Pikantná chuť sa stala základným stavebným kameňom viacerých svetových gastronómií. Štipľavé jedlá v hojnom počte nájdete napríklad v jedálničku Thajcov, Číňanov či Indov a tak by sme mohli pokračovať naozaj donekonečna a prísť až k nám domov na Slovensko. Aj slovenské gazdinky, gazdovia a šéfkuchári totiž pridávajú s obľubou štipľavé koreniny do jedál, ktoré tvoria vo svojich kuchyniach. Za všetku pikantnú chuť na svete môžu čili papričky, ktorých poznáme niekoľko druhov, medzi nimi aj známe Jalapeño, Serrano, Habañero, Poblano a tak ďalej.
Bohatý nutričný profil
Čili papričky pochádzajú z kríčkov Capsicum a pochádzajú z ľuľkovitej rodiny rastlín, podobne ako paradajka či paprika. Za svoju unikátnu štipľavú chuť vďačia látke zvanej kapsaicín a okrem tejto veľmi zdravej látky obsahujú ešte veľa dobrých živín. Z makronutrientov to sú sacharidy, trocha vlákniny a bielkovín, no oveľa lepší majú profil mikronutrientov. Sú bohaté na vitamín A, C, B6 a K1, draslík a meď. V neposlednom rade sa môžu pochváliť karotenoidmi, čo sú veľmi silné antioxidanty.
Inšpiruj sa: 9 otázok zdravia, ktoré by si mala položiť svojej mame
Zdravotné benefity čili papričiek
Napriek tomu, že čili papričiek nedokážeme naraz zjesť veľké množstvo, môžu telu človeka ponúknuť niekoľko zdravotných výhod, za ktoré vďačíme najmä aktívnej látke menom kapsaicín. Čili papričky tak môžu mať „analgetický” efekt, dokážu teda zahnať bolesť, no môžu pomôcť aj proti nepríjemnému páleniu záhy. Podľa výskumov dokážu i podporiť spaľovanie tukov a zároveň zahnať chuť do jedla, čo ocenia ľudia na ceste za štíhlejším telom.
So štipľavým opatrne
Čili papričky sú nepochybne veľmi zdravé, no ako to už často býva, aj pri nich sa treba mať na pozore a konzumovať by sme ich mali s rozumom. Aj pikantného môže byť pre človeka priveľa a jedenie čili papričiek v nadmernom množstve môže spôsobiť vnútorný zápal, opuchy a začervenanie. Čili papričky môžu ďalej spôsobiť bolesti v oblasti brucha, pocit pálenia v črevách, bolestivé kŕče i nepríjemnú hnačku sprevádzanú bolesťami. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že konzumácia čili v neprimeranom množstve môže spôsobiť rakovinu. Aj preto by sme to s pikantnými jedlami nemali preháňať.
Odporúčame ti: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!