Mnoho korenín, ktoré doma používate majú nielen schopnosť dodať šmrnc každému jedlu, ale taktiež dokážu pomôcť pri rôznych chorobách. Tieto prírodné lieky obsahujú taktiež vitamíny a minerály, ktoré vás zbavia problémov s trávením, plynatosťou alebo zlepšia vašu imunitu. S ich konzumáciou to však netreba preháňať, pretože vo veľkých množstvách môžu mať aj opačný efekt.
1. Škorica
Škorica je pre mnohé gazdinky nenahraditeľným korením. Dokáže pridať šmrnc kysnutým koláčom, rozvoňať domácnosť a navodiť tú správnu vianočnú atmosféru. Zo zdravotného hľadiska táto korenina pomáha znižovať cholesterol, má upokojujúce účinky a antibakteriálne účinky.
2. Kardamon
U nás nie veľmi známe korenie kardamon sa v orientálnych krajinách teší omnoho väčšej obľúbenosti. Toto korenie nájdete častokrát aj ako súčasť známeho kari korenia, ale taktiež sa používa na zvýraznenie chuti kávy alebo čaju. Má priaznivé účinky na trávenie a považuje sa za účinné afrodiziakum.
Odporúčame prečítať: Trpíte prokrastináciou?
3. Kurkuma
Kurkuma je indické korenie s typicky žltou farbou. Je nenahraditeľnou súčasťou kari korenia, v ktorom nájdete tiež papriku, čili, zázvor a mnohé ďalšie koreniny. Má vynikajúce protizápalové účinky a je taktiež známa ako prírodný doping pre mozgové bunky.
4. Rasca
Slovenské gazdinky na rascu nedajú dopustiť. Používa sa najmä ako korenina do slaného pečiva, polievok, gulášov a iných typicky slovenských jedál. Okrem toho má toto korenie aj niekoľko pozitívnych účinkov na ľudský organizmus medzi ktoré patrí zlepšenie trávenia, odstraňovanie plynatosti či prevencia proti anémií.
Odporúčame prečítať: Cyklotrasy na Slovensku III.
5. Čili
Korenie z čili papričiek je len pre odvážlivcov, ktorí milujú ostrú chuť. Zaujímavosťou je, že jedna čajová lyžička čili má vám dodá jednu tretinu doporučenej dennej dávky vitamínu C a 10 % vitamínu A. Okrem toho zrýchľuje metabolizmus a podporuje krvný obeh.
6. Klinčeky
Klinčeky sa používajú v slovenských kuchyniach rovnako často ako rasca, pretože dodávajú jedlu špecifickú chuť a vôňu. Okrem toho sa počas chladnejších mesiacov používajú ako jedna z hlavných ingrediencií vareného vína alebo punču. Navyše pozitívne pôsobia na činnosť srdca a obsahujú antioxidanty.
Odporúčame prečítať: Prvá pomoc pri popáleninách
www.thinkstockphotos.com
9 komentárov
Anna K
03.03.2016 11:14Všetky uvedené koreniny používam vo svojej kuchyni, dodajú jedlám tú správnu chuť a vôňu.
Mária Zámečníková
29.02.2016 20:26Poslednou dobou som aj ja podľahla trendu - Kurkuma.. Určite odporúčam, tá chuť je netradičná, no zaujímavá :)
Júlia Dominová
29.02.2016 17:09Škoricu používam najčastejšie: do bieleho jogurtu, do ovsenej kaše ako skvelé spestrenie :)
Erika Špacírová
28.02.2016 19:27kurkuma a škorica sú moje najobľúbenejšie
Mária Maxianová
28.02.2016 18:23naše babky toto všetko dávno ovládali
Soňa Krátka
18.12.2015 09:08koreniny su dolezitou sucastou nasej kuchyne - nasho zdravia
Anna Kristova
06.12.2015 19:12mám rada karí
Andrejka Smutňáková
26.09.2015 20:14zbožňujem všetky koreniny a samozrejme aj bylinky :)
Martina Zahoranová
26.09.2015 11:46škoricu a čili by som si dala do všetkého ... sú to naj koreniny a využívam ich každý deň, začínam si zvykať aj na kurkumu je tiež zaujímavá