Cesnakový sirup – účinnejší ako penicilín a iné lieky! Neuveríš, kým nevyskúšaš!

Cesnakový sirup

Ten, kto pravidelne konzumuje cesnak, dobre vie, aké sú jeho účinky. Veď kto by inak dobrovoľne jedol surový cesnak, ktorý má špecifickú chuť a arómu? Je to jeden z najlepších prírodných liekov, ktorý má antibakteriálne, antiseptické a antifungálne vlastnosti. A niektorí si vôbec neuvedomujú, akú vzácnosť majú vo svojej kuchyni. A tak ho mnohí využívajú len na dochucovanie pokrmov. Ale dnes to zmeníme!

Médiá častokrát upozorňujú na plytvanie liekmi. Lekárne máme preplnené rôznymi druhmi antibiotík a iných liekov, ktoré využívame vo veľkom množstve. A zatiaľ, čo my máme liekov dostatok, v niektorých krajinách ľudia umierajú na zápal pľúc kvôli ich nedostatku. 

Tiež platí, že pri častom užívaní antibiotík, antibiotiká postupne strácajú svoje účinky. Preto si namiesto nich naordinujte prírodný liek, o ktorom sa hovorí, že je 10-krát účinnejší než samotné antibiotiká. Tým liekom je cesnakový sirup!

Aké sú účinky cesnakového sirupu?

V tomto prípade nemôžeme všetku slávu pripisovať len samotnému cesnaku, nakoľko by sirup nebol sirupom bez medu a jablčného octu. Cesnak je považovaný za najzdravšiu potravinu, ktorá podporuje imunitný systém. Med zmierňuje chronický kašeľ a jablčný ocot je veľmi účinnou prevenciou pred vznikom rakoviny.

Spoločná kombinácia týchto troch ingrediencií pomáha zmierniť prechladnutie a chrípku. Je to tiež skvelý liek na bakteriálne a vírusové infekcie. Posilňuje imunitný systém, znižuje krvný tlak a tiež aj hladinu zlého LDL cholesterolu.

ako sa pripravuje cesnakový sirup
Shutterstock®

Ako si cesnakový sirup pripraviť?

Na cesnakový sirup budete potrebovať len 3 základné ingrediencie. Pripravte si: 

  • 8 strúčikov cesnaku, 
  • 200 ml medu a 
  • 200 ml jablčného octu.

Ako prvé strúčiky cesnaku zbavte šupky (olúpte ich) a rozdrvte – poprípade ich nakrájajte na menšie časti. Do misky si nalejte med, jablčný ocot a pridajte rozdrvený cesnak. Všetko spolu poriadne premiešajte a následne vzniknutú zmes preložte do zaváraninovej fľaše. Fľašu umiestnite do chladničky a nechajte ju odpočívať po dobu 5 dní. Počas daných 5 dní zmes každý deň poriadne premiešajte.

Po 5 dňoch bude váš liek hotový a vy ho môžete začať konzumovať. Pozor, liek je najúčinnejší vtedy, keď ho konzumujete na prázdny žalúdok a najlepšie ráno. Avšak, aby ste si nepodráždili žalúdok, tak si 2 lyžičky vzniknutého cesnakového sirupu rozmiešajte v šálke teplej vody alebo čaju.

Ako často a ako dlho sirup užívať

Cesnakový sirup je najúčinnejší vtedy, keď ho užívate pravidelne, ideálne každé ráno na prázdny žalúdok. Odporúčaná dávka je 1 až 2 čajové lyžičky rozmiešané v pohári teplej vody alebo čaju.

Pri prechladnutí alebo chrípke ho môžete užívať denne počas 7 až 10 dní. Ak ho užívate preventívne, postačí 2 až 3 razy do týždňa počas jesene a zimy či v obdobiach so zvýšeným výskytom vírusových ochorení.

prečo konzumovať cesnak
Shutterstock®

Ako ho správne skladovať a ako dlho vydrží

Hotový cesnakový sirup uchovávajte v sklenenej fľaši alebo zaváraninovom pohári s uzáverom. Najlepšie je uložiť ho do chladničky, kde si udrží svoje vlastnosti a čerstvosť.

Pri správnom skladovaní vydrží sirup približne 2 až 3 týždne. Pred každým použitím ho pretrepte alebo premiešajte, aby sa zložky opäť prepojili a sirup bol účinný.

Kto by si mal dať pozor – kontraindikácie

Cesnakový sirup je síce prírodný, no nie je vhodný pre každého. Niektoré skupiny by sa mu mali vyhnúť alebo sa pred jeho užívaním poradiť s lekárom:

Prírodný liek, ktorý sa oplatí poznať

Cesnakový sirup je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako posilniť zdravie prírodnou cestou. Vďaka spojeniu troch silných zložiek – cesnaku, medu a jablčného octu – ponúka účinnú prevenciu proti infekciám a zároveň podporuje imunitný systém.

Ak hľadáte domáci recept, ktorý dokáže pomôcť pri kašli, nádche či únave a navyše nezaťaží peňaženku ani organizmus, tento sirup je správnou voľbou. Doprajte svojmu telu silu prírody v tej najčistejšej forme.

Aktualizovaný článok: 22.07.2025

13 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Lenka Petrušová

Lenka Petrušová

05.08.2019 21:28

Podľa informácií v tomto článku mi nezostáva iné, než to vyskúšať. Sama som zvedavá ako zaúčinkuje.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

24.07.2019 22:22

ja cesnak mám velmi rada nemám problém ho zjest naše prírodné antibiotikum

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

24.07.2019 22:07

Niekedy som neznášala cesnak na žalúdok. Teraz mi cesnak už nespôsobuje žiadne problémy. Pri prechladnutí používame cesnak ako liek. Nepoužívame antibiotika, lebo cesnak je prírodné antibiotikum. Cesnakový sirup by som asi na lačný žalúdok neužívala.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

24.07.2019 19:20

stojí za vyskúšanie

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.07.2019 20:00

cesnak je výborný, liek i potravina, žlčník však proti surovému protestuje

Vaše meno:

Janka Jurasova

Janka Jurasova

23.07.2019 07:02

pripravujem si doma len na zaklade medu a cesnaku a možem len odporúčať ale len s cesnakom ktorý si sama vypestujem z obchodu čínske cesnaky mi zatazuju zaludok

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

22.07.2019 20:05

viem, že cesnak je zdravý, ale nemôžem ho zjesť, lebo ma bolí z toho žalúdok

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

22.07.2019 18:29

Skvelé, ideme vyskúšať.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

22.07.2019 18:00

zaujímavé, určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

22.07.2019 13:16

Už som skúšala cibuťový sirup,vyskúšam aj tento cesnakový.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

23.07.2019 07:14

Ďakujem za tip - o cibuľovom sirupe som ešte nepočula, no určite, ako tento cesnakový, stoji za vyskúšanie.

Jana Komadová

Jana Komadová

22.07.2019 12:07

Mám rada cesnak určite vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.07.2019 06:12

Prírodný liek, ktorý stojí za prípravu!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

22.07.2019 03:31

Cesnak je výborný liek. Manžel sa ním lieči, keď je chorý. Ale ten zápach v izbe, čo okolo seba šíri ešte aj dva dni po konzumácii, to je niečo strašné :D Ja cesnak milujem, ale musela som sa ho vzdať. Už aj v malom množstve surový cesnak mi spúšťa silnú migrénu. Môžem ho jesť len varený, ale ten už nie je taký účinný....Recept vyskúšam na rodinných príslušníkoch :D

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.