Chudnutie je téma, o ktorej by sa dalo debatovať donekonečna. Milión spôsobov, milión diét. Akokoľvek, každý ľudský organizmus je iný a to, čo platí na jeden, na druhý platiť nemusí. Pokiaľ by sme sa mali držať rád starých materí, tak je to jasné. Veľa pohybu a menej jedla. Energetický príjem musí byť nižší ako výdaj, to je hádam úplne jasné.
My v KAMzaKRÁSOU však vieme, ako si príjem obohatiť potravinami, ktoré majú schopnosť urobiť nás štíhlejšou. A teda jesť, ale pritom chudnúť. Majú totiž skvelé termogénne vlastnosti. To sú také, ktoré pália tuk ako nič. Pozrite sa na ne spolu s nami:
Odporúčame prečítať: Posledné práce v záhrade, ktoré vás tento rok neminú
Plnozrnné potraviny
Vedeli ste, že vaše telo spaľuje až dvakrát toľko kalórií, keď jete celé zrniečka (najmä tie bohaté na vlákniny, ako ovsené vločky a hnedá ryža) v potravinách? Fermentované a teda spracované potraviny iba zbytočne zaťažujú metabolizmus.
Chudé mäsko
Proteíny majú vysoký termogénny efekt. Dokážu spáliť až 30% tukov svojej vlastnej váhy. Čiže 300 g kuracieho mäska dokáže poraziť až 90 kalórií. A to už je pekné číslo .
Odtučnené mliečne produkty
Sú bohaté na vápnik a vitamín D. Pomáhajú zachovať a budovať svalovú hmotu a tým aj metabolizmus. Pre ten je totiž svalová hmota nevyhnutná.
Zelený čaj
Pitie štyroch šálok zeleného čaju denne pomáha ľuďom stratiť viac ako kilogram za osem týždňov, uviedla American Journal of Clinical Nutrition. Zelený čajík obsahuje EGCG. To je zlúčenina, ktorá dočasne urýchľuje látkovú výmenu. Preto sa vždy oplatí uvariť si ráno dobrý zelený čaj. Aj namiesto kávy!
Odporúčame prečítať: Ako na to... Postaviť nový hrad a neoplakávať starý
Šošovica
Jedna šálka šošovice pokryje 35% z vašej dennej potreby železa. To je skvelá správa, pretože až 20% z nás má nedostatok železa. Keď chýbajú základné živiny, váš metabolizmus spomaľuje, pretože telo nedostane to, čo potrebuje, aby efektívne pracovalo. Keď nedodáte kvalitné palivo, výkon bude o ničom.
Čili
Kapsaicín, zlúčenina, ktorá dáva chilli papričky jej pálivosť, zahrieva vaše telo, vďaka ktorému vám roztápa ďalšie kalórie. Môžete ho jesť surové, varené, sušené, v prášku alebo aj samotné papričky. Efekt je rovnaký. Naučte sa používať aj kajenské korenie. Toľko kajenského korenia, alebo horúcej čili omáčky ako je len možné. Všade. Do polievok, mäsa.
www.thinkstockphotos.com