Neustále rastúce ceny potravín zaťažujú rozpočet mnohých rodín čím ďalej, tým viac. Zvyšujúca sa inflácia spôsobuje, že pri nákupoch musíme sledovať ceny potravín veľmi pozorne a počítať, koľko nás jednotlivé nákupy budú stáť.
Všetko je drahšie a my už musíme jednoducho myslieť na to, kde a na čom ušetriť. Aj preto je dôležité vedieť všetko zužitkovať, aby sme sa vyhli vyhadzovaniu jedla a potravín. Viete však, ako je možné mnohé z nich efektívne zužitkovať?
Neplytvať potravinami – to je pri ich dnešných cenách pravidlo pravdepodobne všetkých domácností. Ako účinne a jednoducho zatočiť s infláciou práve v kuchyni? S našimi radami to zvládnete ľavou zadnou!
Všetky správne gazdinky, okrem správneho spracovania surovín, určite vedia, že ušetriť môžu napríklad aj týmito spôsobmi:
- varte vždy s pokrievkou – ušetrite pri varení čas a energiu,
- uvarenú vodu z kanvice nevylievajte – nechajte ju vychladnúť a polejte ňou kvety,
- pokiaľ máte doma teplovzdušnú rúru – pečte naraz na 2 úrovniach a ušetríte čas i energiu.
Ako naložiť s ovocím a zeleninou, aby nezhnili?
Pokiaľ máte doma priveľa čerstvej zeleniny a ovocia, určite ich nevyhadzujte! Aby ste predišli ich skaze, najľahšou cestou je ich zmrazenie. Ideálne je ich vytriediť a dať ich zmraziť po malých častiach, a tak ich budete mať pripravené aj k rýchlemu vareniu.
Ako jednoducho možno ešte „zachrániť" ovocie a zeleninu?
- zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na rôzne tvary a použite do šalátov,
- ovocie dajte do koláčov, ovocnej bublaniny a podobne.
Odporúčame: 3 tipy na rýchle nátierky: Skvelé pohostenie aj pre hostí
Zdroj: Depositphotos
Ako využiť uvarenú ryžu?
Ryža je v našich končinách veľmi obľúbená a častá príloha k hlavným jedlám. Ak z nej ale zostane aj ďalší deň a nemá ju kto zjesť, určite ju nevyhadzujte!
Namiesto toho si z už uvarenej ryže:
- pripravte sladkú ryžovú kašu,
- ňou nahraďte cestovinu do polievky,
- prípadne nezabudnite na klasiku – plnenú papriku!
Ani vodu z uvarenej ryže nevylievajte! Viete ju skvelo zužitkovať - Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!
Čo s uvarenými cestovinami?
Cestoviny sú skvelou voľbou na rýchly obed i večeru. Chutia malým aj veľkým a možno si vyberať z obrovského množstva druhov.
Pokiaľ vám po ich uvarení zopár cestovín ostane, skúste tieto tipy:
- cestovinový šalát, do ktorého pridajte suroviny ako je slaninka, zelenina, olivy a podobne,
- zapekané cestoviny – nezabudnite pridať aj smotanu a cestoviny dochutiť výrazným korením a bylinkami,
- miešané vajíčka s cestovinami,
- cestovinové muffiny – so slaninkou a strúhaným syrom budú chutiť fantasticky,
- cestovinová pizza – ktorú si spolu s klobáskou a rôznymi druhmi zeleniny vaši blízki zamilujú.
Ako spracovať kuracie mäso?
Kuracie mäso patrí medzi to najlacnejšie, a to hlavne vtedy, ak kúpite celé kura. Nemusíte ho piecť vcelku, ale:
- kosti a krídelká dajte do vývaru,
- stehná použite napríklad na paprikáš či na pečenie,
- prsia zasa na rezníky.
A ak kosti z vývaru oberiete, na druhý deň z tohto mäsa môžete pripraviť napríklad chutné rizoto aj spolu so zeleninou.
Inšpirujte sa receptami s kuracím mäsom - Kuracie prsia 7-krát inak – tieto fantastické recepty musíte skúsiť!
Tipy, ako využiť vývar
Poctivý a dlho varený mäsový či zeleninový je nielen výborná polievka, ale aj „liek" takmer na všetko.
Pokiaľ ste ho však uvarili veľmi veľa a viete, že ho nestihnete zjesť, tak:
- vývar sceďte a dajte do uzatvárateľnej nádoby – takto ho môžete skladovať v chladničke alebo si ho môžete zamraziť,
- mäso z polievky oberte a použite ho napríklad do rizota, cestovinového či zeleninového šalátu,
- zeleninový vývar spolu so zeleninou môžete použiť aj ako základ na omáčku alebo dokonca aj na sviečkovú,
- vývarom môžete dochutiť napríklad aj uvarenú ryžu,
- alebo ho jednoducho pridajte k základu aj do iných polievok – rozdiel v chuti spoznáte ihneď.
Neprehliadnite: Staré mamy prezradili: Ako uvariť dokonalý mäsový vývar?
Zdroj: Depositphotos
Čo so starým pečivom?
Čerstvé pečivo máme určite radi všetci! Čo však ale spraviť, ak „zostarne", stvrdne a už nie je vhodné na jedenie?
- Staré pečivo postrúhajte a pripravte si domácu strúhanku.
- Zo staršieho chlebíka si pripravte chlieb vo vajíčku či hrianky.
- Vyskúšajte francúzske toasty – čo je chlieb vo vajíčku, ale v sladkej verzii, avšak, namiesto soli pridajte cukor a/alebo vanilku.
- Staršie pečivo je ideálne aj na prípravu krutónov.
- Použite ho na prípravu žemľovky.
- Staršie pečivo využite na zapekanky či plnené rožky.
Skvelé tipy, ako využiť staršie pečivo – Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!
Ako pri varení šetriť energiu?
Šetriť môžete nielen na jedle a všetkých surovinách, ale aj na energiách, ktoré pri varení spotrebujete.
Prvé pravidlo je – pri varení používajte vždy pokrievku. Výhodou je:
- nikde vám nič neprská,
- uvarené máte minimálne za polovičný čas, čo znamená za polovičnú ceny energií,
- plameň sporáka by mal ohrievať iba dno hrnca.
Tipy, ako ušetriť na energiách - Prituhuje! Nie vonku, ale v cenách energií. Viete, ako ušetriť?