Chrípka a prechladnutie na nás počas jesenných mesiacov číha na každom kroku. Kýchaš, kýcham, kýchame a viróza šíriaca sa z jedného človeka na druhého je na svete.
A teraz si predstavte, že musíte ísť do čakárne plnej chorých ľudí a čakať na lekárske vyšetrenie, bohvie ako dlho!
V prvom rade nazabúdajte, že každá choroba, aj tá maličká, sa musí poriadne vyležať. Ak budete s nádchou či kašľom, hoci aj bez horúčky, behať po pracovných stretnutiach, je veľmi pravdepodobné, že z malého „soplíka" sa razom stane čosi vážnejšie, a na to žiadne babské lieky nepostačia. Pri kurírovaní sa držte aj ďalšej podstatnej zásady, pite veľa tekutín, najlepšie čaju s medom či čistej vody.
Preskúmaj aj: Nashi hruška je zázrakom s overenými vlastnosťami. Aké má schopnosti?
Zostáva už len priestor na liečivá. Domáce lieky na chrípku, ktoré užívali naše starké a prastarké a praprastarké už celé stáročia vás postavia na nohy a zároveň budete mať dobrý pocit, že ste svoj organizmus nezaťažili žiadnymi chemikáliami. Tie síce poskytnú rýchlu úľavu od bolesti, no z dlhodobého hľadiska v tele narobia veľa zlého. Pozrite si 5 skvelých a jednoduchých receptov na domácie lieky proti chrípke.
1. Cesnakovo-medová kúra
Ak vás trápi dusivý kašeľ, kombinácia zdravého medíku a ešte zdravšieho cesnaku je to pravé orechové. Na približne 4 lyžičky medíku pridajte 3-4 strúčiky prelisovaného cesnaku. Cesnak však nechajte chvíľu po prelisovaní odstáť, aby sa z neho uvoľnili liečivé látky. S medom ho následne zmiešajte aj so vzniknutou tekutinou z cesnaku. Ak máte radi citrón, pridajte do zmesi aj šťavu z polovice citróna. Konzumujte po lyžičke pokojne niekoľkokrát denne.
Náš tip! Dajte si pozor na kvalitu medu, tie supermarketové často nemajú také liečivé účinky ako poctivé výrobky od slovenských včiel. To isté platí aj o cesnaku.
2. Cibuľový čaj
Poradí si s kašľom, ale aj s miernejším zápalom priedušiek. Reč je o cibuľovom čaji z kvalitnej slovenskej cibule. Postup je opäť veľmi jednoduchý. Cibuľu ošúpte tak, aby jej zostala len posledná vrstva šupky, prekrojte ju na polovicu a povarte vo vode 15 minút. Na 1 väčšiu cibuľu vám postačí 700 ml vody. Naše staré mamy zvykli do hrnca pridať aj feniklové semená, tak ak feniklu holdujete aj vy, šup tam s ním. Samozrejme, že čaj si môžete dosladiť medom.
3. Cibuľový obklad
Pri zázraku menom cibuľa ešte zostaneme, pretože sú z nej vynikajúce aj zábaly. Pripravte si bavlnenú plienku a cibuľu, ktorú si pozvoľna zohrejte na panvici nakrájanú na krúžky tak, aby nebola horúca. Zabaľte ju do plienky a priložte na krk. Zbohom, boľavé hrdlo!
4. Zázvorová bomba
Zázvor je účinným bojovníkom na všetkých frontoch, a to aj na tom chrípkovom. Kúpte si dva (pokojne väčšie) kúsky zázvoru a liter vodky či iného kvalitného a čistého alkoholu. Zázvor nastrúhajte, zalejte ho alkoholom a lúhujte ho aspoň 3 týždne. Tento zázrak nalejte do fliaš a vždy, keď sa prejaví nejaký náznak ochorenia, dajte si lyžičku do úst alebo do čaju.
Bude ťa zaujímať: Pravé americké palacinky: Raňajky, za ktoré vás bude partner milovať
5. Zázvorovo-medovo-citrónová istota
Keď už nič nepomáha, spojte troch silných vojakov menom zázvor, med a citrón. Do pohára na zaváranie nakrájajte citrón na kolieska aj so šupkou (pozor, dobre ho predtým umyte), pridajte očistený zázvor veľký asi ako prostredník nakrájaný takisto na tenšie kolieska a napokon to zalejte až po vrch kvalitným medom. Nechajte pár dní odstáť a potom skladujte v chladničke. Konzumujte po lyžičkách podľa potreby.