Mandarínky, pomaranče, grepy a citrusové ovocie vôbec vraj najlepšie chutí pred Vianocami a počas nich. Niečo na tom naozaj bude. Veď v lete si vitamíny dopĺňame viac z nami dopestovaného ovocia, prípadne z ochladzujúcich melónov, plných vody. Lenže akonáhle nastane jesenno-zimné obdobie, automaticky nás to ťahá viac k citrusom. A či sa nám to páči alebo nie, už dnes môžeme pomaly, ale isto hovoriť o predvianočnom období.
Preto sme si dnes posvietili na jedno sladučké citrusové ovocie, ktoré nám v ovocnej mise jednoducho nemôže chýbať. Viete teda, prečo jesť mandarínky? Pozrite sa s nami pod ich oranžovú šupku!
Mandarínka je ovocie, z ktorého len málokedy zjeme jeden kus a dosť. Keď natrafíme naozaj na chutný druh, sladký, šťavnatý a navyše bez jadierok, vieme ich zjesť na kilá a to doslova na posedenie. Lenže pozor – práve to vie byť mimoriadne zradné. Tak ako je zle, keď telu chýba vitamín C, rovnako je zle aj vtedy, keď ho dostane príliš a naraz. Už vtedy, keď ste v pokušení ošúpať si štvrtú mandarínku v rámci jedného dňa, mali by ste sa radšej stopnúť. Ľahko sa totiž môže stať, že ňou prekročíte odporúčanú dennú dávku vitamínu C. V takom prípade totiž treba počítať s hnačkou, žalúdočnými kŕčmi, bolesťou hlavy či inými nepríjemnými prejavmi prekyslenia organizmu a nadbytku céčka.
Pozri aj: Kokosové orechy: Prečo by nemali patriť len k exotickej dovolenke?
V porovnaní s inými citrusmi sa mandarínky veľmi ľahko šúpu. Za zmienku stojí, že hoci majú niektorí ľudia tendenciu zbavovať sa aj bielej blanky, pokrývajúcej jednotlivé mesiačiky mandarínok, práve táto časť obľúbeného ovocia má v sebe najviac pektínu, teda vlákniny, ktorá priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem vitamínu C a pektínu sa pod šupkou mandarínky ukrýva aj veľké množstvo bioflavonoidov, ktoré majú rovnaké účinky ako vzácne antioxidanty. V neposlednom rade vám mandarínky poskytnú dostatok vitamínu B, draslíka, fosforu a horčíka. Výborné na nich je, že sú skutočne nízkokalorické.
Prečo ich jesť pravidelne?
Hoci sú mandarínky symbolom Vianoc, je dobré konzumovať ich celoročne a nižšie uvedieme viacero dôvodov, prečo. Za všetky pozitívne argumenty spomeňme aspoň ich schopnosť zlepšovať náladu a dodávať energiu. Veď už len ich aróma či obľúbený mandarínkový esenciálny olej dokážu spraviť s naším naladením doslova zázraky, čo je, samozrejme, vedecky dokázané. Mandarínky sú síce v našich obchodoch prevažne dostupné celoročne, no pravdou zostáva, že najvoňavejšie a najchutnejšie sú práve pred vianočnými sviatkami a počas nich.
Pozri si: Angina pectoris: Zisti, ako sa prejavuje a koho môže potrápiť!
Toto sú najväčšie benefity mandarínok pre naše zdravie:
- bojujú proti nechutenstvu
- dokážu predchádzať infarktu a mozgovej príhode
- eliminujú prejavy celulitídy
- hydratujú organizmus
- chránia cievy
- liečia nádchu
- obsahujú pektín a rozpustnú vlákninu
- odstraňujú nespavosť aj plynatosť
- pomáhajú zbaviť sa nadváhy a predchádzať voľným radikálom
- priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca
- slúžia ako prevencia rakoviny
- sú skvelým zdrojom vitamínu C
- uvoľňujú upchatý nos
- zlepšujú náladu
- zmierňujú bolesti kĺbov
- znižujú hladinu krvného cholesterolu
Upozornenie
Kto by to však s konzumáciou mandarínok nemal príliš preháňať, to sú ľudia, liečiaci sa na cukrovku. Obsahujú totiž pomerne veľa sacharidov. Pri kúpe sa snažte mandarínky vyberať po kusoch a vyhnúť sa tým baleným v sieťkach, pretože stačí jediný nahnitý kus a razom sú nakazené aj ostatné, hoci to na nich nemusí byť vidno.