Vôňa škorice nás fascinuje už oddávna. Už Egypťania poznali jej liečivé účinky, ktoré využívali nielen pre svoje zdravie, ale dokonca ju používali aj na výrobu prípravkov určených na balzamovanie tiel. Práve škoricu, či už cejlónsku alebo čínsku, využívali najmä na mumifikovanie faraónov. Škorica krásne voňala, ale tiež verili v jej ochranné sily, ktoré mali chrániť faraónov aj v posmrtnom živote.
Dnes škoricu využívame predovšetkým pri príprave vianočných zákuskov, ktorým dodáva znamenitú chuť. Okrem toho škoricu aj v dnešnej dobe poznáme ako prírodné antibiotikum s protizápalovými účinkami. Posilňuje imunitný systém, znižuje cholesterol a pod. Na druhej strane však škorica sama osebe môže byť riziková a môže sa spájať so zdravotnými problémami.
Med je zase označovaný ako elixír života či hojivý zázrak, ktorý je už tisícročia známy ako liečivé zlato. Med pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, pomáha liečiť vírusové ochorenia, podporuje trávenie, zbavuje telo jedov atď. Čo sa však deje, keď zmiešate škoricu s medom? Ak si doprajete jednu lyžičku škorice s medom na prázdny žalúdok alebo si ju pridáte do čaju?
Zaujme ťa: Mýty o zdraví, ktorými nás kŕmili a stále im veríme aj dnes!
Účinky škorice s medom
Med a škoricu má doma väčšina z nás. Ich účinky sa využívajú v ajurvéde, pretože dokážu zlepšiť zdravotný stav a dokonca sú vysoko nápomocné pri zlepšovaní stavu rôznych zdravotných problémov. Ak sa rozhodnete využiť škoricu a med pre zlepšenie svojho zdravia, tak je vhodné siahnuť po domácom mede (alebo kvalitnom z obchodu) a cejlónskej škorici. Už 1 lyžička medu zmiešaná s ½ lyžičky škorice, ktorá je užitá na prázdny žalúdok a zapitá pohárom vody, dokáže:
- zlepšiť trávenie,
- zmierniť nevoľnosť,
- uľaviť od bolesti svalov a kĺbov,
- znížiť prejavy reumatizmu,
- bojovať proti infekcii,
- zmierniť menštruačné problémy,
- podporiť chuť do jedla,
- zahnať depresívnu náladu,
- posilniť imunitný systém,
- podporiť chudnutie,
- zmierniť prejavy artritídy.
Pozor však na odvrátenú stránku!
Všetkého veľa škodí a niekedy je menej viac. V prípade škorice a medu by ste sa mali teda držať na uzde a nekonzumovať ich vo veľkom množstve. Škorica užívaná vo väčších dávkach môže prispieť k šíreniu rakovinových buniek, a tým k vyššiemu riziku vzniku rakoviny pľúc, pečene a obličiek. Škorica tiež môže spôsobiť alergické reakcie v ústnej dutine, vďaka čomu môže dôjsť k opuchu ústnej dutiny, jazyka a ďasien. Môže spôsobiť pálenie v ústnej dutine či svrbenie. Cukrovkári by si mali na škoricu dávať obzvlášť pozor. Na jednej strane znižuje hladinu cukru v krvi, čo je celkom pozitívne, no vo väčšom množstve môže prispieť k vzniku hypoglykémie, ktorá sa môže prejaviť únavou či mdlobami.
Ani med nie je takým neviniatkom, ako sa na prvý pohľad javí. Síce ide o prírodné sladidlo, ktoré je označované za lepšie ako biely cukor, nič to však nemení na tom, že aj samotný med obsahuje sacharidy. Navyše med môže obsahovať aj zlomok peľu, ktorý je rizikový a hlavne spôsobuje alergické reakcie. Aj keď obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, s jeho množstvom to netreba preháňať.
Odporúčame: Trápi ťa herpes na perách? Skús overené prírodné tipy, ktoré fungujú