Migréna alebo inak povedané neznesiteľná bolesť hlavy, ktorá môže v lepšom prípade trvať zopár hodín, a v tom horšom aj niekoľko dní. Migréna môže byť sprevádzaná vracaním, nechutenstvom, slzením, citlivosťou na svetlo a hluk.
Na každého má iný vplyv – niektorým postačí vziať si tabletku a niektorí zas musia odpočívať v úplnej tme a tichu. No zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, čo migrénu môže spôsobiť? Tzv. spúšťačov sa núka hneď niekoľko – vrodená predispozícia, stres, nedostatok spánku, citové problémy, prostredie a samozrejme aj strava. Čomu sa teda vyhýbať, aby sa k vám migréna nedostavila?
Odporúčame tiež: Prekladač ženskej reči pre mužov - prvá časť
1. Víno
To je vo všeobecnosti považované za bolehlav, hlavne ak to s ním preženiete. Ak vás trápi migréna, víno môže byť jej spúšťačom. Obsahuje flavonoidy, ktoré sú jej príčinou. Práve červené vína oproti bielym sú považované za väčšie „zlo“, pretože obsahujú väčšie množstvo týchto zlúčenín.
2. Životabudič zvaný káva
Káva, respektíve presnejšie kofeín obsiahnutý v káve, je celkom častým spúšťačom migrény. Aj keď pri obyčajnej bolesti hlavy ju káva pomáha zmierniť, pri migréne to neplatí. Preto ak si myslíte, že práve kofeín je tou iskrou, ktorá spúšťa u vás migrénu, mali by ste sa jej vyhýbať, alebo siahnuť po bezkofeínovej káve.
Odporúčame tiež: Prvá pomoc na vyrážky
3. Korenené jedlá
Chilli papričky sú známe ako spúšťače migrény, a preto sú považované za najčastejšiu príčinu tohto stavu. Korenené jedlá niektorí majú v obľube, pretože vytvárajú príjemné teplo, no u niektorých to zapríčiňuje silnú bolesť hlavy. Takže, nabudúce sa radšej stráňte aj chilli.
4. Citrusové plody
Možno to znie neuveriteľne, ale výskum preukázal, že jedným zo spúšťačov migrény môžu byť citrusové plody ako pomaranče, limetky, citróny. Aj keď to nie je najbežnejšou príčinou, nie je to vylúčené, že u vás to môže byť práve to, čo vám migrénu spôsobuje.
Odporúčame tiež: Bipolárna porucha: Stav ako na hojdačke
5. Čokoláda naša obľúbená
V štúdii uskutočnenej v Brazílii vedci zistili, že ľudia v počiatočných fázach migrény túžili po čokoláde. Teda skonštatovali, že už len pomyslenie či chuť na čokoládu môže spustiť nekontrolovateľný prílev bolesti hlavy. Nič však nebolo preukázané so 100 % istotou, no aj tak by čokoláda mala zostať na zozname možných spúšťačov.
Odporúčame tiež: Dôvody, pre ktoré konzumovať ovocie a zeleninu každý deň