Chrípková sezóna u nás začala už pred niekoľkými dňami či týždňami. Aj keď to možno nevnímame v takej veľkej miere, nakoľko sa stále hovorí len o víruse COVID-19, bežná chrípka či prechladnutie je stále tu a v tomto prechodnom období jej príznaky môžeme pociťovať vo väčšej miere. Plný nos, bolesť hrdla, kašeľ, zvýšená teplota a pod., nás môže na pár dní pripútať do postele. Samozrejme, aby sme sa prechladnutia zbavili čo najskôr, snažíme sa dopriať nášmu telu vyššiu dávku vitamínov (najmä vitamín C) a posilniť predovšetkým imunitný systém.
Zázvor (ďumbier lekársky), citróny, med – aké ďalšie vymoženosti využívate v boji proti chrípke? Ak máte citróny nakúpené do zásoby, zistite, ako ich správne skladovať, aby ste po pár dňoch z nich nemali len čosi zoschnuté.
Ako po správnosti skladovať citróny?
Ovocná misa na stole s citrónmi môže vyzerať zaujímavo a ako akýsi dekoračný prvok na kuchynskej linke alebo kuchynskom stole. Avšak, vyhnite sa tomuto nutkaniu ich skladovania pri izbovej teplote. Totižto v dôsledku tepla môžu citróny vyschnúť a stratiť tak všetku šťavu.
Citróny je najlepšie skladovať v chladničke a bodka! Čerstvé citróny patria do fresh priehradky. Vydržia čerstvé a šťavnaté oveľa dlhšie. Avšak, aby vydržali ešte dlhšie, tak sa odporúča dať ich do uzatvárateľnej nádoby alebo do uzatváracieho vrecúška. Takto by mali vydržať až 1 mesiac. Stojí to teda za vyskúšanie.
Pozri aj: C-éčkový poklad: Rakytníkový sirup je vitamínmi nabitý posilňovač imunity
Čo s citrónovou šťavou alebo kôrou?
Citróny je možné zužitkovať takmer úplne celé. Kôra sa najčastejšie pridáva do koláčov a rovnako aj šťava. Tú však môžete použiť aj na prípravu domácej limonády, pridať do čaju a pod. Ako však skladovať šťavu, plátky či kôru?
- Citrónová šťava – čerstvú šťavu z citrónov môžete uchovať v chladničke po dobu pár dní, počas ktorých si šťava uchová svoju chuť a nezníži sa jej kvalita. Po týždni maximálne po dvoch je šťavu vhodné pridať do jedál alebo použiť pri varení. Skvelým trikom je zamrazenie citrónovej šťavy – tú jednoducho nalejte do formy na ľad a dajte zamraziť.
- Citrónové plátky – môžete ich skúsiť vysušiť a následne použiť ako dekoráciu alebo ich môžete skladovať ako čerstvý citrón. Teda v uzavretej nádobe a v chladničke.
- Citrónová kôra – tú rozhodne nikdy nevyhadzujte! Citrónová kôra ochutí zákusky, no častokrát sa pridáva aj do vegetariánskych jedál. Ak ju však chcete uchovať na dlhšiu dobu, tak ju presypte do uzatváracieho vrecúška a vložte do mrazničky.
5 komentárov
Marián Podmanický
10.11.2021 20:18Citróny som vždy dával do misy k ovociu a nikdy sa mi nestalo, že by splesniveli. Predsa ich nenakupujem na dlhú dobu a v obchode ich tiež nemajú v chladničke. Skúsim sa ale polepšiť a vyskúšam tú chladničku. Človek sa učí celý život.
Alžbeta Neuschlová
06.11.2021 16:24Tak robím to správne :)
Zdenka Sabanošová
02.11.2021 10:28Citrony mám stále v chladničke, vydržia fakt dlho
Darina Božiková
01.11.2021 18:29nuž, ja ich v chladničke skladujem , ale v poslednej dobe kúpim citróny a za 3-4 dni vždy nájdem medzi nimi plesnivý. tak neviem čím to je.
Katarína Kačuriková
08.11.2021 08:11Môže byť, že už z obchodu si prinesiete citróny, ktoré majú na povrchu nejakú "pliagu." Oplatí sa ich preto opláchnuť alebo očistiť roztokom voda + ocot, nechať uschnúť a až tak skladovať v chladničke.
Katarína Konečná
31.10.2021 09:36z Vášho článku som sa dozvedela, že citróny skladujem správne :) zamraziť šťavu ma nenapadlo, vyskúšam
Katarína Kačuriková
08.11.2021 08:09Tak to nás teší :)