Príčiny zlého trávenia a rozličných tráviacich ťažkostí bývajú rôzne. Často za nimi stoja napríklad zlé stravovacie návyky. V mnohých prípadoch stačí, ak človek skonzumuje viac jedla naraz, alebo ho zje veľmi rýchlo, prípadne si dopraje poriadnu porciu mastného či nezdravého jedla a zažívacie ťažkosti na seba nenechajú dlho čakať. Celý rad rozličných tráviacich problémov pritom označujeme pojmom dyspepsia, čo v preklade z gréckych slov dys a pepteín znamená zlé trávenie.
Dyspepsia môže byť charakteristická pocitmi nevoľnosti či nafukovania, pálením záhy, grganím či zápchou aj bolesťami v okolí žalúdka. Mnohí jedinci riešia problémy s trávením rozličnými voľnopredajnými liekmi, ktoré sú dobre dostupné v každej lekárni. Ako však riešiť zažívacie ťažkosti trošku prirodzenejšie, šetrnejšie a bez zbytočných liekov? Odpoveď môžeme nájsť aj v prírode! Mnohé bylinky sú totiž skvelým pomocníkom v boji proti tráviacim problémom a jednou z nich je aj lopúch. V článku vám prezradíme, ako si z jeho koreňa pripravíte v pohodlí domova liečivú tinktúru, ktorá je nápomocná nielen pri zlom trávení!
Pozri aj: Vieš, ako poraziť vypadávanie vlasov? Pomôže ti tento tradičný a overený recept!
Príprava tinktúry z lopúcha je jednoduchá!
Lopúch je charakteristický prízemnou ružicou veľkých stopkatých listov a taktiež striedavými vajcovými až srdcovitými, sčasti plstnatými, listami, ktoré pokrývajú chlpatú stonku. Často je považovaný za obyčajnú burinu, čo však nie je tak celkom pravda. Napríklad jeho koreň v sebe ukrýva veľkú liečivú silu. Ten v druhom roku života rastliny zberáme na jar alebo jeseň a sušíme pri teplote do 35 °C. Nakoniec ho rozdrvíme či nakrájame a dobre uskladníme. Sušený koreň lopúcha však zoženiete napríklad i v lekárni či na internete.
Zo sušeného koreňa tejto rastliny si môžete pripraviť spomínanú liečivú tinktúru. Menšiu sklenenú nádobku, ktorú je možné dobre uzavrieť, naplňte drogou a tú dostatočne zalejte aspoň 50 až 80 % čírym alkoholom. Použiť môžete prípadne aj francovku. Následne nechajte zmes macerovať aspoň 2 až 4 týždne a nakoniec ju sceďte. Počas doby macerácie môžete fľaštičku s alkoholom a sušeným koreňom pravidelne pretrepávať. Hotovú lopúchovú tinktúru skladujte v dobre uzatvárateľných nádobách na suchom a tmavom mieste.
Ako ju používať a aké má účinky?
Pri rozličných zdravotných problémoch je zvyčajne vhodné užívať 20 až 30 kvapiek lopúchovej tinktúry 1 až 2 razy denne. Keďže jej chuť nie je najlahodnejšia, vhodné je ju piť v kombinácii napríklad s obľúbeným ovocným čajom. Tinktúra z lopúcha je v prvom rade nápomocná pri spomínanom zlom trávení. Veľmi účinne podporuje najmä trávenie tukov. Okrem toho tento prírodný pomocník stimuluje činnosť pečene a priaznivo pôsobí na celú tráviacu sústavu.
Lopúchová tinktúra taktiež prečisťuje krv a napomáha udržiavať normálny funkčný stav a pohyblivosť kĺbov. Používať je ju však možné i zvonka, stačí ju pritom zriediť s trochou vody či nejakého rastlinného oleja. Takto ňou môžete ošetriť problematickú pleť či pokožku postihnutú kožným ochorením. Nakoniec je ešte nutné spomenúť, že lopúchová tinktúra nie je vhodná pre deti ani tehotné a dojčiace ženy.
Odporúčame: Sliny a ich liečivé účinky, ktoré nepoznáte!