Pri káve sa neurčuje záručná doba, ale skôr minimálna trvanlivosť. Ide o údaj, ktorý udáva, že si potravina po túto dobu udrží svoje chuťové vlastnosti. Pri káve sa väčšinou udáva: spotrebujte do 2 rokov od praženia. Káva sa po uplynutí tejto doby nemusí vyslovene pokaziť, ak je stále zabalená v pôvodnom obale, no môže chutiť nepríjemne. Ak si dáte kávu do mrazničky, vydrží vám aj niekoľko rokov. Ale bude chutiť strašne.
Niektoré veľkopražiarne sľubujú rovnakú chuť kávy až do dvoch rokov od praženia, no skutočnosť je taká, že ak sú zrnká pražené krátko pri vysokých teplotách, zrnko rýchlo narastá a potom sa v zrnku vytvárajú väčšie póry. Káva cez tieto póry zvetrá rýchlejšie. Ak sa káva po pražení nabalí až o týždeň od praženia, tak prakticky už príde do regálov trochu zvetraná. Takže je asi jedno či ju kúpite po roku od praženia alebo po dvoch. Pokiaľ sa bavíme o lacnej káve, tak je asi aj dobre , že zvetrala, pretože ak by bola čerstvá, jej nepríjemná chuť by bola o to intenzívnejšia. Lokálni pražiari, ktorím záleží na dobrej chuti a čerstvosti kávy, upravili dátum spotreby na jeden rok, pretože vedia, že najlepšia chuť kávy ostáva v zrnku v prvých mesiacoch od praženia.
Odporúčame: Kávová kultúra na Slovensku: Zaostávame za inými krajinami?
Čerstvosť a kvalita kávy
Ako som už naznačila, je veľký rozdiel medzi čerstvosťou a kvalitou kávy. Ideál tvorí kvalitné kávové zrno, ktoré je čerstvo pražené. Kvalitné kávové zrno je zrno, ktoré je zdravé a pražené do jedného roka od ZBERU. Toto je veľmi dôležité priatelia, pretože poctiví pražiari vedia, že káva bude chutiť dobre, iba ak ju upražia do jedného roka od zberu. Bohužiaľ, v prípade lacnej kávy to môže dopadnúť aj tak, že ste si síce kúpili kávu praženú, povedzme, pred pár mesiacmi, ale zelené zrná boli niekde v sklade kľudne aj 6 rokov, a preto táto káva nikdy nebude chutiť dobre.
Pokiaľ si kupujete instantnú kávu, tak tej sa chuť nezmení ani po deviatich rokoch po výrobe a pokiaľ sa nenaruší obal, tak bude aj rovnako chutiť. Ale nie preto, že by bola vyrábaná zo zázračných zŕn. Skôr preto, že pri samotnej výrobe instantnej kávy stráca káva svoju vôňu, chuť aj čerstvosť, a preto to, čo cítime pri pití instantnej kávy sú v skutočnosti rôzne ADITÍVA. Čiže chuť kávy, ktorá nie je príjemná plus aditíva rovná sa chuť instantnej kávy.
Na záver by som iba dodala, že ak chce niekto piť čerstvú, kvalitnú a chutnú kávu, bude vždy pozerať na dátum praženia a nie na dátum trvanlivosti.
Malý TIP odo mňa pre vás: Pri espresse má čerstvá káva tendenciu vytvárať na povrchu škvrny pripomínajúce leoparda.
Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).
Pozri tiež: Ako piť kávu, aby nám prospievala a neškodila?