Biele, ružové, červené, suché, polosladké, tiché, šumivé,... Víno si vyberáme podľa množstva kritérií – obľúbenej farby, chuti alebo príležitosti. No vedzte, že pri jeho vychutnávaní sa vôbec netreba držať zaužívaných konvencií. Vyskúšajte nové trendy či vlastný spôsob podávania vín! Jednoducho si ho užite tak, ako najlepšie chutí vám.
Nebojte sa experimentovať!
Spôsobov, ako rýchlo ochladiť víno, je skutočne veľa. Nebojte sa experimentovať a vychutnajte si pohár chladeného vína podľa seba! Osvedčeným trikom je klasické chladenie pomocou kociek ľadu, o čosi zaujímavejšie je to s ovocím v ľade. Vyberte si obľúbené ovocie, zalejte vodou a nechajte zmraziť. Kocky následne vložte do pohára. Nielenže sa vám podarí ochladiť víno, ale návštevu bez pochýb zaujme aj estetická stránka servírovania. Prípadne použite na chladenie priamo zmrazené ovocie.
Pár tipov, ktorými nič nepokazíte:
Ak nemáte žiadnu obľúbenú kombináciu s vínom, stavte na vlastné chute alebo sa nechajte inšpirovať. Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým spárujete k vínu ideálne gastronomické dvojičky. A tak vás nezaskočí ani nečakaná návšteva. My sme sa pozreli na originálne kombinácie s vínami z kolekcie Vitis Galéria.
Biele so sladkým aj slaným
Bez ohľadu na to, akú odrodu uprednostňujete, chuťovo sa biele víno hodí k širokej škále menších či väčších pokrmov. Dôležité je hľadať chute či vône priamo vo víne, tie najlepšie napovedia, aké pochúťky sa k vašej obľúbenej odrode hodia. Chuť Veltlínskeho zeleného, Rulandského bieleho či Rizlingu rýnskeho sa výborne snúbi s ovocím (hrozno, ananás, melón žltý), tvrdým syrom, slanými tyčinkami, prípadne jemnou syrovou nátierkou. K Mülleru Thurgau a Tramínu červenému sa zase hodia marhule, biela čokoláda, grilovaná zelenina alebo baklažánová nátierka.
Odporúčame: Ako si vyrobiť indiánsku mandalu: Najlepší relax s krásnym výsledkom
K ružovému hlavne ovocie
Hoci by sa mohlo zdať, že ružová je dámska farba, radi si na týchto vínach pochutia aj páni. Rosé výborne zapadá do večerného programu na (letnej) terase či záhradnej párty. Jeho svieža chuť vynikne v spoločnosti ovocia – či už zvolíte čerstvé ovocie, chutný koláč alebo zmrzlinu.
Nebojte sa párovať ani červené!
Ak ostávate verní červenému vínu, ponúka sa hneď niekoľko kombinácií. Plná chuť Frankovky modrej alebo Alibernetu vytvára harmonickú kombináciu s višňami, škoricou, čokoládou, ale aj tvrdými syrmi a jednohubkami s paštétou. Výber je skutočne pestrý, je len na každom, aké chute a kombinácie si zvolí.