Stavovce, prispôsobené na život vo vode, voláme ryby. Doposiaľ poznáme asi 34-tisíc rôznych druhov rýb, čo vôbec nie je malé číslo. Zaraďujú sa sem však aj vodné živočíchy, ktoré vzhľadom klasické ryby nepripomínajú. Ale dosť bolo nudných suchých faktov. V tomto článku sa budeme venovať predovšetkým tomu, prečo jesť ryby častejšie, ako doposiaľ. Majú totiž zázračné benefity na telo človeka a v niektorých prípadoch môže ich pravidelná konzumácia dokonca zachrániť život.
Pozri aj: Ako si dodať energiu rýchlo, zdravo a chutne? Máme pre teba tip!
Nutričné bohatstvo
O tom, že sú ryby naozajstným bohatstvom, nemožno pochybovať. Svedčia o tom ich samotné nutričné hodnoty. Ryby sú vynikajúcim zdrojom zdravého proteínu, pričom majú nízky obsah kalórií. Netreba zabúdať ani na to, že vďaka rybám do tela dostávate zdravé nenasýtené omega-3 mastné kyseliny prírodným spôsobom bez toho, aby ste museli brať najrôznejšie výživové doplnky. Sú bohatým zdrojom vitamínov A, B a D, draslíka, fosforu, mangánu aj magnézia a železa. Tak smelo do toho, pretože ako vidíte, jesť ryby sa naozaj oplatí...
Zdravotné benefity rýb
Aké zdravotné benefity prináša konzumácia rýb ľudskému telu? Či už preferujete ich pečené, grilované, alebo surové prevedenie, tieto úžasné výhody si môžete vychutnávať v každom prípade.
- Dodávajú energiu. Ryby sú instantným zdrojom energie práve pre vysoký obsah zdravého proteínu. Ten môže pôsobiť pozitívne aj na regeneráciu svalov.
- Zdravé srdce. Vďaka pravidelnej konzumácii rýb bude váš kardiovaskulárny systém stále v lepšom a lepšom stave. Zabezpečia to omega-3 mastné kyseliny. Jedenie rýb teda môže pôsobiť ako prevencia pred infarktom či mŕtvicou, a teda aj ako záchrana života.
- Vitálna myseľ. Podľa odborníkov na výživu, ryby by mali do jedálnička zaradiť už mladí tínedžeri, aby sa v dospelosti vyhli chorobám, ako je nepríjemný Alzheimer. Okrem toho ryby napomáhajú k lepšej kognitívnej funkcii mozgu - je sústredenejší. Čo sa celkovej psychickej pohody týka, vďaka rybám môžete byť šťastnejší, dokonca sa aj zbaviť depresie a úzkosti.
- Krásna pleť. Najmä pre vysoký a bohatý obsah vitamínov a minerálov, ryby pôsobia aj na našu krásu, najmä krásu pleti. Kombinácia omega-3 mastných kyselín, vitamínov A a B a proteínu pôsobí na elasticitu pleti a aj ako prevencia proti chorobám kože, napríklad psoriázy.
- Silné kosti. Z konzumácie rýb benefitujú aj vaše kosti pre vysoký obsah vitamínu D. Vďaka jeho prirodzenému dopĺňaniu do tela predchádzate zlomeninám, ale aj osteoporóze.
- Proti anémii. Nedostatok železa spôsobuje problémy u veľa žien. Predchádzať im môžete aj pravidelným jedením rýb, ktoré sú bohaté na železo. Bojovať môže aj proti nepríjemnej chronickej únave.
Všetky tieto zdravotné benefity jedenia rýb hovoria naozaj za všetko. Pamätajte, že nikdy nie je lepší čas vychutnať si vynikajúcu šťavnatú grilovanú rybičku v spoločnosti blízkych na rodinnej grilovačke, ako teraz. Dobrá správa je, že je leto a to znamená, že aj grilovačiek je neúrekom.
Inšpiruj sa: Vyskúšaj najchutnejší liek proti žalúdočným ťažkostiam. A nielen to!
7 komentárov
Anna Podmanická
13.08.2018 19:04Súhlasím, že konzumácia rýb je zdraviu prospešná, no na druhej strane v dobe, v ktorej žijeme sa už fakt nedá dôverovať predajcom rýb, že tie ich sú zdravotne nezávadné. Veď dnes už ani niet zdravých potravín. Každá potravina má množstvo noriem a predpisov, koľko čoho môže obsahovať. Tieto predpisy nechránia konzumentov ale výrobcov, ktorí sledujú v normách tie vrchné prípustné hranice škodlivosti, len aby čo najviac zarobili a na nás kupujúcich, čo ich živíme, im vôbec nezáleží.
Marta Bujdošová
06.08.2018 12:19Ani s rybami to netreba prehanat, su plne tazkych kovov zo znecistenych mori a dokonca sa ich neodporuca konzuvat castejsie ako 3 davky za tyzden. Nam to nesposobuje problem podla mna, horsie je to v primorskych krajinach.
Blažena Sádovská
24.07.2018 19:11Vzhľadom na znečistené životné prostredie nevieme čo jeme...týka sa to samozrejme aj rýb, hoci sú inak zdraviu prospešné:))
Alzbeta Hartinikova
25.07.2018 17:52kupujeme lososa a chuti nam.
Darina Božiková
22.07.2018 18:03napriek všetkým "proti" mám ryby rada,ale najmä sladkovodné.taká šťuka je pochúťkou a čo tak ešte úhor....no mňam!!!
Marianna Rajniaková
22.07.2018 11:28Ďakujem pánovi za odbornejšie vysvetlenie, vždy som na pochybách, o rybách sa toho píše veľa..
Elena Švachová
21.07.2018 22:35Vždy som na pochybách,či sú teda ryby zdravé,alebo plné jedov.
Ľubica Šťastná
21.07.2018 08:16Rybky radíme do jedálnička nielen kvôli zdravotným benefitom, žiaľ, sú ľudia, ktorí si ich dopriať nemôžu.
Jan Janto
21.07.2018 10:22Že ryby patria do jedálnička kvôli zdravotným benefitom, je už žiaľ v súčasnosti mýtus a veľmi zavádzajúca informácia ! Morské ryby, ktoré boli v minulosti doporučované ako zdravšie ako sladkovodné, sú však v súčasnosti už tak kontaminované, že ich pravidelná konzumácia znamená ohrozenie zdravia organizmu. Ich mäso je plné ťažkých kovov a predovšetkým radiáciou ! Od havárie jadrovej elektr. vo Fukušime, kde sa ešte stále denne v milionoch litrov, už mnoho rokov vylieva vysokoradioaktívna voda do mora, je to hotová katastrofa pre moria a ľudstvo(o ktorej sa nepíše) ! Jedine morské ryby pri severnom póle sa dajú konzumovať a sú pomerne čisté, len k tým sa bežní ľudia pre ich cenu nedostanú...Preto sa akože odporúča ryby jesť max. 2x do týždňa. Inak mnohé morské ryby sa chovajú v sádkach ako napr.losos, ktoré majú rôzne choroby(dostávajú antibiotiká) a krmia ich rastovými hormónmi. Ryba ako mäso je aj veľmi "háklivá" na jej uskladňovanie. Ak ju vytiahnete z mrazáka a hneď nespracujete neskonzumujete, vedci zistili, že už po cca 1 hod., je v nej viac 100 000 hnilobných baktérií ! Tak si predstavte, akú rybu vám ponúknu a môžete jesť v reštaurácii ( ako asi s ňou narába kuchár)?!
Preto v súčasnosti sa znova odporúča jesť naše sladkovodné ryby z podľa možnosti čo najčistejších potokov a riek.