaláty z čerstvej zeleniny alebo ovocia, jedlá pripravené na pare, na panvici či na grile s použitím zdravého olivového alebo kokosového oleja.

Odporúčame: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!

paradajková polievka
Shutterstock®

Paradajkovo-pomarančová polievka

Ingrediencie:

  • 900 g paradajok, 
  • 4 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 
  • 2 cibule, 
  • 1 zeler a 2 mrkvy nakrájané na kocky, 
  • cca 6 dcl zeleninového vývaru, 
  • 2 dcl pomarančovej šťavy, 
  • 4 lyžice olivového oleja, 
  • soľ, mleté čierne korenie, 
  • na ozdobu strúhaná pomarančová kôra a jedlé kvety

Postup:

Do rúry vyhriatej na 180 °C vložte pekáč s prepolenými umytými paradajkami, nasekaným cesnakom a dvoma lyžicami olivového oleja. Paradajky ochuťte trochou soli a čiernym korením a pečte ich cca 45 minút za občasného miešania. V hrnci medzitým na zvyšnom oleji opečte cibuľu, mrkvu a zeler, zalejte vývarom a varte cca 20 minút. Potom k polievke pridajte paradajkovú zmes, pomarančovú šťavu a nechajte všetko spolu prejsť varom. Následne polievku rozmixujte a v prípade potreby ešte dochuťte korením. Polievku môžete podávať teplú, ale aj vychladenú. Na ozdobu vám dobre poslúži strúhaná pomarančová kôra a jedlé kvety.

ryžové rezance s tofu
Shutterstock®

Ryžové rezance s tofu

Ingrediencie:

  • ryžové rezance,
  •  tofu, 
  • 2 mrkvy nastrúhané najemno, 
  • 2 šálky nastrúhanej zelenej alebo červenej kapusty, 
  • 1 červená a 1 zelená paprika nakrájaná na kocky, 
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno, 
  • zelená fazuľka, 
  • kokosový olej, 
  • čerstvý koriander, 
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Ryžové rezance uvarte podľa návodu. Na panvici na troche kokosového oleja opražte cibuľu, pridajte na kocky nakrájané tofu aj ostatnú zeleninu a za občasného miešania spolu popražte približne 4 minúty. Osoľte, okoreňte, pridajte uvarené ryžové rezance, čerstvý koriander, dôkladne premiešajte a podávajte.

Pozri aj: Vaječný bielok na pleť aj vlasy: Ako dokáže byť prospešný?

grilovaná makrela
Shutterstock®

Grilovaná makrela so šalátom

Ingrediencie: 

  • 4 ks filé z makrely (nie údenej), 
  • 4 pomaranče, 
  • cca 2 hrste žeruchy, 
  • 1 červená cibuľa nakrájaná na plátky, 
  • 4 lyžičky čerstvého koriandra, 
  • 1 chilli paprička, 
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 
  • bylinková soľ

Postup: 

Umyté a očistené filé osoľte a ochuťte zmesou z nakrájanej chilli papričky, strúhanej citrónovej kôry a 2 lyžičiek koriandra. Grilujte v rúre pri cca 150 °C asi 15 minút. Podávajte s kúskami pomaranča zmiešanými so žeruchou, zvyškom koriandru a plátkami červenej cibule.

Pozri aj: Ako využiť citrón v domácnosti: Prinášame 5 skvelých tipov!

ovsená kaša
Shutterstock®

Ovsená kaša s ovocím

Ingrediencie: 

  • ovsená kaša, 
  • 500 ml vody, 
  • ovocie – napríklad maliny a jahody

Postup: 

Kašu uvarte podľa návodu, vo vode obvykle od bodu varu cca 3 až 4 minúty. Podávajte s obľúbeným ovocím. Kaša splní úlohu sýtych raňajok, ale aj náhradu za sladký obed či olovrant.

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.04.2016 20:04

ryby :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.02.2014 17:01

zaujímavé recepty a hlavne že pomôžu ked sa chystáte očistiť svoj organizmus detoxikáciou

Vaše meno:

Danka

Danka

01.06.2013 21:27

ovsená kasa je super tu vyzerá úžasne :)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

24.05.2013 11:26

Zaujímavé, zdravé, vyzerajú lákavo, určite vyskúšam.

Vaše meno:

Zuzana

Zuzana

23.05.2013 08:33

a ešte je celkom dobré začať ráno teplou vodou s citrónom nalačno..:)

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

08.04.2013 18:11

 Ryby zbožňujem pripravené na všelijaký spôsob...

Vaše meno:

Leonnie

Leonnie

07.04.2013 10:59

este treba doplnit, ze sa nesmu mliecne vyrobky, v prvom recepte by sa nemal pouzit zeleninovy vyvar z kocky alebo ineho polotovaru a ten posledny recept by sme mali papat nielen pocas detoxu ale aj v ostatne dni :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.