Existuje množstvo spôsobov, ako zistiť kvalitu jedla, ktoré podávame na stôl každý deň. Nemusíte byť na to odborník. Jednoduchým pohľadom zistíte, ktoré potraviny sú kvalitné a ktoré by ste už radšej nemali kupovať a mali by ste sa im zďaleka vyhýbať.
My vám ukážeme rýchly test kvality jedla, ktorý si urobíte sami doma alebo už rovno v supermarkete.
Bylinky
Vezmete si do ruky byliny, vňať zo zeleniny alebo kôpor (čokoľvek, čo chcete použiť do jedla), ak vám listy ovísajú po stranách ruky, sú už dávno zvädnuté. Dokonca, ak sú lístky príliš tmavé a stonky dlhé, obsahujú veľa dusičnanov. Čerstvé byliny sú vždy krásne prírodne zelené.
Pozri aj: Maslo GHEE: Spoznajte jeho impozantné účinky na organizmus
Syr
Ľahko rozoznáte syr, ktorý je nekvalitný a obsahuje rastlinné tuky. Keď rozkrojíte nekvalitný syr, bude sa vám rozpadávať (okrem tvrdých syrov). Alebo ak ho necháte na vzduchu rozkrojený bez obalu, popraská vám. Ak necháte vonku pri izbovej teplote kvalitný syr, bude akurát mäkší. Avšak, ak vyschne alebo sa na ňom objaví vlhkosť, radšej ho vyhoďte a kúpte nejaký kvalitný.
Prečítajte si: Čakanka obyčajná: Objavte liečivú silu modrých kvietkov!
Zmrzlina
Nechajte vašu obľúbenú zmrzlinu roztopiť pri izbovej teplote a sledujte, čo sa s ňou stane. Ak obsahuje rastlinné tuky, ostane zmrazená dlhšiu dobu a nakoniec sa roztopí na kvapalinu. Kvalitná zmrzlina sa roztopí do hustej bielej krémovej hmoty.
Kuracie mäso
Všimnite si biele pruhy na kuracích prsiach. Ak sú príliš hrubé, boli do nich vstreknuté rastové hormóny a kura teda pribralo veľmi rýchlo. Farba kuracích pŕs je taktiež dôležitá. Ak je žltá, mäso nie je čerstvé. Surové kuracie prsia by mali byť pekne ružové a nemali by byť veľmi mäkké.
Prečítajte si: Poznáte najúčinnejší liek na nespavosť a menštruačné kŕče?
Mrazená zelenina
Sama o sebe nie je mrazená zelenina zdravá a čerstvá už vôbec nie. Ak však už po nej siahnete, skontrolujte, či balíček nie je plný snehu a ľadu. Je to dosť komplikované, keďže výrobcovia robia nepriehľadné obaly, ale skúste to hmatom. Ak je plná snehu a ľadu, zelenina nebola dobre skladovaná a už nie je práve najkvalitnejšia.
Zaujme vás: Účinky umelých vitamínov: Čo robia s naším telom?
Med
Nekvalitný med doslova kvapká, naopak ten kvalitný steká hrubým a celkom dosť hustým prúdom. Chuť je tak isto iná. Ak ochutnáte med a má veľmi sladkú chuť, znamená to, že je osladený poriadnou dávkou bieleho cukru.
Bude vás zaujímať: Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?
Ryby
Nájsť čerstvé ryby v supermarkete je celkom komplikované, ale už ako tak vieme, ako si vybrať dobrú rybu. Čerstvá ryba by nemala mať zakalené oči. Žiabre krásnej jasnej červenej farby hovoria o kvalite a zdraví vybranej ryby. Povrch by mal byť kovovo lesklý a kostra pevne pripevnená k telu.