Slnečnicové semienka: Toto sa stane, keď nimi nahradíš bežnú desiatu!

Slnečnicové semienka sme si zvykli pridávať do zdravej raňajkovej kaše, do jogurtu alebo len tak si ich nasypať do misky a „zobkať“ popri práci. A to je dobre. Obsahujú totiž také množstvo vzácnych látok, že ich pravidelnou konzumáciou robíme veľké kroky k svojmu zdraviu. A ak ste im náhodou zatiaľ neprišli na chuť, čítajte ďalej, pretože vám prezradíme, koľko zdravia a prospešnosti sa skrýva v takom malom semiačku. Koniec koncov, môže byť snáď niečo prospešnejšie a zdravšie ako to, čo sa s láskou obracia za slnkom?

 

Pozri aj: Vitamín E: Pozri sa, ako najlepšie doplniť tento cenný antioxidant!

semienka zo slnečnice

Zdroj: Shutterstock®

Stačí menšia miska slnečnicových semienok denne

Ak si spravíte z konzumácie slnečnicových semien rituál a doprajete si napríklad za menšiu misku takýchto semienok denne (nepražených, nesolených a už vôbec nie namáčaných v čokoláde!), doprajete svojmu telu vysokú dávku vitamínu B a E, za čo sa vám rozhodne poďakuje. Navyše pôjde o vysokohodnotný snack, ktorý vás zasýti a tak sa nebudete musieť po pár minútach obzerať po niečom ďalšom, čo by ste hodili do žalúdka.

 

Okrem toho, slnečnicové semienka obsahujú najvyšší podiel fytosterolu spomedzi ostatných semiačkových kolegov. Fytosterol má jedinečnú schopnosť efektívne znižovať hladinu cholesterolu a zvyšovať imunitu. Tieto semienka však ukrývajú aj pomerne veľa horčíka.

slnečnicové semiačka

Zdroj: Shutterstock®

Takto pôsobia slnečnicové semienka na zdravie:

  • liečia ekzémy a cukrovku
  • odhlieňujú
  • podporujú krvný obeh a tvorbu svalovej hmoty
  • produkujú červené krvinky
  • prospievajú nervovej sústave
  • slúžia ako prevencia depresie, zápalov a rakoviny
  • zlepšujú stav vlasov a nechtov
  • znižujú krvný tlak, riziko srdcovo-cievnych ochorení, stres a cholesterol

 

Prečítaj si: Tiamín: Pozri, ktoré potraviny ti rýchlo doplnia tento cenný vitamín!

nelúpaná slnečnica

Zdroj: Shutterstock®

Slnečnicové semienka nemusíte jesť „len tak“, pokojne si ich pridajte do ovocného alebo zeleninového šalátu, do cesta na chlieb alebo do koláčov či sušienok. Mali by ste však vedieť, že akonáhle prechádzajú tepelnou úpravou, klesá ich nutričná hodnota. Ideálne teda bude posypať si nimi chlieb alebo koláče, namiesto ich pečenia priamo v ceste. Môžete ich však konzumovať tak lúpané ako aj so šupkou. Slnečnicové semienka si teda určite nájdu svoje miesto vo vašej kuchyni, stačí len chcieť spraviť o ďalší krôčik k svojmu zdraviu viac. :-)

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

08.08.2018 08:21

Volakedy som ich milovala, bohuzial, tazko sa kupuju kvalitne. Nahradzam ich tekvicovymi.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

16.08.2018 08:36

Jeme ich pravidelne,máme ich na stole a pridávame do hocičoho.Hlavne na chlebík a do šalátov.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.