Snažíme sa jesť zdravo, pridávame do jedálnička veľa zeleniny a zdravých potravín, no predsa len robíme niečo zle. Aj na tom, ako potraviny spracujeme a pripravíme na jedenie, totiž záleží, pretože niekedy sa nám podarí varením, odšťavovaním či dokonca len olúpaním zo zeleniny odstrániť dôležité živiny.
Ktorú zeleninu pripravujeme zle a ako sa tomu vyvarovať? V tomto článku nájdete najpoužívanejšiu zeleninu, s ktorou robíme chybné úkony, čo je v konečnom dôsledku len na úkor nás samých.
Pozri aj: Vieš, ako správne nosiť prstene? My ti to prezradíme!
Brokolica
Všeobecne pri zelenine a tepelnej úprave platí, čím menej, tým lepšie. Zostane v nej viac vitamínov a živín, ktoré sa varením vytrácajú.
Špeciálne brokolica. Aj vy ju chcete dať do šalátu, tak ju obvaríte v slanej vode niekoľko minút? Nie je to správne. Varenie vo vriacej vode, ako aj vyprážanie či dokonca zohrievanie v mikrovlnke z nej robí zelené čudo bez vitamínov. Ako ju upraviť? Dajte ju na paru a dajte si ju al dente, aby v nej zostalo čo najviac zdravého.
Zaváraniny
Aj vy si často v kuchyni vypomôžete zaváraninou alebo zeleninou v plechovke? Nie je na tom nič zlé, no nezabúdajte na jednu zásadu. Nikdy ich nevarte, len zohrievajte! Varením strácajú nielen živiny, ale aj podobu a chuť.
Zaujme ťa: Obľúbený chlebík vo vajíčku trochu inak? Pozri, ako ho ozvláštniť!
Zemiaky
Ak máte radi zemiaky za tepla, skúste sa naučiť na vychladenú verziu zemiakového šalátu alebo zemiakovej kaše. Vychladené zemiaky obsahujú zložky, ktoré prispievajú k pomalšiemu tráveniu, a tak pôsobia proti obezite, ale aj rakovinám a prispievajú k zdraviu vášho tráviaceho systému.