Rozhodli ste sa zmeniť svoj životný štýl a začať sa stravovať konečne zdravo? Aby vás nelákali panvice a pekáče dychtivé po oleji, zatvorte ich za dvierka kuchynskej linky a nahraďte ich parným hrncom. Vedeli ste o tom, že sa dá v parnom hrnci navariť úplne fantasticky? Varenie v parnom hrnci je mimoriadne jednoduché, nenáročné na čas a hlavne zdravé.
Prípravou jedál na pare zachovávate v potravinách vitamíny a všetky dôležité živiny, ktoré pečením, vyprážaním či dlhým varením bežne ničíte. Eliminujete tiež prísun tuku, takže nasmerujete svoju postavu na cestu za štíhlou líniou, minimalizujete riziko vysokého cholesterolu a zároveň uľavíte preťaženému tráveniu.
Varenie v pare – čo všetko môžete v parnom hrnci variť?
V parnom hrnci môžete pripraviť prakticky kompletný obed, vrátane dezertu. Keďže má väčšina parných hrncov viac poschodí, na uvarenie obeda či večere vám bežne postačí cca 15 – 30 minút v závislosti od druhu potravín a spotrebujete pri ňom maximálne 1,5 litra vody.
Ušetríte tiež korenie a soľ. Varenie v pare totiž zintenzívňuje prirodzené chute surovín, vďaka čomu objavíte, že mrkva vie byť naozaj neuveriteľne sladká, ryba či hydina príjemne šťavnatá, zemiaky nepotrebujú maslo a brokolica chutí úžasne!
Varením na pare sa vám otvoria nové obzory kulinárskeho raja. Ak vám chýba už len inšpirácia na recepty, máme pre vás zopár skvelých tipov, napríklad na kompletné víkendové menu.
Ako na varenie pomocou parného hrnca?
Varenie pomocou parného hrnca je jednoduchý spôsob prípravy jedál, ktorý zachováva viac živín a prírodnú chuť potravín. Parný hrniec funguje tak, že voda sa zahrieva a vytvára paru, ktorá pomaly a udržateľne varí jedlo. Tento spôsob varenia je veľmi zdravý, pretože sa potraviny neprekysľujú a neznehodnocuje sa ich nutričná hodnota.
- Kvalitný parný hrniec je obzvlášť dobrý na prípravu zeleniny, ryže a mäsa - ide teda o zdravé varenie a varenie bez tuku.
- Zelenina je krásne šťavnatá a farebná, pretože sa varí v pare bez toho, aby sa znehodnotili vitamíny a minerály.
- Ryža sa v pare uvarí rovnomerne a neprichytí sa na dne hrnca.
- Mäso sa v pare pekne udusí a zostane šťavnaté a mäkké.
- Zdravé jedlo z parného hrnca je samozrejmosťou.
- V parnom hrnci navariť môžete napríklad zdravé recepty, ľahké recepty, rýchle recepty, zdravé dezerty, vegetariánske jedlá - pričom ide o jednoduché varenie, ktoré zachováva všetky vitamíny a živiny.
- Zdravé stravovanie je veľmi dôležité, pričom viacposchodový parná hrniec môže byť šikovný pomocník - a hotové jedlo z parného hrnca či jedlo v jednom hrnci budete mať na dosah ruky.
Ak chcete ďalej skúmať nové možnosti varenia, určite vyskúšajte varenie pomocou parného hrnca. Vaše jedlá budú chutné, zdravé a lahodné.
Ako fungujú parné hrnce?
Parné hrnce sú zariadenia, ktoré umožňujú variť jedlo pomocou páry. Tá sa vytvára v spodnej časti hrnca, kde je umiestnená voda. Všetky poschodia parného hrnca a nádoby parného hrnca tak majú svoju úlohu. Keď sa voda zahreje, začne vytvárať paru, ktorá postupne preniká do vloženého koša s jedlom a pripravuje ho.
Parné hrnce majú rôzne nastavenia, ktoré umožňujú regulovať množstvo a intenzitu pary, čím je možné variť jedlo rôznym spôsobom a zachovať v ňom viac živín a prírodnú chuť. Pri použití parného hrnca je dôležité dodržiavať časovanie a správne nastavenia.
Výhodou parných hrncov je aj to, že pri varení sa nevytvárajú žiadne nežiaduce látky, ako pri príprave na sporáku, čím je jedlo zdravšie a chutnejšie. Parné hrnce sú preto veľmi populárne medzi tými, ktorí dbajú na zdravý životný štýl a chcú si pripraviť chutné a zdravé jedlá.
Neprehliadnite: Mini pavlovky podľa Kvetky Horváthovej – dokonalý dezert, ktorý musíš vyskúšať
Recepty z parného hrnca:
1. Ľahká vegetariánska polievka v parnom hrnci
Ingrediencie:
-
3 – 4 paradajky
- 1 kukurica v konzerve
- čerstvá alebo mrazená zelená fazuľka (cca za hrsť)
- 1 celá brokolica, zeler, cícer (cca za hrsť)
- 1 menšia konzerva hrášku
- 4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 väčšia červená paprika
- 1 karfiol
Postup prípravy: Zeleninu dôkladne umyte. Očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Kukuricu, hrášok a cícer zlejte a pridajte k ostatnej zelenine. Všetko spolu vložte do nádoby v parnom hrnci, jemne osoľte bylinkovou soľou a varte.
Ak uprednostňujete menej kyslú chuť pridajte kvôli paradajkám aj štipku hnedého cukru. Do nádoby na bylinky môžete vložiť čerstvú bazalku či kôpor. Zelenina by mala byť hotová do 10 minút, tak ju prelejte do hrnca, zlejte doň tiež zvyšnú šťavu a v prípade potreby zalejte jednou až dvoma šálkami vody, priveďte do varu a hotovo! Môžete servírovať.
2. Parený losos
Ingrediencie:
-
4 filety z lososa
- 10 strúčikov cesnaku
- zväzok jarnej cibuľky (prípadne 1 pór)
- sezamový olej
- bylinková soľ
- limetka
Postup prípravy: Lososa pokvapkajte z obidvoch strán limetkovou šťavou, osoľte bylinkovou soľou, vložte do parného hrnca a nechajte ho pariť. Príprava rýb v parnom hrnci trvá obvykle 10 – 15 minút. Medzitým si na panvici rozpáľte sezamový olej a opražte na ňom cesnak.
Ten potom premiešajte s nakrájanou cibuľkou alebo pórom a použite ho ako chutnú dekoráciu pri servírovaní lososa. Lososa môžete podávať so zemiakmi uvarenými v parnom hrnci alebo bagetkou.
Odporúčame aj: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?
3. Varenie ryže - ako na sladkú ryžu s mangom?
Ingrediencie:
-
ryža
- 2 – 3 ks mangá
- kokosové mlieko
- med alebo hnedý cukor
- sezamové semiačka
Postup prípravy: Ryžu uvarte podľa návodu v nádobke parného hrnca (cca 20 – 25 minút). Na sporáku zohrejte kokosové mlieko s dvoma polievkovými lyžicami medu alebo cukru. Uvarenú ryžu pridajte do teplého osladeného mlieka, premiešajte, odstavte z ohňa a prikryte.
Kým ryža nasiakne kokosovým mliekom (cca 5 – 10 minút), očistite si a nakrájajte mango, ktoré následne zmiešajte s ryžou, posypte sezamovými semiačkami a podávajte.
Pozri aj: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!
TOP výhody varenia na pare:
Varenie na pare patrí medzi najzdravšie spôsobov prípravy jedla. Táto metóda ponúka množstvo výhod pre vaše zdravie, chuť jedla, a dokonca aj pre životné prostredie. Tu sú hlavné výhody varenia na pare:
- Zachováva živiny: Pri varení na pare nedochádza k priamemu kontakte potravín s vodou, takže vitamíny a minerály, ktoré sú rozpustné vo vode, ako sú vitamíny B a C, nie sú vylúhované do varnej vody. To znamená, že viac týchto živín zostáva v potravinách. Jedlo na pare teda možno považovať za zdravšie.
- Nízky obsah tuku: Varenie na pare eliminuje potrebu používať olej alebo maslo, čo je ideálne pre nízkotučné diéty a pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť príjem tuku z dôvodu zdravotných problémov alebo na chudnutie.
- Zachováva prirodzenú chuť potravín: Para pomáha zachovať prirodzenú chuť potravín, ako sú zelenina, ryby a hydina, bez toho, aby bolo potrebné pridávať veľké množstvo korenia alebo soli. To je obzvlášť užitočné pre tých, ktorí musia sledovať príjem sodíka.
- Jednoduchosť a rýchlosť: Varenie na pare je obvykle rýchlejšie ako mnohé tradičné metódy varenia. Tiež to často vyžaduje menej dozoru, čo znamená, že môžete pripraviť zdravý obed alebo večeru s menším úsilím.
- Ľahšie trávenie: Para jemne varí potraviny, čím uľahčuje ich rozklad a trávenie. Je to skvelá voľba pre ľudí s citlivým tráviacim systémom alebo pre tých, ktorí sa zotavujú z choroby.
- Žiadne spáleniny: Keďže jedlo nie je vystavené vysokým teplotám a otvorenému plameňu, riziko spálenia jedla je minimalizované. Toto môže byť obzvlášť užitočné pre začiatočníkov v kuchyni.
- Úspora energie: Varenie viacerých jedál naraz nad parou môže ušetriť čas aj energiu. S pomocou moderných parných hrncov môžete variť viaceré komponenty jedla naraz, čo zefektívňuje celý proces.
- Lepšie pre životné prostredie: Keďže varenie na pare často nevyžaduje pridávanie tukov a umožňuje nižšiu spotrebu energie, je to tiež šetrnejšia voľba pre životné prostredie.
Odporúčame: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou!
Článok aktualizovaný 2.5.2024