Rýchly a jednoduchý test kvality jedla!

Existuje množstvo spôsobov, ako zistiť kvalitu jedla, ktoré podávame na stôl každý deň. Nemusíte byť na to odborník. Jednoduchým pohľadom zistíte, ktoré potraviny sú kvalitné a ktoré by ste už radšej nemali kupovať a mali by ste sa im zďaleka vyhýbať. 

 

My vám ukážeme rýchly test kvality jedla, ktorý si urobíte sami doma alebo už rovno v supermarkete. 

Bylinky

Vezmete si do ruky byliny, vňať zo zeleniny alebo kôpor (čokoľvek, čo chcete použiť do jedla), ak vám listy ovísajú po stranách ruky, sú už dávno zvädnuté. Dokonca, ak sú lístky príliš tmavé a stonky dlhé, obsahujú veľa dusičnanov. Čerstvé byliny sú vždy krásne prírodne zelené. 

 

Pozri aj: Maslo GHEE: Spoznajte jeho impozantné účinky na organizmus

kvalita bylín

Zdroj: Shutterstock®

Syr

Ľahko rozoznáte syr, ktorý je nekvalitný a obsahuje rastlinné tuky. Keď rozkrojíte nekvalitný syr, bude sa vám rozpadávať (okrem tvrdých syrov). Alebo ak ho necháte na vzduchu rozkrojený bez obalu, popraská vám. Ak necháte vonku pri izbovej teplote kvalitný syr, bude akurát mäkší. Avšak, ak vyschne alebo sa na ňom objaví vlhkosť, radšej ho vyhoďte a kúpte nejaký kvalitný. 

 

Prečítajte si: Čakanka obyčajná: Objavte liečivú silu modrých kvietkov!

kvalita syra

Zdroj: Shutterstock®

Zmrzlina

Nechajte vašu obľúbenú zmrzlinu roztopiť pri izbovej teplote a sledujte, čo sa s ňou stane. Ak obsahuje rastlinné tuky, ostane zmrazená dlhšiu dobu a nakoniec sa roztopí na kvapalinu. Kvalitná zmrzlina sa roztopí do hustej bielej krémovej hmoty. 

kvalita zmrzliny

Zdroj: Shutterstock®

Kuracie mäso

Všimnite si biele pruhy na kuracích prsiach. Ak sú príliš hrubé, boli do nich vstreknuté rastové hormóny a kura teda pribralo veľmi rýchlo. Farba kuracích pŕs je taktiež dôležitá. Ak je žltá, mäso nie je čerstvé. Surové kuracie prsia by mali byť pekne ružové a nemali by byť veľmi mäkké. 

 

Prečítajte si: Poznáte najúčinnejší liek na nespavosť a menštruačné kŕče?

kvalita kuracích pŕs

Zdroj: Shutterstock®

Mrazená zelenina

Sama o sebe nie je mrazená zelenina zdravá a čerstvá už vôbec nie. Ak však už po nej siahnete, skontrolujte, či balíček nie je plný snehu a ľadu. Je to dosť komplikované, keďže výrobcovia robia nepriehľadné obaly, ale skúste to hmatom. Ak je plná snehu a ľadu, zelenina nebola dobre skladovaná a už nie je práve najkvalitnejšia. 

 

Zaujme vás: Účinky umelých vitamínov: Čo robia s naším telom?

kvalita mrazenej zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Med

Nekvalitný med doslova kvapká, naopak ten kvalitný steká hrubým a celkom dosť hustým prúdom. Chuť je tak isto iná. Ak ochutnáte med a má veľmi sladkú chuť, znamená to, že je osladený poriadnou dávkou bieleho cukru. 

 

Bude vás zaujímať: Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?

kvalita medu

Zdroj: Shutterstock®

Ryby

Nájsť čerstvé ryby v supermarkete je celkom komplikované, ale už ako tak vieme, ako si vybrať dobrú rybu. Čerstvá ryba by nemala mať zakalené oči. Žiabre krásnej jasnej červenej farby hovoria o kvalite a zdraví vybranej ryby. Povrch by mal byť kovovo lesklý a kostra pevne pripevnená k telu. 

kvalita rýb

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.08.2017 07:21

ja som zásadne proti všetkému mrazenému..... bylinky musia byť rozhodne čerstvé.... mäsko domáce a rybička čerstvo vylovená....vyrastala som na dedine.... takto ma moji rodičia naučili... a veľmi si to vážim... bola to tá najsprávnejšia cesta k zdravému stravovaniu

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

10.08.2017 08:45

Ďakujem za skvelé rady- najmä pri kuracom mäsku budem vedieť, čo znamenajú tie biele pásiky

Vaše meno:

benynka

benynka

10.08.2017 10:08

tiež ma prekvapili tie biele pruhy na kuracích prsiach, som myslela že to sú nejaké tenké šľachy

Vaše meno:

Monika Č

Monika Č

10.08.2017 12:13

Dobré rady!:)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.08.2017 17:21

Výborné rady!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.08.2017 17:52

môžem len potvrdiť,u zmrzliny z vlastnej skúsenosti a u rýb tiež.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.08.2017 18:05

Nooooo, tie kuracie prsia by som v živote nekúpila.. Rybka je chutná ,ked je čerstvá .. A zmrzku kupujem len kvalitnú Magnum..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.08.2017 18:38

i ja som vyrastala v čase, keď sme si všetko dochovali a dopestovali, dnes už len pestujeme, pri kúpe mäsa si už musíme dávať pozor

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.08.2017 09:09

zaujímavé

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.08.2017 06:54

budem sa riadiť dobrými radami hlavne pri mäse

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

12.08.2017 08:17

poučný a zaujímavý článok..

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:10

Super ,ukladam...skvely clanok

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

09.08.2018 11:22

Ďakujem za to kuracie mäso, to by ma nenapadlo.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.10.2018 19:11

Zas som o niečo múdrejšia

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.