Prekyslenie organizmu je pomerne bežný problém, ku ktorému dochádza v prípade, že sa v tele nachádza veľké množstvo kyselín. Spočiatku by sa mohlo zdať, že prekyslený organizmus nemusí byť nebezpečný. Ale treba si uvedomiť, že kyseliny môžu prispieť k množeniu baktérii v organizme, čo v konečnom dôsledku podporuje vznik mnohých ochorení. Ak ste aj vy unavený, trápia vás časté zápaly, máte problémy s trávením alebo nadváhou, tak by ste mali svojmu telu dopriať detox. Je totižto možné, že bojuje s prekyslením, ktoré sa odborne nazýva acidóza.
Ak by sme mali byť konkrétnejšie, tak acidóza môže spôsobiť žalúdočné vredy, artritídu, choroby obličiek, no môže byť spúšťačom bolesti hlavy i migrény. Ďalším prejavom prekyslenia organizmu je pálenie záhy, bolesť svalstva i kĺbov. Ako teda s prekyslením organizmu bojovať? Mnohí odborníci odporúčajú detox.
Odporúčame: Ako sa prejavuje zápal srdcového svalu? Pozor na varovné signály!
Detox s koreňovou zeleninou
Existuje viacero možností ako „skrotiť“ prekyslenie organizmu a cítiť sa tak oveľa lepšie. Mnohí siahajú predovšetkým po detoxikačných smoothie nápojoch, zväčša s obsahom zelenej listovej zeleniny. V druhom rade je vhodné vyskúšať sódu bikarbónu, ktorá je rovnako účinná a najmä vám uľaví pri probléme, akým je pálenie záhy. Vyskúšať môžete aj koreňovú zeleninu, ktorá je najúčinnejšia v surovom stave.
V prvom rade odborníci odporúčajú konzumovať mrkvu, ktorá je bohatá na beta-karotén. A ako je známe, táto zložka má výborné antioxidačné účinky, ktoré sú nápomocné aj pri prekyslení organizmu. Mrkva tiež zmierňuje tráviace problémy, urýchľuje hojenie rán, pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou a pod.
Okrem mrkvy je vhodné siahnuť aj po kvake, ktorá je bohatá na vitamín A a C, tiež beta-karotén i mangán. Zabúdať netreba ani na reďkovku, ktorá je nápomocná pri odkyslení organizmu, ale aj pri posilňovaní imunity. Obsahuje veľa vlákniny, vďaka čomu zlepšuje trávenie.
Pri detoxikácii organizmu a jeho odkyslení sú ideálne aj sladké zemiaky, klasické zemiaky či červená repa, ktoré sú najchutnejšie v upravenom stave.
Čo spôsobuje prekyslenie organizmu?
V prvom rade je to káva a alkohol. Medzi ďalšie kyselinotvorné potraviny patria rôzne druhy orechov, predovšetkým pistácie, vlašské orechy a kešu. Zradné dokážu byť aj sušené slivky či dokonca niektoré druhy bobuľového ovocia, ako napríklad čučoriedky a brusnice.
Medzi potraviny, ktoré môžu spôsobiť prekyslenie organizmu môžeme zaradiť aj obilniny, a to predovšetkým ovos, raž i ryžu. Zo živočíšnych produktov je to predovšetkým bravčovina a hovädzie mäso.
Pozri tiež: TOP kuchynské nástroje podľa šéfkuchárov: Máš ich aj ty?