Ryby patria vo väčšine slovenských domácnostiach na štedrovečerný stôl a túto tradíciu by sme si mali zachovať. Bohužiaľ, s rybami sa spája aj množstvo kostí, na ktoré si počas jedenia musíme dávať pozor.
Ak si chcete vychutnať štedrú večeru bez kostí, ponúkame vám niekoľko chutných tipov na ryby, z ktorých kosť vám v krku nezabehne.
Losos
Posledné roky sa stal obľúbenou rybou v slovenských kuchyniach práve losos. Jeho veľkou výhodou oproti iným rybám je minimum kostí a jednoduchá príprava. Losos patrí k pomerne tučným rybám, no zároveň sa jeho mäso zaraďuje k tým najzdravším.
Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, selén a draslík. Pripraviť si ho môžete za pár minút na panvici a ako prílohu môžete použiť opekané zemiaky alebo zeleninový šalát.
Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)
Morský vlk
Obľúbenou pochúťkou talianskej a gréckej kuchyne je morský vlk. Jeho jemné biele mäso s minimom kostí poteší každého milovníka rýb. Táto ryba patrí medzi morské druhy, ktoré obsahujú viac jódu ako sladkovodné druhy. Ten je potrebný na všetky životne dôležité funkcie v organizme.
Pripraviť si ho môžete na grile, ale taktiež sa hodí aj na vyprážanie či dusenie. Jeho jemná chuť vynikne najmä s citrónom a bylinkami, ktoré v spojení s touto rybou vytvárajú ideálnu kombináciu. Ako prílohu na štedrovečernom stole môžete vyskúšať zdravý zemiakový šalát alebo grilovanú zeleninu.
Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke
Pangasius
Pangasius patrí medzi sladkovodné ryby, ktoré v obchode nájdete najčastejšie v podobe filiet. Tie neobsahujú žiadne kosti a pochutnať si na nich môžu aj menšie deti. Pri výbere mrazených filiet dbajte na kvalitu ryby a nezabudnite si prečítať jej zloženie.
Pri niektorých druhoch mrazených rýb sa totiž môže stať, že obsahuje až 50% pridanej vody, za ktorú by ste platili rovnako. Preto vyberajte ryby s najmenším obsahom pridanej vody a ak máte možnosť uprednostnite tie čerstvé.
Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu
www.thinkstockphotos.com