Vajíčko je jednoznačne surovina, ktorú si najčastejšie vychutnávame na raňajky. Raňajkových jedál z vajíčok pritom existuje mnoho. Vajíčko natvrdo, na mäkko, vajíčka v skle či populárny hemendex. A napokon tu máme praženicu. Jedlo, ktoré milujú mnohí, a predsa o jej príprave nevedia všetko. Napríklad ani mnoho jej milovníkov netuší to, ako sa robí najlepšia praženica na svete.
Trik s vodou v praženici
Keď si myslíme, že stálicu raňajok už lepšie ani pripraviť nemôžeme, príde na rad šokujúci trik s vodou. Podľa tých, čo ho už otestovali, viac už inú praženicu pripravovať nebudete. V čom je teda fígeľ? Stačí, ak na jedno vajíčko pridáte do misy aj jednu lyžicu vody a vajíčka následne vymiešate vidličkou tak, ako ste zvyknutí. Potom je rad na úpravu na sporáku, počas ktorej vyparovanie vody zabezpečí neustále naparovanie vajíčok a zároveň jemnú štruktúru praženice.
Nepriľnavú panvicu si rozohrejte na miernom až strednom plameni, roztopte na nej trochu masla a vylejte na ňu vajíčkovo-vodovú zmes. Vajíčka začnite jemne miešať od krajov k stredu tak, aby sa po okrajoch praženica nespravila až príliš. Keď sú vajíčka hotové tak na 90 percent, odstavte ich z plameňa a nechajte ich dôjsť na ešte teplej panvici. Teraz je čas vajíčka dosoliť, dokoreniť, prípadne dochutiť tak ako ju máte radi. Nebojte sa do nej pridať napríklad crème fraîche (kyslú smotanu) pre jemnú textúru.
Odporúčame ti: Prečo je banánová múka vítaná v každej kuchyni? Spoznaj jej výhody!
Praženica šéfkuchárov
Ak sa vám trik s vodou príliš nepozdáva, skúste ju vylepšiť podľa niektorého zo svetoznámych šéfkuchárov. Napríklad taký Gordon Ramsay panvicu neustále dáva preč z ohňa, aby zabezpečil rovnomernú tepelnú úpravu vajíčok v nej. Na záver potom pridáva maslo na zjemnenie celej chute a praženicu zároveň dochucuje tiež až na absolútny koniec. Dopustiť nedá ani na ingredienciu ako crème fraîche, ktorá praženici dodá zamatovú textúru.
A čo známa gazdinka Martha Stewart? Ak si pripravíte praženicu podľa jej receptu, žiadne ingrediencie okrem trochy masla na pomastenie panvice a vajíčok nepotrebujete. Podľa nej sú základom kvalitné vajcia a správna technika tepelnej úpravy. Tajomstvo je v príprave praženice na strednom ohni, pričom musia byť vajcia v neustálom pohybe, a to od momentu, kedy sa dotknú vyhriatej panvice.
Známy kuchár Anthony Bourdain a jeho spôsob prípravy praženice
Čo šéfkuchár, to iný názor! Inak to nie je ani v prípade tohto známeho kuchára, ktorý má rovnako svoj spôsob prípravy praženice. Anthony Bourdain tvrdí, že do praženice by sa nemalo pridávať mlieko ani voda. Dokonca ani smotana či syr. Tajomstvo dokonalej praženice tkvie vo vajíčka a v tom, na akej panvici či v hrnci ju pripravujete.
Praženicu by ste nemali robiť v úplne rozpálenej panvici. Stačí ju len mierne ohriať a pridať maslo – veľa masla. To nechajte roztopiť a jemne speniť. Následne pridajte vajíčka, ktoré stačí len jemne osoliť a okoreniť. Avšak pozor! Vajíčka nemiešajte hneď od začiatku! Je lepšie chvíľku počkať a až následne prichádza na rad varecha. Aby bola praženica dokonalá, miešajte ju v panvici tak, že budete ňou kresliť osmičku. Praženica tak bude krásne nadýchaná a vláčna.
Odporúčame: Zemiaková encyklopédia: Ktorý typ použiť na šalát, cesto či pyré?
Aktualizovaný článok: 19.3.2023