Čo vám budeme hovoriť – buď ich človek nemôže ani cítiť (či skôr vidieť) alebo sa ich nevie dojesť. Áno, presne to je údel morských plodov. My Slováci sme s nimi nevyrastali, nemáme more, preto nám nie je prirodzené konzumovať ich. Ale to, že v sebe ukrývajú veľké množstvo vzácnych živín, to sa im odoprieť nedá, preto si zaslúžia dostať šancu aj na našich tanieroch. Zaujíma vás, v čom spočíva ich čaro? Zistite, prečo jesť dary mora!
Mediálny svet pred časom obletela správa, že morské plody treba konzumovať až trikrát do týždňa. My, ktorí si ich doprajeme tak nanajvýš dvakrát za jednu letnú dovolenku a tým je náš ročný príjem darov mora naplnený, sa môžeme pri tomto odporúčaní len pousmiať. Ak však patríte medzi tých, ktorým nie je cudzie nič „exotické“ a neboja sa vo svojom jedálničku experimentovať, dnes vás určite potešíme. Morské živočíchy si už totiž môžete bez problémov zakúpiť aj v slovenských obchodoch potravín, takže nemusíte čakať na letnú sezónu.
Uznávame, o čerstvosti práve ulovených morských plodov v našich obchodných reťazcoch nemôže byť ani reč, z pochopiteľných príčin, ale raz za čas je rozhodne prospešné pripraviť si aj dary mora z mraziaceho boxu. V tomto prípade si však dávajte veľký pozor, aká krajina je uvedená na obale ako krajina pôvodu. Ak nejde o prímorskú krajinu a spoľahlivý zdroj, vráťte takéto „dary mora“ späť, pretože pri ich príprave a konzumácii môžete byť len zbytočne sklamané.
Otestuj: Ako si prečistiť cievy? Týchto 7 potravín pomáha predísť infarktu!
Aby sme však boli férové, aj u nás sa v niektorých hypermarketoch z času na čas objavia čerstvé morské plody. Pritom vôbec nemusí ísť len o morské príšerky, ako napríklad chobotnice, ale týka sa to aj konzumácie morských rýb, predovšetkým lososa. Výhodou kôrovcov je, že obsahujú len minimum tuku. O čo menej tuku v sebe ukrývajú, o to viac si to kompenzujú pri bielkovinách, mineráloch a nenasýtených mastných kyselinách, čo platí všeobecne o morských živočíchoch. Či už siahnete po chobotnici, mušliach, slávkach, hrebenatkách, garnátoch, kraboch, rakoch, krevetách, ustriciach či kalamároch, svojmu telu tak doprajete veľké množstvo jódu, esenciálneho rybieho tuku, vitamínov A, B (hlavne B12), D a omega-3 mastných kyselín.
Čo ešte obsahujú?
Niektoré morské živočíchy vám vedia poskytnúť aj potrebnú dennú dávku zinku. Obsahujú tiež veľa selénu, vápnika, horčíka a železa. Za zdravím preto určite nemusíte cestovať len do Chorvátska či Grécka. A hoci naše žalúdky sú uspôsobené viac na príjem lokálnych potravín, nikde nie je napísané, že namiesto jódu v tabletkách si nemôžete radšej, napríklad dvakrát do týždňa, dopriať krevety v reštaurácii alebo doma. Morské plody preto jedzte najmä vtedy, ak sa chcete vyhnúť srdcovo-cievnym ochoreniam, prípadne na podporu ich liečby. Ich veľkou výhodou je tiež minimum kalórií, preto sú skvelou voľbou aj pri redukčnej diéte.
Ochutnaj: Zdravo aj na jeseň: Toto sú najlepšie recepty na jesenné šaláty!
Na čo sú ešte dobré?
Plusom darov mora je tiež ich ľahká stráviteľnosť. Prospievajú tiež mozgovej činnosti a zraku. Častokrát úplne stačí, keď si ich pripravíte na masle a ich prípadnú výraznú chuť zjemníte citrónovou šťavou, prípadne sa k nim výborne hodí cesnak. Predovšetkým krevety zase bývajú skvelou súčasťou šalátov. Ak si navyknete konzumovať morské živočíchy pravidelne, výrazne tým dokážete predísť závažným ochoreniam a navyše si dopomôžete k optimálnej hladine cholesterolu v krvi. Podporujú tiež tvorbu červených krviniek a pomôžu vám aj pri liečbe zníženej funkcie štítnej žľazy.
Navyše bolo dokázané, že konzumácia morských plodov prispieva k dobrej nálade. Vďaka pomerne vysokému podielu selénu dokážu dary mora podporiť aj plodnosť či zdravý telesný rast. Na túto cennú látku je bohatý najmä homár. Ustrice a slávky sú zase bohatým zdrojom riboflavínu, jód vám najlepšie doplnia krevety či garnáty a ak vám chýba kyselina listová, obráťte sa na raky. Morské ucho vám pre zmenu doplní veľa železa, surmovky vitamín E a sépie vitamín B6. Ustrice sú zase považované za jedno z najúčinnejších afrodiziak.
Upozornenie na záver
Avšak pozor, nakoľko dary mora vedia byť aj prenášačom baktérií, získaných v znečistenej vode, pred kuchynskou úpravou ich vždy starostlivo umyte a ak ste si zakúpili čerstvé plody, zjedzte ich ešte v deň zakúpenia. Keď si budete pripravovať lastúry a po ich tepelnej úprave niektoré kusy zostanú stále uzavreté, vyhoďte ich. No v prípade, že sme vás na konzumáciu morských živočíchov predsa len nenalákali, jedzte aspoň lososa ako zrejme najprijateľnejšieho zástupcu podmorského sveta a to minimálne raz do týždňa. Kto by sa mal, naopak, častej konzumácii morských živočíchov vyhnúť, to sú ľudia s vysokým krvným tlakom, dnou a tiež alergici.