Chystáte sa očistiť svoj organizmus detoxikáciou? Aby ste svoje telo netrápili zbytočným hladom a dodali mu zároveň potrebné vitamíny a živiny, pripravili sme pre vás tipy na recepty vhodné pri očistnej kúre.
Čomu sa pri detoxikácii vyhnúť? Z vášho jedálnička vyraďte alkohol, kofeín, sladidlá, sýtené nápoje, biele pečivo a červené mäso. Absolútne nie musíte dať aj všetkým vyprážaným a mastným jedlám, polotovarom, pochúťkam z fast foodu a všetkým potravinám bohatým na tuky.
Čo je pri detoxikácii povolené? Ovocie a zelenina, olivový alebo kokosový olej, bylinky – ideálne čerstvé, bezvaječné cestoviny, prírodná ryža, pohánka, ovsené vločky, ryžové chlebíčky, orechy a zdravé semienka. Dôležitou súčasťou každej očisty je pitie – sústreďte sa hlavne na čistú vodu, povolené sú aj nesladené bylinkové čaje (napríklad žihľava či Lapacho).
Príprava jedál by mala byť čo možno najviac bez tuku, iba s malým (prípadne žiadnym) množstvom soli. Vhodné sú šaláty z čerstvej zeleniny alebo ovocia, jedlá pripravené na pare, na panvici či na grile s použitím zdravého olivového alebo kokosového oleja.
Odporúčame: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!
Paradajkovo-pomarančová polievka
Ingrediencie: 900 g paradajok, 4 najemno nasekané strúčiky cesnaku, 2 cibule, 1 zeler a 2 mrkvy nakrájané na kocky, cca 6 dcl zeleninového vývaru, 2 dcl pomarančovej šťavy, 4 lyžice olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, na ozdobu strúhaná pomarančová kôra a jedlé kvety
Postup: Do rúry vyhriatej na 180 °C vložte pekáč s prepolenými umytými paradajkami, nasekaným cesnakom a dvoma lyžicami olivového oleja. Paradajky ochuťte trochou soli a čiernym korením a pečte ich cca 45 minút za občasného miešania. V hrnci medzitým na zvyšnom oleji opečte cibuľu, mrkvu a zeler, zalejte vývarom a varte cca 20 minút. Potom k polievke pridajte paradajkovú zmes, pomarančovú šťavu a nechajte všetko spolu prejsť varom. Následne polievku rozmixujte a v prípade potreby ešte dochuťte korením. Polievku môžete podávať teplú, ale aj vychladenú. Na ozdobu vám dobre poslúži strúhaná pomarančová kôra a jedlé kvety.
Ryžové rezance s tofu
Ingrediencie: ryžové rezance, tofu, 2 mrkvy nastrúhané najemno, 2 šálky nastrúhanej zelenej alebo červenej kapusty, 1 červená a 1 zelená paprika nakrájaná na kocky, 1 cibuľa nakrájaná nadrobno, zelená fazuľka, kokosový olej, čerstvý koriander, soľ a korenie podľa chuti
Postup: Ryžové rezance uvarte podľa návodu. Na panvici na troche kokosového oleja opražte cibuľu, pridajte na kocky nakrájané tofu aj ostatnú zeleninu a za občasného miešania spolu popražte približne 4 minúty. Osoľte, okoreňte, pridajte uvarené ryžové rezance, čerstvý koriander, dôkladne premiešajte a podávajte.
Pozri aj: Vaječný bielok na pleť aj vlasy: Ako dokáže byť prospešný?
Grilovaná makrela so šalátom
Ingrediencie: 4 ks filé z makrely (nie údenej), 4 pomaranče, cca 2 hrste žeruchy, 1 červená cibuľa nakrájaná na plátky, 4 lyžičky čerstvého koriandra, 1 chilli paprička, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, bylinková soľ
Postup: Umyté a očistené filé osoľte a ochuťte zmesou z nakrájanej chilli papričky, strúhanej citrónovej kôry a 2 lyžičiek koriandra. Grilujte v rúre pri cca 150 °C asi 15 minút. Podávajte s kúskami pomaranča zmiešanými so žeruchou, zvyškom koriandru a plátkami červenej cibule.
Ovsená kaša s ovocím
Ingrediencie: ovsená kaša, 500 ml vody, ovocie – napríklad maliny a jahody
Postup: Kašu uvarte podľa návodu, vo vode obvykle od bodu varu cca 3 až 4 minúty. Podávajte s obľúbeným ovocím. Kaša splní úlohu sýtych raňajok, ale aj náhradu za sladký obed či olovrant.
Pozri aj: Ako využiť citrón v domácnosti: Prinášame 5 skvelých tipov!