Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Ryby patria vo väčšine slovenských domácnostiach na štedrovečerný stôl a túto tradíciu by sme si mali zachovať. Bohužiaľ, s rybami sa spája aj množstvo kostí, na ktoré si počas jedenia musíme dávať pozor.

 

Ak si chcete vychutnať štedrú večeru bez kostí, ponúkame vám niekoľko chutných tipov na ryby, z ktorých kosť vám v krku nezabehne. 

 

Losos

 

Posledné roky sa stal obľúbenou rybou v slovenských kuchyniach práve losos. Jeho veľkou výhodou oproti iným rybám je minimum kostí a jednoduchá príprava. Losos patrí k pomerne tučným rybám, no zároveň sa jeho mäso zaraďuje k tým najzdravším.

 

Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, selén a draslík. Pripraviť si ho môžete za pár minút na panvici a ako prílohu môžete použiť opekané zemiaky alebo zeleninový šalát. 

 

 

Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Zdroj: Shutterstock®

Morský vlk

 

Obľúbenou pochúťkou talianskej a gréckej kuchyne je morský vlk. Jeho jemné biele mäso s minimom kostí poteší každého milovníka rýb. Táto ryba patrí medzi morské druhy, ktoré obsahujú viac jódu ako sladkovodné druhy. Ten je potrebný na všetky životne dôležité funkcie v organizme.

 

Pripraviť si ho môžete na grile, ale taktiež sa hodí aj na vyprážanie či dusenie. Jeho jemná chuť vynikne najmä s citrónom a bylinkami, ktoré v spojení s touto rybou vytvárajú ideálnu kombináciu. Ako prílohu na štedrovečernom stole môžete vyskúšať zdravý zemiakový šalát alebo grilovanú zeleninu. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Zdroj: Shutterstock®

Pangasius

 

Pangasius patrí medzi sladkovodné ryby, ktoré v obchode nájdete najčastejšie v podobe filiet. Tie neobsahujú žiadne kosti a pochutnať si na nich môžu aj menšie deti. Pri výbere mrazených filiet dbajte na kvalitu ryby a nezabudnite si prečítať jej zloženie.

 

Pri niektorých druhoch mrazených rýb sa totiž môže stať, že obsahuje až 50% pridanej vody, za ktorú by ste platili rovnako. Preto vyberajte ryby s najmenším obsahom pridanej vody a ak máte možnosť uprednostnite tie čerstvé. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu

Ryby bez kostí na štedrovečernom stole

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
13 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.12.2015 09:06

spomínané rybky sú fajn no nám k vianociam patrí kapor... takže sme mu verný :-)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

15.12.2015 09:26

Losos je TOP ryba! milujem ho :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

15.12.2015 19:48

Super rybicky,u nas na vianoce pecieme pstruhov.

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

15.12.2015 20:44

najviac milujem z rýb pstruhy

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

15.12.2015 21:23

lotos mnam, len keby nebol tak drahý

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.12.2015 22:59

Až na morského vlka sme vyskúšali všetky, mňam!

Vaše meno:

Martina Krajčová

Martina Krajčová

16.12.2015 09:52

k nám na Vianoce zasa patrí pstruh :) ale losos je tiež mňamka

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

17.12.2015 11:19

mňam losos, no ešte neviem čo tohto roku bude u nás na vianočnom stole

Vaše meno:

Henrieta Strnisková

Henrieta Strnisková

17.12.2015 21:11

najradšej mám kapra, aj keď ho u nás v rodine jem sama

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.12.2015 16:13

ja na tieto vianoce plánujem lososa

Vaše meno:

veronika drabikova

veronika drabikova

19.12.2015 22:16

ja osobne ryby velmi nemusim a pangasius je dobra volba prave pre takychto ludi ...

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

02.01.2016 22:52

jáááj keby nebolo teraz 11 hodin večer asi idem do mrazničky a spravim si rybku :))

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 15:57

Za mňa je najchutnejší pstruh :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE