Vieš ako sa robí najlepšia praženica? Tento trik určite nepoznáš!

Vajíčko je jednoznačne surovina, ktorú si najčastejšie vychutnávame na raňajky. Raňajkových jedál z vajíčok pritom existuje mnoho. Vajíčko natvrdo, na mäkko, vajíčka v skle či populárny hemendex. A napokon tu máme praženicu. Jedlo, ktoré milujú mnohí, a predsa o jej príprave nevedia všetko. Napríklad ani mnoho jej milovníkov netuší to, ako sa robí najlepšia praženica na svete.

Trik s vodou v praženici

Keď si myslíme, že stálicu raňajok už lepšie ani pripraviť nemôžeme, príde na rad šokujúci trik s vodou. Podľa tých, čo ho už otestovali, viac už inú praženicu pripravovať nebudete. V čom je teda fígeľ? Stačí, ak na jedno vajíčko pridáte do misy aj jednu lyžicu vody a vajíčka následne vymiešate vidličkou tak, ako ste zvyknutí. Potom je rad na úpravu na sporáku, počas ktorej vyparovanie vody zabezpečí neustále naparovanie vajíčok a zároveň jemnú štruktúru praženice.

Nepriľnavú panvicu si rozohrejte na miernom až strednom plameni, roztopte na nej trochu masla a vylejte na ňu vajíčkovo-vodovú zmes. Vajíčka začnite jemne miešať od krajov k stredu tak, aby sa po okrajoch praženica nespravila až príliš. Keď sú vajíčka hotové tak na 90 percent, odstavte ich z plameňa a nechajte ich dôjsť na ešte teplej panvici. Teraz je čas vajíčka dosoliť, dokoreniť, prípadne dochutiť tak ako ju máte radi. Nebojte sa do nej pridať napríklad crème fraîche (kyslú smotanu) pre jemnú textúru.

Odporúčame ti: Prečo je banánová múka vítaná v každej kuchyni? Spoznaj jej výhody!

recept na dokonalú praženicu

Zdroj: Shutterstock®

Praženica šéfkuchárov

Ak sa vám trik s vodou príliš nepozdáva, skúste ju vylepšiť podľa niektorého zo svetoznámych šéfkuchárov. Napríklad taký Gordon Ramsay panvicu neustále dáva preč z ohňa, aby zabezpečil rovnomernú tepelnú úpravu vajíčok v nej. Na záver potom pridáva maslo na zjemnenie celej chute a praženicu zároveň dochucuje tiež až na absolútny koniec. Dopustiť nedá ani na ingredienciu ako crème fraîche, ktorá praženici dodá zamatovú textúru.

A čo známa gazdinka Martha Stewart? Ak si pripravíte praženicu podľa jej receptu, žiadne ingrediencie okrem trochy masla na pomastenie panvice a vajíčok nepotrebujete. Podľa nej sú základom kvalitné vajcia a správna technika tepelnej úpravy. Tajomstvo je v príprave praženice na strednom ohni, pričom musia byť vajcia v neustálom pohybe, a to od momentu, kedy sa dotknú vyhriatej panvice.

Známy kuchár Anthony Bourdain a jeho spôsob prípravy praženice

Čo šéfkuchár, to iný názor! Inak to nie je ani v prípade tohto známeho kuchára, ktorý má rovnako svoj spôsob prípravy praženice. Anthony Bourdain tvrdí, že do praženice by sa nemalo pridávať mlieko ani voda. Dokonca ani smotana či syr. Tajomstvo dokonalej praženice tkvie vo vajíčka a v tom, na akej panvici či v hrnci ju pripravujete.

Praženicu by ste nemali robiť v úplne rozpálenej panvici. Stačí ju len mierne ohriať a pridať maslo – veľa masla. To nechajte roztopiť a jemne speniť. Následne pridajte vajíčka, ktoré stačí len jemne osoliť a okoreniť. Avšak pozor! Vajíčka nemiešajte hneď od začiatku! Je lepšie chvíľku počkať a až následne prichádza na rad varecha. Aby bola praženica dokonalá, miešajte ju v panvici tak, že budete ňou kresliť osmičku. Praženica tak bude krásne nadýchaná a vláčna. 

Odporúčame: Zemiaková encyklopédia: Ktorý typ použiť na šalát, cesto či pyré?

Aktualizovaný článok: 19.3.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.03.2021 09:26

už viem čo budem v nedeľu raňajkovať

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.03.2021 13:48

Vyskúšam, ešte som takto praženicu nerobila

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

20.03.2021 14:40

U nás sa vždy pridávalo mlieko. Tento spôsob s vodou je pre mňa novinkou.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.03.2021 19:15

učíme sa stále, vďaka za rady

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

20.03.2021 21:38

veru sme dávno nemali prženicu, vďaka za tip

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.03.2021 23:10

Ja dávam do praženice trochu mlieka,takže na budúce to bude voda.

Vaše meno:

miriam tomanova

miriam tomanova

30.03.2021 19:25

Pravidelne cez víkend praženica musí byt

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.