Vajíčka sú neodmysliteľnou ingredienciou v každej kuchyni, okrem tej vegánskej. Pridávame ich do varenia i pečenia a robíme dobre. Odhliadnuc od toho, že bez vajíčok sa varí a najmä pečie oveľa obtiažnejšie, sú aj nesmierne zdravé a dokonca považované za jednu z najzdravších potravín sveta.
Jedlám zároveň vajíčka dodávajú mnoho pozitívnych vlastností ako je správna štruktúra, nadýchanosť a jemnosť, vlaha a tiež farba. To všetko za predpokladu, že do receptu pridávame vajíčko vhodnej veľkosti. Zistite, ako ovplyvňuje veľkosť vajíčka váš recept!
Závisí od sliepky
Platí to, že najlepšiu chuť dodajú pokrmom organické vajíčka z voľného chovu. Ak sa pýtate od čoho závisí či je vajíčko veľké alebo menšie, tak prevažuje mnoho faktorov. Veľkosť zneseného vajíčka môže ovplyvniť druh sliepky, ale aj počasie (v zime nesú spravidla menšie vajcia) a tiež to, ako veľmi je sliepka skúsená. Čím mladšia sliepka, tým menšie vajce. Skúsenejšie sliepky nesú vajcia ideálnej veľkosti, teda stredne veľké.
Pozri aj: Posteľ pre domáceho miláčika: Ako ju vyrobiť z toho, čo máš doma?
Vajíčková veda
Aj keď je z vajíčok výborná omeleta a poslúžia aj ako lepidlo pri jedlách z mletého mäsa, väčšinou ich pridávame do pečenia. A práve pri pečených koláčoch dokáže veľkosť vajíčka nesmierne zavážiť. Pečenie je totiž v podstate veda.
Ak je v ceste na koláč vajíčok primálo, môže sa rozpadávať alebo môže byť suchý či príliš tuhý. Ak to však s vajíčkami preženieme, cesto sa nemusí vôbec upiecť, alebo môže byť dokonca gumové či môže chutiť viac po vajíčkach.
S, M alebo L?
V niektorých receptoch známych šéfkuchárov nájdete požadovanú veľkosť vajíčka už v zozname potrebných ingrediencií. Existujú však recepty, v ktorých túto informáciu nenájdete a musíte sa tak spoľahnúť na vlastný úsudok. V takomto prípade sa odporúča použiť väčšie vajíčka, ktoré sa údajne používajú do receptov najčastejšie.
Ak však máte vajcia veľkosti M, postačia aj tie. Pamätajte, že jedno veľké vajíčko bez škrupinky váži približne 50 gramov a veľkosť vajíčka je podstatnejšia v receptoch, do ktorých ide viac než jedno vajce.
Odporúčame: Návod, ako maškrtiť bez výčitiek: Drž sa týchto pravidiel!
11 komentárov
Anton Marek
18.03.2021 21:51pri receptoch, ktoré sme robili už veľakrát to vieme prispôsobiť podľa pocitu.
Týna Ryglová
23.02.2021 17:54Ja pri varení veľkosť vajíčok neriešim. Máme vlastné sliepky a niekedy je vajíčko veľkosti S a niekedy L. Neviem, čím to je, že sú vajíčka zakaždým inak veľká.
Soňa Kollárová
16.02.2021 18:09Veľkosť vajíčka robí veľa :)
Darina Božiková
16.02.2021 14:11nikdy nekupujem malé vajíčka aj keď sú cenovo výhodnejšie. niekedy je treba použiť miesto jedného dve a vlastne nič neušetríte. netýka sa to len pečenia, ale aj takej obyčajnej praženice.
JAN KOMADA
16.02.2021 13:59Tak to som nevedel mám doma sa sliepky a vajíčka sú aj väčšie aj dvojžltové
Kristína Dická
15.02.2021 20:16Zaujímavé, nevedela som že veľkosť vajíčok dokáže nejako ovplyvniť recept a konečný výsledok :-)
Mária Reibergerová
15.02.2021 17:48veľkosť vajec veru dokáže pri niektorých receptoch ovplyvniť výsledok
Mária Chromíková
15.02.2021 09:03Vajíčka dávam aké mám ,ale malé nekupujem.
Katarína Konečná
14.02.2021 21:28Dobre vedieť
Juraj Podmanický
14.02.2021 14:41Nikdy by mi nenapadlo pri pečení riešiť veľkosť vajíčka. Vidím, že človek sa ozaj učí celý život.
Ľubica Šťastná
14.02.2021 06:14Veľkosť vajíčka dokáže naozaj zavážiť.