Výber zdravého a kvalitného pečiva: Čím sa pri nákupe riadiť?

Výber zdravého a kvalitného pečiva, ktoré okrem energie poskytne telu i minerály či vitamíny, môže byť poriadne komplikovaný.

 

V menších aj väčších obchodoch na nás totiž čaká obrovský sortiment rôznych druhov pečiva.

 

V regáloch nájdeme chlieb, rožky, žemle, a to nehovoriac ešte o rozličných typoch múky, z ktorej sú tieto potraviny pripravované. Práve preto sme si pre vás pripravili zopár tipov a rád, ktoré vám môžu pri ďalšom nákupe pomôcť!

 

Na začiatku musíte mať jasno v názvoch

Názov pečiva vám o samotnom produkte napovie asi najviac. V obchodoch môžeme najčastejšie natrafiť na pomenovanie cereálny, celozrnný či viaczrnný výrobok. Najviac klamlivé spomedzi menovaných býva pre zákazníkov označenie pečiva za cereálne. Tento pojem totiž vyvoláva dojem, že ide o zdravé pečivo. To, že je chlieb alebo rožok cereálny však znamená len toľko, že je vyrobený z cereálií, čiže obilnín. To znamená, že ide o akékoľvek pečivo vyrobené z múky.

 

Bude vás zaujímať: Klimaktérium (prechod): Aké sú jeho príznaky a ako ho zvládnuť?

Dôležité je, z akej múky je pečivo pripravené

Zdroj: Shutterstock®

Následne je veľmi jednoduché popliesť si pojmy cereálny a celozrnný. Celozrnné pečivo sa vyrába z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celých obilných zŕn vrátane obalov, čiže spolu s otrubami a klíčkami. Týmto spôsobom sa v múke, a teda aj v pečive, zachovávajú cenné vitamíny, minerály a vláknina. Práve preto je celozrnné pečivo vítanou súčasťou zdravej stravy. Mnoho ľudí si ho však často pletie s ďalším druhom pečiva, a to viaczrnným.

 

Označenie pečiva za viaczrnné znamená, že pri jeho príprave bolo použitých viac druhov obilia, prípadne môže produkt obsahovať aj strukoviny či olejnaté semená. Avšak o celozrnnosti nemusí byť vôbec reč, rovnako ako v prípade cereálneho pečiva.

 

Odporúčame: Oksana Mukha a jej honosné svadobné šaty

Semiačka či tmavá farba pečiva neznamená, že je zdravé

Zdroj: Shutterstock®

Tmavá farba či semienka nemusia nič znamenať

Mnohí sa pri nákupe pečiva orientujú hlavne farbou. To však môže byť pomerne rizikový spôsob výberu, pri ktorom sa dá ľahko urobiť chyba. Pečivo najčastejšie delíme na biele a tmavé. To biele je vyrobené z klasickej bielej múky, ktorá je ochudobnená o minerály a vlákninu, pretože sa pri jej výrobe odstraňujú vonkajšie obaly zŕn.

 

Veľa ľudí naopak siaha po tmavom pečive, pretože tmavšiu farbu považujú za záruku celozrnnosti a zdravia. V mnohých prípadoch je však realita úplne iná. Tmavá farba pečiva je veľakrát spôsobená iba pridaním karamelu, praženej raže, jačmeňa či čakanky. Za celozrnné sa veľmi často považuje aj pečivo, ktoré je posypané nejakými semienkami. Rôzne ľanové, slnečnicové či tekvicové semienka sú vďaka obsahu výživných látok vítané, no to opäť neznamená, že takéto pečivo je aj celozrnné.

Vyberte to správne pečivo

Zdroj: Shutterstock®

Ako teda v supermarketoch vyberať?

Najlepšie je priniesť si domov čerstvý chlieb, rožky či žemle. Pečivo, ktoré je rozmrazované alebo pripravené zo zmrazených polotovarov, môže mať zníženú kvalitu aj dátum spotreby. Čo sa týka druhu pečiva, ideálne je siahnuť po celozrnnom, a to hlavne z dôvodu, že je obohatené o vitamíny, minerály i vlákninu.

 

Tento typ pečiva by mal obsahovať minimálne 70 percent celozrnnej múky. Ak hľadáte vhodný chlieb, dobrou voľbou je celozrnný kváskový chlieb. Je zdravý, nespôsobuje nadúvanie a zápchu a vďaka dlhému kvaseniu je ľahšie stráviteľný. Spoľahnúť sa môžete aj na chlieb zo žita. Žitná celozrnná múka obsahuje veľký podiel cennej vlákniny a mnoho ďalších živín.

 

Pozor si však dajte na chlieb a pečivo, ktoré sú pomenované ako sójové, zemiakové, kukuričné či tekvicové. Nie vždy to totiž znamená, že výrobok je pripravený z uvedenej plodiny. Pokojne môže ísť len o prímes uvedených zložiek. Preto vždy čítajte etikety na balenom pečive alebo informácie o zložení uvedené pri výrobku v obchode. Iba tak budete vedieť, aké obilniny a v akom pomere sa v pečive nachádzajú.

 

Bude vás zaujímať: Modelky ukázali svoju tvár bez make-upu. Ako reálne vyzerajú?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.08.2017 20:27

je to hotová veda

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

07.08.2017 08:47

u mna vyhráva kváskový...... len ho nemajú všade....

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

07.08.2017 09:17

Najlepší je čerstvý, chrumkavučký ....

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

07.08.2017 14:26

Riadim sa aj tým, čo vraví moje telo. Darmo je večerný bielkovinový chlebík zdravý a skvelý na figúru,pre mňa je to zabijak trávenia a tak som ho vylúčila. Rovnako ako niektoré ďalšie druhy pečiva.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

07.08.2017 18:10

kúpim čo je čerstvé a čo nám chutí, dôležité je dať si s mierou

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.