Dilema piť alebo nepiť čaj s mliekom patrí už oddávna k „čajovým" debatám. Nová štúdia všetko vyriešila. Každá šálka čaju by mala byť obohatená o trochu mlieka, aby vaše zuby zostali žiarivo biele.
„Čaj je druhý najviac spotrebovaný nápoj na svete a spôsob jeho spracovania ovplyvňuje to, ako samotný nápoj vplýva napríklad na naše zuby,“ prezrádza Dr. Ava Chow z University of Albert´s School of Dentistry (vysoká škola zubárskeho zamerania). „Zistili sme, že pridaním mlieka do čaju sa znižuje schopnosť čaju zuby zafarbiť a zanechať na nich škvrny.“
Odporúčame prečítať: Urobte si pravé francúzske makrónky!
![Prečo by sme si mali pridávať mlieko do kávy a čaju?](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/268/76e/1463508306-mlieko-do-kavy-a-caju_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Na účely tejto štúdie uvedenej v medzinárodnom časopise o dentálnej hygiene, Chow a jej tím zubných lekárov extrahovali ľudské zuby v čistom čaji a čaji s mliekom. Po 24 hodinách zuby vybrali a porovnali ich farbu.
Tak, ako je nebezpečný čierny a zelený čaj, je nebezpečná aj KÁVA. Tmavé triesloviny v čiernom a zelenom čaji, ktoré pridávaju nápoju horkosť, zanechávajú na zubnej sklonovine pruhy a škvrny. Vedci zistili, že kazeín (hlavná bielkovina v mlieku) sa viaže na taníny a zabraňuje vzniku škvŕn. No a aj samotná káva rovnako obsahuje malé množstvo trieslovín.
Odporúčame tiež: Artičoka - kráľovská rastlina, o ktorej musíte počuť!
![mlieko do kavy, mlieko do caju, pridajte si mlieko do caju](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/268/778/1463497543-187957730.1._984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®