Posilnite si imunitu bobuľami hrozna

Jesenné obdobie patrí v gastronómií tekviciam a gaštanom, ale zabúdať by sme nemali ani na sladké bobule hrozna, ktoré práve v tieto dni chutia najlepšie.

 

Hoci má hrozno vysokú energetickú hodnotu a s jeho konzumáciou by sme mali byť opatrní, taktiež je to ovocie bohaté na minerály a vitamíny, ktoré posilňujú imunitu a zbavujú nás únavy

 

Vitamíny ukryté v bobuliach

 

Hrozno obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov medzi ktoré patria aj vitamíny A, E, B alebo C. Taktiež je bohaté na draslík, horčík, vápnik alebo železo a hroznové šupky sú bohatým zdrojom vlákniny. Tá zlepšuje činnosť čriev a spolu s vodou absorbuje toxické látky.

 

Okrem toho toto chutné sezónne ovocie obsahuje aj flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. Tie majú aj protizápalový a protivírusový a antioxidačný účinok a chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok.

 

 

Odporúčame vyskúšať: Chutný Čokoládový koláč s červeným vínom

Hrozno

Zdroj: Shutterstock®

Biele alebo červené víno?

 

Z hroznových bobúľ sa už niekoľko storočí vyrába aj chutný nápoj – víno. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko srdcových ochorení a pôsobí proti rakovinovým ochoreniam. Jedno „deci“ denne taktiež odbúrava stres a pomáha tak k duševnej a telesnej pohode.

 

Avšak ako aj pri iných nápojoch s obsahom alkoholu aj pri víne platí, že konzumovať by sa malo s mierou. Nielen že dokáže pri väčšom množstve vyvolať nervozitu, zmeny nálad alebo agresiu, ale taktiež vás pri nadmernom pití môže sprevádzať silná bolesť hlavy. 

 

 

Odporúčame prečítať: Cyklotrasy na Slovensku III.

Víno

Zdroj: Shutterstock®

Recept na hroznový džem

Ingrediencie:

1kg zeleného alebo červeného hrozna

2 citróny

750 g kryštálového cukru

75 ml brandy

Príprava:
Do zaváracieho hrnca dajte hrozno, tenké plátky citróna a cukor. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte a niekoľko hodín nechajte stáť - do chvíle, kým sa začne tvoriť šťava. Potom zmes varte na miernom ohni asi jednu hodinu a po uvarení nechajte 10 minút odstáť. Potom pridajte brandy a dajte do pohárov. Dobrú chuť!

 

 

Odporúčame prečítať: Prvá pomoc pri popáleninách

Posilnite si imunitu bobuľami hrozna

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

2 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

03.10.2015 20:16

hrozno mám veľmi rada najmä červené a čerstvo odtrhnuté

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

19.05.2016 20:24

hrozno je vynikajúce

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE