Načo slúžia zásuvky v chladničke a ako ich využiť? Toto ťa dostane!

Objavenie chladničky znamenalo akýsi pokrok v skladovaní potravín, pri ktorých chceme, aby si uchovali svoju čerstvosť a aby dlhšie vydržali. Kedysi na tieto účely slúžili veľmi chladné pivnice alebo vykopané diery v zemi. Ach, ako sme radi za niektoré výdobytky modernej doby!

 

No zamýšľali ste sa niekedy nad tým, načo slúžia zásuvky v chladničke? Nie je to len nevyužitý priestor, ktorý by mohol byť nahradený poličkami? Prieskumy ukázali, že poličky v chladničke sú pre mnohých spotrebiteľov veľkou záhadou. Tieto zásuvky sa zdajú byť ideálnym miesto na uskladnenie piva alebo vecí, ktoré sa na poličky jednoducho nezmestili. Avšak, aká je pravda? Aké je skutočné využitie a funkcia týchto zásuviek v chladničke?

 

Pozri aj: Kôstka z avokáda nie je odpad! Ako ju môžeš využiť aj ty?

chladnička

Zdroj: Shutterstock®

Ako zásuvky fungujú

Tieto zásuvky ponúkajú vlhkejšie prostredie ako zvyšok interiéru chladničky. Ak sa nad tým zamyslíme, tak všetko je len o prúdení vzduchu do a zo zásuvky. V niektorých chladničkách je možné túto vlhkosť v zásuvkách korigovať prostredníctvom ovládacích prvkov. V nich si vieme vlhkosť nastaviť, preto v zásuvkách môžeme skladovať rôzne potraviny. Ak vaša chladnička nemá možnosť nastavovania vlhkosti, môžete si vlhkosť regulovať i bez techniky. Vlhkosť v zásuvkách viete čiastočne korigovať i tak, že potraviny umiestnite na rôznych miestach v chladničke – jednoducho, jednu zásuvku nechajte v spodnej časti chladničky a druhú umiestnite o niečo vyššie. 

usporiadanie potravín v chladničke

Zdroj: Shutterstock®

Čo kde skladovať?

  • Vysoká vlhkosť – v zásuvkách, kde je vyššia vlhkosť je vhodné skladovať listovú zeleninu, ktorá je náchylná na rýchle vädnutie alebo stratu vlhkosti. V týchto miestach môžeme skladovať okrem zeleniny i čerstvé bylinky.
  • Nízka vlhkosť – v poličkách je najlepšie skladovať viaceré druhy ovocia (od jabĺk a hrušiek cez kôstkové ovocie až po melóny),  ktoré vylučujú vysokú hladinu plynu nazývaného etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania potravín. Tento plyn môže poškodiť iné potraviny, ktoré sú naň citlivé a môže im spôsobiť predčasnú hnilobu.

 

Avšak, viete čo je základom? Ak chcete, aby vám ovocie a zelenina ostali čo najdlhšie čerstvé aj pri skladovaní v chladničke, je dôležité ich po príchode

z obchodu poriadne opláchnuť a nechať osušiť. Navyše ich tak zbavíte všetkých chemikálií, ktorými boli ošetrované. Ak nemáte vo svojej chladničke zásuvky, tak skvelou náhradou sú uzatvárateľné dózy a škatuľky. 

 

Zaujme ťa: Pupkovník ázijský alebo Gotu kola: Čo dokáže tento zázrak?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Monika Červinková

Monika Červinková

06.10.2017 13:19

a ja dávam hlava nehlava kde mi čo vojde :D

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

06.10.2017 16:00

dobre vedieť

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.10.2017 19:33

zistila som, že zásuvky využívam správne :-)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

06.10.2017 21:05

Myslím, že už toľko bolo napísané , čo a kde sa má dávať do chladničky... Ja to dávam podľa všetkých tých dobrých článkov a rád ... hlavne , aby sa nič nepokazilo..!!!!!!!!!!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

07.10.2017 01:30

Vyzerá to, že mám na to celkom dobrý systém...len občas je chladnička tak plná, že ukladám skôr podľa veľkosti- zmestiť je základ:)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

07.10.2017 09:41

Opäť som sa niečo nové dozvedela, konkrétne o umývaní ovocia a zeleniny pred jej uložením do chladničky.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

07.10.2017 12:02

myslím že skladujeme správne

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

07.10.2017 18:33

Super rada s tým oplachovaním.. To som nevedela.. Ďakujem :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.12.2017 21:16

snažím sa mať v tom poriadok

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.06.2018 20:59

V chladničke mám poriadok

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.