Ak patríte k ľuďom, ktorí všetky rozbalené potraviny balia do potravinárskej fólie, mali by ste si prečítať náš dnešný článok. Predĺžiť trvanlivosť syra v chladničke totiž vôbec nie je komplikované.
Najčastejšie používaní pomocníci, ako napríklad spomínaná fólia alebo alobal, zadržujú vo vnútri príliš veľa vlhkosti. Tým riskujeme vznik plesní, ktoré často zdobia povrch nášho obľúbeného syra.
A nie je to tá chutná a zdravá pleseň, ktorú poznáme z iných syrov. Čo máme teda použiť, aby sme si syry vychutnali čo najdlhšie?
Nie všetky patria do chladničky
Mnohí z nás stále žijú v presvedčení, že sa syry môžu zamrazovať. Nie je to tak. Zmrazené by sa mali skladovať len mäkké syry a syry s modrou plesňou.
Niektoré syry dokonca ani nevyžadujú uskladnenie v chladničke. Tvrdý syr môže byť uskladnený v miestnosti, ktorá má konštantnú teplotu medzi 7-15 stupňov. Mäkké a modré syry by sa však, samozrejme, mali uchovávať minimálne aspoň v chladničke.
Čo sa týka skladovania, tam už prichádza na rad iný pomocník. Všetci sme sa s tým stretli. Nie je nič horšie, ako vytiahnuť blok vášho obľúbeného syra z chladničky a uvedomiť si, že je celý pokrytý neželanou plesňou. Podľa najnovších informácií sa však našlo riešenie, ktoré nás zbaví neželanej syrovej dekorácie.
Odporúčame: Cholesterol je zlý a dobrý. Vedeli ste o tom?
Celé kúzlo spočíva v použití voskového papiera, ktorý dokážeme nahradiť aj obyčajným papierom na pečenie. Ten už v dnešnej dobe nájdeme takmer v každej domácnosti. Použitím papiera na pečenie či voskového papiera zabránime jeho vysušovaniu a zároveň aj zadržiavaniu nadmernej vlhkosti.
Na záver máme pre vás bonusový tip pre milovníkov modrého syra. Údajne stačí, aby sa tento druh syra voľne zabalil do voskového papiera a následne ešte do hliníkovej fólie (alobalu). Je to vraj preto, že modrý syr sa často roztápa, takže vrchná vrstva alobalu zabráni akémukoľvek úniku.
Odporúčame: 3 rýchle recepty na slané koláče QUICHE, ktoré vás zasýtia