Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte tieto recepty na zdravé chipsy

Vyskúšajte zdravšiu variantu pečených jablkových, banánových, hruškových, mrkvových alebo špenátových chipsov. Sú naozaj vynikajúce a môžete si ich dopriať kedykoľvek, a to bez najmenších výčitiek svedomia. Dokonca vám namiesto zbytočných tukov a soli poskytnú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.

Dochutiť si ich môžete akýmikoľvek koreninami a taktiež si môžete vybrať, či máte chuť na sladké alebo slané.

Ďalšou výhodou je, že chipsy sú pečené, či skôr sušené v rúre a nie smažené. Spôsobov na ich prípravu je naozaj veľa a my sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavých receptov na rôzne zeleninové chipsy a dokonca aj ovocné chipsy. 

Zdravé ovocné chipsy z jabĺk a škorice

Ak máte chuť na niečo sladké s príchuťou Vianoc, rozhodne vyskúšajte jablkové chipsy s príchuťou škorice a muškátového orieška.

Ingrediencie na jablkovo-škoricové chipsy:

  • 4 jabĺčka (približne 2 plechy chipsov)

  • šťavu z citróna
  • 2 poháre studenej vody
  • 2 lyžice mletej škorice
  • ½ lyžice muškátového orieška
  • práškový cukor podľa chuti
  • štipka mletého zázvoru (dobrovoľné)

Jablkovo-škoricové chipsy – postup receptu:

Do misy so studenou vodou pridajte šťavu z citróna a odložte stranou. Jablká opláchnite, vykrojte z nich vnútro s jadierkami, nakrájajte na veľmi tenké kolieska alebo plátky (na tento účel vám veľmi dobre poslúži škrabka na zemiaky). Pridajte nakrájané jablká do misky so studenou vodou a citrónovou šťavou a nechajte ich tam niekoľko sekúnd (táto kúpeľ predchádza zhnednutiu jabĺk).

V miske zmiešajte všetky koreniny. Plátky jabĺk po jednej vrstve uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte zmesou (kto má rád výraznejšiu chuť korenín, plátky môže v zmesi aj obaliť) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 100 °C. Po polhodine otočte a pečte ďalších 30-60 minút, záleží od hrúbky jabĺčok.

Jablkové chipsy sú hotové, keď sú upečené do chrumkava. Po upečení ich nechajte vychladnúť. Skladujte v čistej, vzduchotesnej nádobe.

Odporúčame prečítať: Banánovo-ďumbierová pena

jablkové chipsy

Zdroj: hellonatural.co

Banánové chipsy

Prirodzene sladké banánové chipsy podľa kubánskeho receptu. Jedinou náročnosťou tohto receptu je nepripáliť banány v rúre, ale obracať ich a strážiť, pokiaľ nebudú chrumkavé tak akurát. Podľa toho, na čo máte väčšiu chuť, vám ponúkame dva postupy prípravy banánových chipsov.

Banánové chipsy recept:

  • 2 banány

  • 1 čajovú lyžičku roztopeného kokosového oleja
  • 2 polievkové lyžice vody

Postup: Nakrájajte banány na veľmi tenké kolieska (nie hrubšie ako 0,5 mm). Roztopte v miske čajovú lyžičku kokosového oleja a zmiešajte s vodou. Banány v tekutine veľmi jemne poobalujte, keďže chuť kokosového oleja je veľmi výrazná. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa nedotýkali.

Dajte do rúry rozohriatej na 150 °C a pečte približne 20 minút z jednej strany a 15 minút z druhej (záleží od hrúbky banánov). Banány je treba neustále sledovať, pretože vám môžu prihorieť. Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť, banány vám trochu stvrdnú a zostanú chrumkavé.

Banánové chipsy so škoricovou príchuťou

Pre tých, ktorí ktorí nie sú fanúšikmi kokosového oleja, ponúkame verziu klasických pečených banánov.

Ingrediencie:

  • 2 banány

  • šťava z polky citróna
  • trochu vody
  • prípadne na dochutenie trošku škorice alebo iného korenia

Postup: Najskôr si nakrájajte banány na veľmi tenké kolieska (nie hrubšie ako 0,5 mm). Nachystajte si citrónovú šťavu a zmiešajte s takým istým množstvom vody. Každé koliesko banánu namočte do tejto lázne a naskladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete posypať škoricou alebo iným korením.

Dajte do rúry rozohriatej na 150 °C a pečte približne hodinku. V priebehu pečenia pravidelne otáčajte každý kúsok banánu, aby sa rovnomerne vysušili a boli chrumkavé. Skladujte v papierovom vrecku približne týždeň.

Odporúčame prečítať: Rybie filé v alobale so šampiňónmi

banánové chipsy

Zdroj: cravecookclick.com

Hruškovo-škoricové chipsy s čokoládou

Milovníci hrušiek a čokolády si pri tomto recepte prídu na svoje. Chrumkavé hruškové chipsy vám vďaka obsiahnutej škorici prevoňajú celý dom a prinesú atmosféru Vianoc. Sú jednoduchým zákuskom či už do práce, na cesty alebo len tak na doma.

Ingrediencie:

  • 2 hrušky

  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • 100 gramov mliečnej alebo horkej čokolády (podľa chuti)

Postup: Hrušky nakrájajte na veľmi tenké plátky s hrúbkou do 2 milimetrov. Vyrezať môžete aj strednú časť s jadrovníkom. Plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Hrušky je dobré rozložiť tak, aby sa neprekrývali. V miske zmiešajte škoricu s trstinovým cukrom a hrušky posypte.

Dajte do rozohriatej rúry na 110 °C a pečte po dobu 1 hodiny. Následne otočte plátky na druhú stranu a pečte približne 30 minút alebo pokým chipsy nebudú dostatočne chrumkavé.

Ak sú však vaše plátky hrubšie, môže im to trvať aj hodinku. Potom roztopte čokoládu a podávajte. Chipsy si v nej môžete priamo máčať alebo ich len čokoládou poliať a nechať zatuhnúť.

Odporúčame prečítať: Šťavnaté francúzske zemiaky

hruškovo-škoricové chipsy

Zdroj: eatwell101.com

Domáce zeleninové chipsy z mrkvy s kari korením

Ak máte po sladkom chuť aj na niečo slané, vyskúšajte mrkvové chipsy. Korenistú chuť tenučkých mrkvových chipsov si jednoducho zamilujete. Ak však nie ste milovníkom kari, môžete použiť obyčajnú soľ a iné koreniny.

Ingrediencie na mrkvové chipsy s kari korením:

  • väčšia mrkva

  • lyžička olivového oleja 
  • ½ - 1 lyžička sladkého kari korenia, prípadne iné korenie
  • morská soľ (štipka)

Domáce zeleninové chipsy – postup:

Očistite si mrkvu a škrabkou ju naškrábte na tenké plátky jednotnej hrúbky. V miske zmiešajte olivový olej a koreniny spolu s plátkami mrkvy. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rozohriatej rúry na 180 stupňov.

Pečte po dobu 10-15 minút. Dávajte pozor, aby sa plátky neprekrývali. Chutné chipsy vám pekne zhnednú a zostanú krásne chrumkavé. Zdravé a jednoduché občerstvenie je na svete.

Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta 

mrkvové chipsy

Zdroj: ohmyveggies.com

Zeleninové chipsy zo špenátu

Kelové chipsy sú už dobre známe, tak prečo nevyskúšať špenátové? Špenát je bohatý na železo a v kombinácii s olivovým olejom sú tieto chipsy vynikajúcim zdrojom živín.

Ingrediencie na pečené špenátové chipsy:

  • 3 šálky baby špenátu   

  • 1 lyžica olivového oleja 
  • soľ, korenie, sušený cesnak podľa chuti   

Ako pripraviť špenátové chipsy?

Opláchnite baby špenát a v miske zmiešajte spolu s olivovým olejom a koreninami. Vymastite plech olivovým olejom a vložte špenát do vyhriatej rúry na 160 °C. Po 10-15 minútach rúru vypnite a nechajte čipsy ,,dôjsť" približne 5 minút. Pečené chipsy môžete po ochladnuté ihneď podávať. Tento recept je neuveriteľne rýchly, chutný a zdravý.

Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka

špenátové chipsy

Zdroj: deed.sk

Pikantné batátové chipsy (chipsy zo sladkých zemiakov)

Zdravé batátové chipsy:

  • batáty

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • 1 lyžička soli

Ako pripraviť zdravé chipsy z batát?

Batáty môžete použiť aj so samotnou šupkou. Stačí ich len poriadne poumývať a nakrájať na tenké plátky. V miske zmiešajte koreniny s olivovým olejom. Nakrájané batáty obaľte v olejovo-koreninovej zmesi a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Fit batátové chipsy pečieme približne 30 minút na 200 °C. Tieto nízkokalorické chipsy vás svojou chuťou dostanú.

Odporúčame prečítať: Pestrá šošovicová polievka po domácky

Cviklové chipsy s príchuťou cibuľky

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké kusy červenej repy (cvikly)

  • olivový olej - 2 až 3 lyžice
  • soľ a mleté čierne korenie
  • cibuľový prášok

Postup: Cviklu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Môžete použiť strúhadlo alebo ostrý nôž, aby ste dosiahli rovnomerne tenké plátky. V miske zmiešajte olivový olej so soľou a cibuľovým práškom. Pridajte plátky cvikly a dobre ich obaľte v marináde. Nechajte ich odpočívať približne 10 minút.

Rúru predhrejte na 180 °C. Na plech na pečenie položte papier na pečenie a rozložte na ňom plátky cvikly tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pečte v rúre približne 20-25 minút alebo kým nebudú chipsy chrumkavé a okraje mierne zvlnené. Počas pečenia môžete plátky raz obrátiť, aby sa rovnomerne uvarili.

Po upečení nechajte chrumkavé zdravé chipsy chvíľu vychladnúť na plechu. Potom ich môžete dochutiť ďalšou soľou alebo koreninami podľa chuti a podávať. Zdravé domáce chipsy z cvikly môžete podávať aj ako pohostenie pre návštevu.

Ďalšie inšpirácie na domáce chipsy

Ak chcete maškrtiť zdravšie, tak vyskúšajte aj ďalšie alternatívy na domáce chipsy. Skvelé sú napríklad zelerové chipsy, kelové chipsy a pod. 

Článok aktualizovaný 22.4.2024

Zdroj úvodnej foto: Depositphotos

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

46 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.12.2015 08:33

Urcite vyskusam,vyzera to lakavo.My robievame kazdy rok len take obycajne jablkove,hruskove,teraz sme skusali aj paradajky,boli dobre.

Vaše meno:

Zuzana Gážiková

Zuzana Gážiková

10.12.2015 08:42

Sušené jabĺčka to ja môžem vždy,robila ich moja starká,teraz mamina,no a niekedy v budúcnosti to asi čaká aj mňa.

Vaše meno:

Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

10.12.2015 12:32

Tak tie mrkvové určite vyskúšam. :)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

10.12.2015 13:19

minule sme si upiekli domáce chipsy a boli veľmi chutné

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

10.12.2015 14:43

tak toto určite vyskúšam vyzerá to veľmi dobre :)

Vaše meno:

Lucia Semaníková

Lucia Semaníková

10.12.2015 14:45

zdravé a určite aj chutné :)

Vaše meno:

Marcela Šagátová

Marcela Šagátová

10.12.2015 17:24

tie mrkvové určite vyskúšam, vyzerajú skvele

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

10.12.2015 20:48

nie že by sa to dalo porovnať s chipsami :D ale vyzerá to dobre a je to určite zdravšie.jabĺčka robievam, vyskúšam aj mrkvu :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

10.12.2015 21:05

užasné tie jablčkové určite vyskúšam

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

10.12.2015 21:53

no neviem čipsy su čipsy :D

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

10.12.2015 22:57

zaujali ma mrkvové a špenátové môžu byť dobré

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

10.12.2015 23:33

vyskušame, sušené ovocie mnam babička vždy nasušila tak vyskušeme aj toto

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.12.2015 17:12

stojí za vyskúšanie

Vaše meno:

Milena Macková

Milena Macková

11.12.2015 17:35

Tak, mala som dojem, že poznám všetky, ale s tými špenátovými ste ma dostali. Vyskúšam určite.

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

11.12.2015 19:50

Jablkove vyskusam hned zajtra, mnam :)

Vaše meno:

Natália M.

Natália M.

11.12.2015 22:47

Určite vyskúšam všetky, ale najviac ma teda zaujali tie mrkvové... takéto maškrtky ja môžem. :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

12.12.2015 17:39

vďaka za inšpiráciu, vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Hlocká Uličná

Katarína Hlocká Uličná

13.12.2015 14:53

skvelé nápady

Vaše meno:

Katarína Hlocká Uličná

Katarína Hlocká Uličná

13.12.2015 14:54

teším sa na tie špenátove

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 12:41

už ste ich vyskúšali ? keď boli dobré, tak aj ja skúsim...

Jana Komadová

Jana Komadová

13.12.2015 15:36

zaujímavé receptíky jablčka robievam

Vaše meno:

Júlia

Júlia

13.12.2015 18:50

zaujali ma mrkvové a spenátové, vyzerajú dobre

Vaše meno:

Viera Dvoranova

Viera Dvoranova

14.12.2015 00:23

jablko skorica su naj

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

15.12.2015 07:42

budu zkoušet ty špenátové

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.12.2015 08:03

Vyzerajú lákavo.. U nás robievame klasiku, jablkové čipsy.. Snáď sa podarí vyskúšať aj nové recepty :) ďakujeme za tipy :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.12.2015 18:49

dobré tipy, určite vyskúšam

Vaše meno:

Anita Makkiová

Anita Makkiová

15.12.2015 21:44

jablkový chips zajtra vyskúšam

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

16.12.2015 10:30

tak tie jablkove a mrkvove by som skusila....a este lepsie by bolo ,keby mi ich niekto pripraví....:)

Vaše meno:

Iveta Jašáková

Iveta Jašáková

16.12.2015 10:49

Pečené špenátové chipsy, vyskúšali sme, výborné, chrumkavé, odporúčame.

Vaše meno:

Monika Strbova

Monika Strbova

21.12.2015 22:54

tie banány musia byť super :) mne chutia iba sušené jabĺčka, kokos a banány :))

Vaše meno:

Lucia Vajsová

Lucia Vajsová

25.12.2015 11:22

Sušené jabĺčka milujem od detstva, ale iné sme veru neskúšali...

Vaše meno:

Lucia Vajsová

Lucia Vajsová

25.12.2015 11:22

Sušené jabĺčka milujem od detstva, ale iné sme veru neskúšali...

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

25.12.2015 23:53

Sušené jablčka mávame často v zime , ale tie mrkvové s kari korením určite vyskúšam.

Vaše meno:

Eva Palakova

Eva Palakova

26.12.2015 13:36

Vyzera to vynikajuco,urcite vyskusam, a hlavne teraz medzi sviatkami,nieco lahsie

Vaše meno:

Marcela Šagátová

Marcela Šagátová

27.12.2015 13:34

najviac zbožňujem sušené jabĺčka posypané škoricou :)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 12:42

aj u nás všetko škoricové chutí

Nikola Pelechová

Nikola Pelechová

02.01.2016 20:31

tie jablkove robime..a su perfektne

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

12.01.2016 08:38

zaujali ma pečené špenátové chipsy, nikdy som to od nikoho nepočula, ideme to vyskúšať :)

Vaše meno:

Ivana Trochanová

Ivana Trochanová

19.01.2016 20:32

och jablkove to je mnamka :)

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

22.01.2016 08:30

jablkovo-škoricové čipsy - pochutnali sme si

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

23.01.2016 18:31

mrkvové jsem vyzkoušela a byly moc dobré i když nezvyklé

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 10:32

Nedávno sme vyskúšali, sú vynikajúce, pamätám si ich z detstva, keď sa rodičom o sušičkách ani nesnívalo.:))

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 10:33

Aj hruškové sú vynikajúce, vyskúšajte ich nezameniteľnú chuť:))

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

05.03.2016 07:45

máme ešte jablčka dnes vyskúšam vyzeraju lákavo

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 12:40

aké boli ? aj ja chcem vyskúšať práve tieto

tofica

tofica

03.03.2017 17:26

Páni, tak to je dobrota..Tie hruškovo-škoricové s čokoládkou určite spravím , a tiež banánové ..!! Mňamka..

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

07.08.2017 09:10

Všetky vyzerajú úžasne, mám doma aj hrušky a jablká, hneď ich aj vyskúšam. Moja dcéra (9) má strašne rada aj cviklové a mrkvové, skúsim ich asi pripraviť obdobne.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 12:38

ĎAKUJEM !!!!Za výborné recepty !!!) ako prvé vyskúšam jablkovo-škoricové. namiesto práškového cukru skúsim tam dať vanilkový cukor- uvidíme, aké budú.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 15:47

Mňam aké chutné recepty :-) Ja som si kvôli tomu, aby som mohla sušiť jablká, kúpila sušičku ovocia :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.