Jastrabina lekárska človeka dozaista zaujme na prvý pohľad najmä svojimi peknými fialkastými kvetmi. Ani zďaleka však nejde o okrasnú rastlinu, práve naopak. Jastrabina je totižto známa mnohými liečivými účinkami, no predovšetkým svojím priaznivým vplyvom na hladinu cukru v krvi. Okrem toho je však nápomocná aj pri tráviacich ťažkostiach. Ak sa chcete dozvedieť, s ktorými neduhmi si táto bylinka hravo poradí, určite neprehliadnite nasledujúci článok! Prezradíme vám, ako jastrabina vyzerá, aké má účinky aj ako ju správne používať.
Poznáte jastrabinu?
Jastrabina lekárska je trváca liečivá bylina z čeľade bôbovité. Zvyčajne dorastá do výšky 80 až 110 centimetrov. Ide prevažne o európsky druh, ktorý sa vyskytuje napríklad v južnej Európe. Rastlina je však rozšírená i v niektorých ázijských oblastiach. Rastie predovšetkým v nížinách alebo pahorkatinách. Jastrabina obľubuje vlhké a teplé stanovištia s úrodnou vápenatou pôdou. Vyskytuje sa na poliach, pri potokoch či na stráňach, no rovnako je vysádzaná v záhradách. Jej vyšľachtené odrody sú dokonca pestované pre farmaceutické potreby.
Vyrastá z typického hrubého podzemku. Jastrabina je charakteristická svojimi bielymi či fialkovými kvetmi, ktoré sú zložené v dlhých strapcoch. Jej plodom je mnohosemenný struk. Stonka je len riedko rozkonárená a vyrastajú z nej sýtozelené nepárno perovito zložené listy kopijovitého tvaru. Spomínaná bylina kvitne v letných mesiacoch. Práve v tomto období sa z nej zberá vňať. Semená jastrabiny sa na jeseň získavajú zo strukov a následne sa sušia. Na zber sa však využívajú primárne pestované rastliny.
Odporúčame: Na čo použiť vazelínu? O tomto využití si určite nevedela!
Prekvapí vás svojou liečivou silou!
Jastrabina je cennými látkami priamo nabitá. Obsahuje vlákninu i mnohé minerálne látky. Okrem toho je zdrojom flavonoidov, trieslovín, horčín aj kyselín. Významná je však hlavne látka zvaná galegín, ktorá je akýmsi prírodným inzulínom. Vďaka obsahu tejto látky má jastrabina priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Túto bylinku by preto mali vyskúšať jedinci, ktorý potrebujú úroveň cukru v krvi znížiť. Okrem toho však pôsobí aj na tvorbu mlieka u kojacich žien. Jastrabina je jednou z mála rastlín, ktorá účinne podporuje zvyšovanie laktácie.
Práve preto je i časťou súčasťou mnohých farmaceutických prípravkov, ktoré sú určené na riešenie menovaného problému. Rastlina taktiež blahodarne vplýva na tráviace procesy v organizme i metabolizmus. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie aj eliminuje plynatosť, zápchu či menšie bolesti brucha. Má močopudné účinky a zbavuje telo nadbytočnej vody. Rovnako napomáha prečisťovať obličky i močové cesty.
Ako jastrabinu používať?
Ako sme spomínali už úvode článku, na liečebné účely sa časti jastrabiny získavajú predovšetkým z pestovaných druhov. Voľne totiž u nás táto bylina rastie skôr zriedkavo. V sušenej forme ju však poľahky zoženiete na internete, v lekárňach alebo predajniach so sypanými čajmi či zdravými potravinami. Kvalitná sušená vňať jastrabiny lekárskej by mala mať peknú zelenú farbu. Kvety majú zvyčajne bledomodrý nádych. Vňať môžete využiť na prípravu liečivého čaju. Jednu čajovú lyžičku byliny nechajte lúhovať v 2,5 dcl vriacej vody asi 10 minút.
Ak vás trápia vyššie uvedené ťažkosti, doprajte si 2 šálky tohto nápoja denne. Zo semien jastrabiny si zase môžete pripraviť zápar, ktorý je skvelým pomocníkom pre dojčiace ženy pri nedostatočnej tvorbe materského mlieka. Dve malé lyžičky rozdrvených semien zalejte pol litrom vriacej vody a nechajte lúhovať približne 15 minút. Nápoj sa následne pije po dúškoch počas celého dňa.
Pozri aj: 5 cvikov, 10 minút denne a za mesiac máme kompletne vyformované telo