10 tichých príznakov, že máš pleseň v organizme: Môže pleseň zabíjať?

pleseň v organizme

Prečo nepodceňovať pleseň v našom tele? Pleseň nachádzajúca sa v organizme človeka môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ale dokonca aj smrť. Spóry plesní aj mykotoxíny môžu prispieť ku vzniku mykózy alebo plesňovej infekcie.

Ak sa pleseň nachádza vo vašej domácnosti a vy ju každý deň vdychujete, je pravdepodobné, že skôr či neskôr sa to môže odraziť na vašom zdravotnom stave. Dokonca sa pleseň môže nachádzať aj v jedle, na vašom pracovisku či vo vzduchu.

Štatistiky uvádzajú, že plesňami trpí každý štvrtý človek. V ľudskom tele sa pritom môže nachádzať okolo sto druhov plesní, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy a zároveň môžu mať rôzne príznaky. Chcete sa zbaviť plesní v tele? Najskôr ich musíte identifikovať! Ako spoznať pleseň v organizme?

Čo je kandidóza?

Kandidóza je infekcia spôsobená kvasinkami rodu Candida, ktoré sú bežnou súčasťou ľudskej mikroflóry. Najčastejším pôvodcom kandidózy je druh Candida albicans, hoci infekcie môžu spôsobiť aj iné druhy Candida.

Kandidóza vzniká, keď sa kvasinky rodu Candida, ktoré sú bežnou súčasťou ľudskej mikroflóry, premnožia a spôsobia infekciu. Tento premnoženie môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ktoré narušujú rovnováhu medzi kvasinkami a ostatnými mikroorganizmami v tele.

Rizikové faktory premnoženia plesní v tele:

  • oslabená imunita,

  • dlhodobá liečba antibiotikami,

  • hormonálne zmeny v tele,

  • tehotenstvo (kvasinková infekcia v tehotenstve)

  • cukrovka pacienta,

  • nevhodné stravovacie návyky (vysoký príjem rafinovaných cukrov),

  • nadmerný stres,

  • vlhké a teplé prostredie,

  • znížená hygiena.

Odporúčame: 7 zásad, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi – BEZ LIEKOV!

svrbenie pokožky a pleseň Shutterstock®

Najdôležitejšie príznaky premnožených plesní v tele:

1. Svrbenie tela

Nepríjemný pocit, ktorý vás núti škriabať si pokožku a niekedy až tak, že si na pokožke svojimi nechtami spravíte trhlinky a pokožku si rozkrvácate. V niektorých prípadoch môže byť svrbenie tela sprevádzané aj vyrážkou. Samozrejme, hovoríme o svrbení, ktoré nie je spôsobené suchou pokožkou alebo iným podráždením.

2. Pľuzgiere, trhliny, odreniny

Vytvoril sa vám pľuzgier na čudesnom mieste na tele, a teda nebol spôsobený otlačením topánok alebo manuálnou prácou? Tak potom to môže byť v dôsledku plesne v organizme.

Pľuzgiere alebo trhliny či odreniny sa najčastejšie vytvárajú na slabinách a v záhyboch na pokožke tela. Na miestach, ktoré sú ideálne pre rozmnožovanie plesne – podpazušie, slabiny v intímnych oblastiach, pod kolenami a pod.

Odporúčame: Raw dezerty nie sú také raw ani zdravé, ako vyzerajú - je to pravda!?

biely povlak na jazyku a pleseň Shutterstock®

3. Biely povlak na jazyku

Jazyk ma prirodzene ružové sfarbenie, preto akákoľvek zmena môže znamenať rôzne zdravotné problémy. Najčastejšie sa však stretávame s bielym povlakom, ktorý môže byť prirodzený a stačí ho odstrániť prostredníctvom škrabky na jazyk.

V druhom rade však biely povlak môže signalizovať prítomnosť plesne v organizme. V takom prípade je vhodné navštíviť lekára a nechať si spraviť výter.

A nie len biely povlak na jazyku môže značiť prítomnosť plesne v organizme. Aj taký zápach z úst môže byť jedným z prejavov plesne v organizme. Okrem toho aj neodolateľná chuť na sladké alebo na chlieb. 

4. Nepríjemný intímny výtok

Najmä u žien sa prítomnosť plesní v organizme môže prejaviť syrovým výtokom v intímnych partiách. Pri výtoku so syrovým zápachom, resp. pri akomkoľvek výtoku (hrudkovitom, zapáchajúcom po rybách, zelenom výtoku,...), je potrebné spozornieť a v prípade jeho pretrvávania aj vhodné navštíviť gynekológa.

Vaginálne mykózy sú častým zdravotným problémom a môžu sa prejavovať aj pálením v intímnych partiách či bolesťou pri pohlavnom styku.

Odporúčame: Aké je využitie kyseliny citrónovej v domácnosti? Tieto triky budeš milovať!

čo spôsobuje ekzém Shutterstock®

5. Ekzém

Ďalší, tentokrát kožný problém, ktorý môže mať množstvo príčin vzniku. Avšak málokedy sa ekzém spája s plesňou, ktorá môže rovnako prispieť k tvorbe šupín na pokožke, ktoré svrbia, majú červené sfarbenie a dokonca môžu krvácať. Pri červených šupinatých kruhoch už teda môžeme hovoriť o plesni.

6. Pocit slabosti, únava,

AKé má ešte pleseň v organizme príznaky? Okrem vyššie spomínaných problémov môžu pleseň v organizme signalizovať aj ďalšie, ktoré by ste si možno so žiadnym zo zdravotných problémov nespájali. Ide v podstate o navonok neviditeľné symptómy, ktoré sa môžu prejavovať únavou a pocitmi slabosti.

Vo všeobecnosti platí, že neustála únava, ktorá nezmizne ani po dostatočnom odpočinku, môže byť znakom toho, že telo bojuje proti infekcii (či už hubovej, bakteriálnej alebo vírusovej. .

7. Bolesti hlavy

Bolesti hlavy sú ďalším príznakom, ktorý môže byť spojený s premnožením plesní v organizme, najmä pleseň Candida. Plesne ako Candida produkujú rôzne toxíny, ktoré môžu byť absorbované do krvného obehu a spôsobiť systémové zápaly a podráždenie, čo môže viesť k bolestiam hlavy.

Odporúčame: Nie vždy platí, že fantázii sa medze nekladú. Tieto NAJBIZARNEJŠIE nechtové dizajny ťa pobavia!

pleseň na nechtoch Shutterstock®

8. Sfarbenie nechtov

Pokiaľ ide o pleseň na nohách, tak sa najčastejšie spája s mykózou nôh alebo plesňou na nechtoch. A práve v tomto prípade môžeme hovoriť o žltom sfarbení nechtov, ktoré signalizuje premnoženie plesne v organizme. Plesne na nohách a plesne na nechtoch (mykóza nechtov) sa liečia veľmi dlhý čas, preto liečbu neradno odsúvať.

9. Tráviace ťažkosti

Aké má ešte plesňová infekcia príznaky? Medzi príznaky plesne v organizme radíme aj rôzne tráviace ťažkosti – nadúvanie, plynatosť, hnačky alebo zápchy, nevoľnosť, bolesti brucha. Zvýšené nadúvanie môže byť spôsobené nadmernou fermentáciou potravy v črevách v dôsledku prítomnosti plesní.

Nepravidelná stolica je bežným príznakom premnoženia plesní, ktoré môže ovplyvniť rovnováhu črevnej mikroflóry. Pocity nevoľnosti a vracania môžu byť vyvolané toxínmi produkovanými plesňami. A bolesti brucha môžu byť spôsobené zápalom a dráždením črevnej sliznice.

10. Respiračné problémy

Okrem vyššie spomenutých príznakov sa objaviť môžu aj ťažkosti súvisiace s respiračným systémom. Na premnožené plesne môže poukazovať chronický kašeľ. Plesne môžu spôsobiť zápal dýchacích ciest a vyvolať chronický kašeľ. Bežné sú aj opakované infekcie dutín a alergické symptómy, ako je kýchanie a svrbenie očí.

Odporúčame: Nie vždy platí, že fantázii sa medze nekladú. Tieto NAJBIZARNEJŠIE nechtové dizajny ťa pobavia!

ako sa zbaviť plesne v tele Depositphotos

Rozmnožené plesne v organizme – ako sa ich zbaviť?

  1. Lekárske vyšetrenie a diagnostika: Navštívte lekára, ktorý môže urobiť potrebné testy, ako sú krvné testy, kultivácie alebo iné diagnostické metódy na určenie prítomnosti plesní.

  2. Antimykotická liečba: Lekár môže predpísať antimykotické lieky, ktoré pomáhajú eliminovať plesne z tela. Tieto lieky môžu byť podávané perorálne, lokálne alebo intravenózne, v závislosti od závažnosti infekcie.

  3. Diéta: Zmena stravovania môže pomôcť obmedziť rast plesní. Odporúča sa vyhýbať sa cukru, rafinovaným sacharidom a potravinám obsahujúcim plesne, ako sú syry, alkohol, ocot a niektoré orechy. Zahrňte do stravy probiotiká (napr. jogurty s živými kultúrami, kefír) a prebiotiká (vláknina), ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru.

  4. Prírodná domáca liečba a bylinky: Niektoré bylinky a doplnky, ako sú cesnak, kokosový olej, oregano olej, extrakt z grapefruitových semien, môžu mať antimykotické vlastnosti.

  5. Podpora imunitného systému: Udržujte imunitný systém silný prostredníctvom zdravého životného štýlu, pravidelného cvičenia, dostatočného spánku a vyváženej stravy bohatej na vitamíny a minerály.

  6. Vyhnite sa vlhkosti: Minimalizujte vystavenie sa vlhkému prostrediu, ktoré podporuje rast plesní. Používajte odvlhčovače vzduchu a zabezpečte dobrú ventiláciu v domácnosti.

  7. Hygiena: Dodržujte dobrú osobnú hygienu a udržujte čisté prostredie, aby ste minimalizovali riziko opätovnej infekcie.

  8. Stresový manažment: Chronický stres môže oslabiť imunitný systém, čo môže prispieť k náchylnosti na plesňové infekcie. Praktizujte techniky na znižovanie stresu, ako sú meditácia, joga alebo hlboké dýchanie.

Článok aktualizovaný 28.5.2024

4 komentárov
Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

05.11.2019 08:31

Plesne sú bohužiaľ všade..môj syn má na vzdušné plesne alergiu. Viem, že ak ma premôže chuť na sladké, mám premnožené plesne v tele a vyžadujú si cukor. Vtedy začnem odplesňovať telo.
Ďakujem za článok.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

15.11.2019 22:41

Plesne nás naozaj ohrozujú všade.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

22.11.2019 22:19

O plesniach na povrchu,ktoré vidíme viem,že sú nebezpečné.O plesniach v organizme teraz čítam po prvýkrát.A ešte sú aj veľmi nebezpečné pre človeka :-(

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

02.12.2019 12:50

článek, který se mnou otřásl co na člověka všude číhá, měla jsem plíseň na palci u nohy a byla jsem z toho špatná, naštěstí mi v lékárně poradili

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE