Ako správne pripraviť zeleninu? Týchto chýb sa vyvaruj!

Snažíme sa jesť zdravo, pridávame do jedálnička veľa zeleniny a zdravých potravín, no predsa len robíme niečo zle. Aj na tom, ako potraviny spracujeme a pripravíme na jedenie, totiž záleží, pretože niekedy sa nám podarí varením, odšťavovaním či dokonca len olúpaním zo zeleniny odstrániť dôležité živiny.

 

Ktorú zeleninu pripravujeme zle a ako sa tomu vyvarovať? V tomto článku nájdete najpoužívanejšiu zeleninu, s ktorou robíme chybné úkony, čo je v konečnom dôsledku len na úkor nás samých.

 

Pozri aj: Vieš, ako správne nosiť prstene? My ti to prezradíme!

parená brokolica

Zdroj: Shutterstock®

Brokolica

Všeobecne pri zelenine a tepelnej úprave platí, čím menej, tým lepšie. Zostane v nej viac vitamínov a živín, ktoré sa varením vytrácajú.

 

Špeciálne brokolica. Aj vy ju chcete dať do šalátu, tak ju obvaríte v slanej vode niekoľko minút? Nie je to správne. Varenie vo vriacej vode, ako aj vyprážanie či dokonca zohrievanie v mikrovlnke z nej robí zelené čudo bez vitamínov. Ako ju upraviť? Dajte ju na paru a dajte si ju al dente, aby v nej zostalo čo najviac zdravého.

zaváraná zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Zaváraniny

Aj vy si často v kuchyni vypomôžete zaváraninou alebo zeleninou v plechovke? Nie je na tom nič zlé, no nezabúdajte na jednu zásadu. Nikdy ich nevarte, len zohrievajte! Varením strácajú nielen živiny, ale aj podobu a chuť.

 

Zaujme ťa: Obľúbený chlebík vo vajíčku trochu inak? Pozri, ako ho ozvláštniť!

zemiakový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaky

Ak máte radi zemiaky za tepla, skúste sa naučiť na vychladenú verziu zemiakového šalátu alebo zemiakovej kaše. Vychladené zemiaky obsahujú zložky, ktoré prispievajú k pomalšiemu tráveniu, a tak pôsobia proti obezite, ale aj rakovinám a prispievajú k zdraviu vášho tráviaceho systému.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

04.04.2018 08:30

a hlavne nech je zelenina domáca....... my si pestujeme všetko doma v záhrade...

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

04.04.2018 09:28

zeleninku pripravujem na pare a máme radi keď je taká chrumkavá

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.04.2018 16:42

väčšinou pripravujem zeleninu, na pare tak mi najviac chutí

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.04.2018 21:32

Priznám sa že zeleninu varím no po prečítaní článku ju budem pripravovať na pare

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

04.04.2018 23:41

Na pare je najlepšia a zostane v nej najviac vitamínov, robíme ju tak.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.