Štípanie jazyka z niektorých druhov exotického ovocia, prevažne ananásu a kivi, dokáže poriadne znepríjemniť celkový vzťah k inak zdravej potravine. Niekomu toto ovocie len nepatrne dráždi ústnu dutinu, ale hneď to aj prejde. Sú však aj ľudia, ktorí mohli ananás či kivi ochutnať len prvý a posledný raz v živote, pretože to bol pre nich nezabudnuteľný zážitok, ktorý môžeme pokojne nazvať aj dlhotrvajúcou traumou.
Stáva sa niečo podobné aj vám? Tak potom čítajte ďalej a zistite, prečo k tomuto podráždeniu vlastne dochádza a ako si môžete v takom prípade účinne pomôcť. Prečo sa objavujú príznaky pálenia jazyka po konzumácii niektorých exotických plodov?
Privysoká daň za exotické chúťky
Tropické ovocie skutočne nevyhovuje každým ústam. Či už ide o jemné pálenie na jazyku alebo silné a intenzívne štípanie celej ústnej dutiny a sliznice, je to privysoká daň za to, že sme si chceli dopriať trochu exotického zdravia, čo poviete?
Ak s tým máte svoju skúsenosť, určite dobre viete, o čom je reč. Je to situácia, pri ktorej je ťažké určiť, kto koho vlastne „požiera“ – či človek ovocie alebo ovocie človeka. Víťaz je však jasný a následky na našej strane nemalé – podráždený, až akoby porezaný jazyk, štípajúce pery a pálenie v ústach a na sliznici, niekedy dokonca až mierne krvácanie v ústach.
Zaujme ťa: Malinový jazyk: Nedostatky akých vitamínov či ochorení signalizuje?
Shutterstock®Príčiny pálenia jazyka po konzumácii ananásu
Nemusíte sa ale obávať – zvyčajne sa, okrem nepríjemného pocitu vo vašich ústach, nič zásadné ani nebezpečné nedeje. Ako štípanie prišlo, tak aj odíde. Nemusíte robiť paniku, nejde o alergiu. V prípade ananásu je vinník istý – za dráždenie a štípanie v ústach môže látka, ktorú ananás obsahuje, konkrétne enzým bromelín.
Na jednej strane nás vie poriadne potrápiť, na druhej strane ho naše telo potrebuje, veď si ho aj samo produkuje. Tento enzým slúži na štiepenie bielkovín, napomáha k rozkladu poškodeného tkaniva, čím vytvára miesto tomu novému a zdravému.
Odporúčame: Arónia: Čím si vyslúžila čestné miesto v skupine superpotravín?
Shutterstock®Príznaky pálenia jazyka po konzumácii kivi
Ak kivi bežne spôsobuje nepríjemné pálenie úst. Štípanie jazyka po konzumácii kivi je bežný jav, ktorý je spôsobený niekoľkými faktormi:
- Enzýmy v kivi: Kivi obsahuje enzým nazývaný aktinidín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. Tento enzým môže začať rozkladať proteíny v ústach, čo spôsobuje podráždenie a štípanie na jazyku.
- Kyslosť kivi: Kivi má pomerne vysoký obsah kyselín, najmä kyseliny šťaveľovej a kyseliny askorbovej (vitamín C). Táto kyslosť môže dráždiť jemné tkanivá v ústach a na jazyku, čo vedie k pocitu štípania.
- Alergická reakcia: Niektorí ľudia môžu mať miernu alergiu na kivi. To môže spôsobiť mierne opuchy alebo svrbenie na jazyku, podnebí alebo v hrdle. Ak je reakcia silnejšia, môže byť spojená s ďalšími príznakmi, ako je začervenanie alebo vyrážky.
Ak sa vám štípanie jazyka zdá nepríjemné, môžete skúsiť vybrať zrelšie kivi, pretože tie sú často menej kyslé, alebo ho konzumovať v kombinácii s inými potravinami, ktoré môžu neutralizovať účinky enzýmov a kyselín.
Bude sa ti páčiť: Alergia na kakao: Čo všetko môže človeku spôsobiť čokoláda?
Shutterstock®Trápi vás pálenie jazyka po konzumácii papáji?
Rovnaký prípad je aj čerstvá papája, ktorá zase obsahuje enzým papaín – a ten, rovnako ako bromelín, vám môže zanechať v ústach poriadnu „spúšť“, v podobe štípajúceho jazyka. Tento enzým môže začať tráviť proteíny v ústach, čo môže spôsobiť podráždenie a štípanie na jazyku.
Papája, aj keď nie je taká kyslá ako niektoré iné ovocie, obsahuje kyseliny, ktoré môžu dráždiť jemné tkanivá v ústach. Kyslosť môže prispieť k pocitu štípania alebo pálenia na jazyku. Niektorí ľudia môžu mať miernu alergickú reakciu na papáju, ktorá môže viesť k podráždeniu alebo štípaniu na jazyku a v ústach. V závažnejších prípadoch môže dôjsť aj k ďalším príznakom, ako je svrbenie, opuch alebo vyrážky.
Pocit pálenia jazyka spôsobuje len čerstvé ovocie
Za zmienku stojí, že ústa vám môže podráždiť len čerstvé ovocie, pretože v prípade spracovaného sa dráždivé enzýmy strácajú. Preto, ak vám čerstvý ananás, kivi alebo papája spôsobujú nepríjemné podráždenie úst, avšak nerady by ste sa ich vzdali, zakomponujte ich napríklad do mliečnych nápojov.
Odporúčame: Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?
Shutterstock®Liečba pálenia jazyka po konzumácii exotického ovocia
A ako si rýchlo pomôcť, keď už k štípaniu jazyka dôjde? Podráždenú ústnu dutinu vie výborne a efektívne upokojiť napríklad šalviový alebo harmančekový čaj. Prvou pomocou je aj skonzumovanie kúsku suchého pečiva. Naopak, nezapíjajte toto nepríjemné štípanie vodou – tým ho len podporíte. Ak, tak radšej siahnite po pohári mlieka.
Problém pálenia jazyka sa dá riešiť aj ďalšími spôsobmi. Nanesenie tenkej vrstvy medu na jazyk môže pomôcť upokojiť podráždenie vďaka jeho prirodzeným antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam. Nechajte med pôsobiť niekoľko minút, potom ho jemne prehltnite.
Prírodný jogurt, najlepšie nesladený, môže byť tiež efektívny. Chladný jogurt pomáha neutralizovať kyseliny a enzýmy, ktoré spôsobujú podráždenie, a jeho hladká textúra môže upokojiť jazyk. Alebo si dajte do úst kocku ľadu. Žuvanie žuvačky môže podporiť produkciu slín, čo pomôže vyplaviť kyseliny a enzýmy z úst a zmierniť pálenie.
Anketa: Štípe vás jazyk z ananásu alebo kiwi?
Odpovedalo 9043 ľudí
4%
93%
3%
Článok aktualizovaný 30.8.2024
Aktualizovaný článok: 30.08.2024