Starostlivosť o plastové nádoby: Takto ti vydržia roky rokúce!

V móde je udržateľnosť, a tá sa týka aj kuchynského náčinia. Aj preto postupne vymieňame zastaralé plastové nádoby určené na skladovanie potravín za ekologickejšie, napríklad tie vyrobené zo skla. Napriek tomu však plastovým nádobám neodzvonilo a mnohí z nás ich majú stále po ruke. A keď sme ich už raz kúpili, bolo by naozaj neekologické ich len tak vyhodiť. My vám prezradíme, ako sa o ne správne starať, aby vydržali čo najdlhšie.

Plast a mikrovlnka

Robia to mnohí z nás. Keď je raz jedlo v plastovej nádobe, ide v nej aj do mikrovlnej rúry na ohrev. Ak však na to nie je daná nádoba prispôsobená, zničí sa. Preto je dobré na konkrétnej nádobe hľadať ikonky, ktoré naznačujú či patrí do mikrovlnky či umývačky riadu.

Nejde však len o bezpečnosť nádoby, ale aj o vaše vlastné zdravie. Ak totiž nádoba do mikrovlnky vyslovene nepatrí má tendenciu sa teplom roztápať a všetky tieto škodliviny sa následne uvoľňujú do vašej večere. Odborníci však vystríhajú pred vystavovaním akýchkoľvek plastov teplu a odporúčajú vám radšej jedlo ohrievať na tanieri.

Odporúčame: Dvere do interiéru: Posuvné alebo zatváracie – ktoré si vybrať?

špina na plastovej nádobe

Zdroj: Shutterstock®

Umývajte ich hneď

Aby ste zabránili zanášaniu plastu, z ktorého je nádoba vyrobená, mali by ste nádobu umyť pod tečúcou vodou hneď ako ju vyprázdnite. Najväčšia chyba, ktorú pri tomto type nádob môžete spraviť je, že ich neopláchnuté dáte do umývačky, kde čakajú na umytie pokojne aj niekoľko hodín.

Keď sme už pri tej umývačke – umývajte v nej len plastové nádoby, ktoré sú na ňu prispôsobené (opäť vyhľadávajte relevantnú ikonku). Inak riskujete, že sa poškodí napríklad uzatváranie nádoby, ktoré je zasa dôležité pre udržanie čerstvosti skladovaných potravín. Ak už nádoby dávate do umývačky, umiestnite ich do hornej časti umývačky. Najviac tepla totiž prichádza zospodu.

najlepšie nádoby na skladovanie potravín

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia pred škvrnami

Plastové nádoby často vyhadzujeme aj preto, že sú zájdené špinou, ktorá sa nedá umyť. Ako prevencia pred nimi pôsobí jednoduchý trik – kvapku oleja rozotrite po dne prípadne po bokoch nádoby predtým, než do nej jedlo naložíte. 

Ak sú už zájdené škvrny na svete, namočte ich na pol hodiny do bielidlového roztoku. Ten si pripravíte zmiešaním bielidla a teplej vody, pričom na každých 250 mililitrov vody použite lyžicu bielidla. Po tom, ako sa nádoby odmočia, ich poriadne umyte v horúcej vode. A čo zaberá na zápach plastových nádob? Skúste ich zapáchajúci povrch prejsť hubkou jemne posypanou sódou bikarbónou.

Ani tie najkvalitnejšie plastové nádoby nevydržia navždy. Akonáhle začnú vykazovať známky deformácie alebo degradácie, je čas ich vymeniť za nové, prípadne oveľa odolnejšie a ekologickejšie alternatívy.

Inšpiruj sa: Zmenšenie uhlíkovej stopy prostredníctvom jedla: 5 tipov, ako na to!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.03.2021 10:34

od paradajkovej omáčky sa vyčistiť nedajú, skúšala som už všetko možné

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

06.03.2021 17:21

Výborný článok!

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

07.03.2021 11:31

Nič nevydrží večne. Plast je síce praktický, ale pokiaľ je to možné snažím sa mu vyhnúť.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.03.2021 17:05

nieto nad klasické materiály

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.