Tymian - zázračná bylinka

Dnes vám predstavíme bylinku, ktorá je príbuzná jej domácemu druhu - materinej dúške. Túto bylinku môžu pestovať aj ľudia, ktorí nemajú k dispozícii záhradu. Stačí ju vysadiť do črepníka a celý rok tak bude poruke.

 

Nemusíte byť žiadnym záhradkárom, aby ste dokázali túto rastlinu vypestovať. Teraz vám predstavíme návod, ako s touto rastlinou zaobchádzať. 

 

Pestovanie:

 

Tymian potrebuje veľa slnečného svetla. Ich pôda musí byť priepustná, aby neboli stále vo vlhku. Semienka treba vysiať koncom marca. Po vysiatí potrebujú teplotu 20 stupňov. Ich doba klíčenia je cca päť až desať dní. Rastlinka rastie veľmi pomaly. Mladé rastliny polievajte zboku alebo zdola, lebo majú tendenciu opadávať. Pred zimou treba tymian zrezať a pokryť čečinou. Kvitne od mája do septembra. Má malé kvietky bielej, ružovej až fialovej farby. Na konzumáciu využívame listy a kvitnúce vrcholky, čerstvé alebo sušené.

 

Odporúčame prečítaťZačnite deň s ovsenými vločkami

Tymian - zázračná bylinka

Zdroj: Shutterstock®

Liečivé účinky:

 

Ak ste podľahli chorobe a chcete sa vyhnúť liekom, tymian je to najlepšie riešenie. Je to bylinka, ktorá pôsobí antibioticky. A práve to je dôvod, prečo ho vo Francúzsku nazývajú ,,penicilínom chudobných". Keď vás trápi bronchitída alebo kašeľ, čaj z tymianu vás rýchlo vylieči. Ak ste nachladnutí, môže vám pomôcť zázračný kúpeľ, do ktorého pridáte čerstvo pripravený výluh z tymianu. Máte problematickú pleť? Pleťová voda s tymianom môže výrazne zlepšiť vašu pleť. 

 

Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo ženy potrebujú flexibilné pracovné možnosti

Tymian - zázračná bylinka

Zdroj: Shutterstock®

Korenie

 

Tymian sa používa aj ako korenie. Je súčasťou modernej aj tradičnej kuchyne. Používa sa čerstvá alebo sušená vňať tymianu. Táto bylinka má výraznú chuť a vôňu, ktorá pripomína gáfor alebo klinček. Hodí sa k dochuteniu zveriny, rýb alebo mletého mäsa. Tymian pomáha pri nadúvaní alebo aj pri tráviacich problémoch. Ak pomiešate tymian s oreganom a bazalkou, môžete ním ochutiť pizzu. 

 

 

Pozor!

 

U citlivých ľudí vo zvýšenej konzumácii môže spôsobiť žalúdočné problémy, preto sa poraďte so svojim lekárom. Tehotné ženy by sa mali tymianu vyhnúť. 

 

Odporúčame prečítať: Jednoduché a zdravé raňajky - 5 nápadov

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.01.2016 06:39

bylinky mam rada ci uz pri vareni,alebo na cajik,mavam ich v malom vysadene na okne,no a tymian nechyba

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

30.01.2016 13:42

Tymián používame :) čerstvé bylinky sú v kuchyni nenahraditeľné

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.01.2016 18:27

ja pestujem tymian na záhrade

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.