Pamätáte sa ešte na hodiny chémie? Samé vzorce a prípony. Chlorid sodný pozná asi každý. V potravinách môžete prítomnosť soli zistiť aj pod označením soľ, nátrium alebo NaCl. Stretávame sa s ňou každý deň a vlastne by sme si to už ani inak nevedeli predstaviť. Veď ako sa hovorí v jednej rozprávke:
„Bez soli to nejde!"
Soľ sa prakticky vyskytuje vo všetkom, čo konzumujeme. V obchodoch ju nájdete v mnohých podobách – varená jedlá soľ, fluoridovaná soľ, jodidovaná soľ, kamenná soľ aj morská jedlá soľ. Ak ste si doteraz mysleli, že morská soľ je zdravšia, mýlili ste sa. Má totiž rovnaké zloženie a výživové vlastnosti ako klasická soľ. Odlišujú sa akurát svojou konzistenciou a pôvodom, pričom obsahujú rovnaké množstvo draslíka a horčíka. Samozrejme, jód, ktorý obsahuje morská soľ, je veľmi dobrý pre našu štítnu žľazu. Všetkého ale s mierou.
Odporúčame: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!
Čo sa stane, ak to so soľou preženiete?
Podlomíte si svoje zdravie, ktoré sa vám vypomstí dlhodobými zdravotnými problémami. Nadmerné solenie totiž spôsobuje:
- vysoký krvný tlak
- zvýšené riziko ischemickej choroby srdca
- vyvolanie migrény
- zadržiavanie tekutín v tele, sprevádzané závratom a opuchmi nôh
- stratu dôležitého kália (keďže s nadmerným solením sa spája aj nadmerné močenie, ktorým sa odvádza z tela von draslík)
- poruchy výživy – nadmerný príjem soli negatívne ovplyvňuje bielkovinový metabolizmus
- podľa niektorých štúdií tiež zvýšené riziko výskytu rakoviny žalúdka
Solenie by ste preto mali obmedziť, aj keď ste absolútne zdravé, nevyhnutne však počas tehotenstva či v prípade, že vás trápi zvýšený krvný tlak. Chudnite bez soli! Ako sme spomínali, soľ zadržiava v našom tele tekutiny, tým ho zavodňuje a my sa potom cítime nafúknuto až opuchnuto. Pri diétach preto soľnička nemá čo hľadať v jedálničku.
Aké je povolené množstvo soli denne?
Denný príjem kuchynskej soli by mal byť cca 6 gramov, pričom už nad 14 gramov ide o prehnané solenie, ktoré môže ohroziť váš zdravotný stav. V praxi to znamená – 1 kávová lyžička soli denne by mala postačiť a rozhodne neuškodiť.
Kde sa ukrýva soľ?
Slané lupienky a oriešky patria k naším najslanším nepriateľom. Ak patríte medzi milovníčky všetkého údeného, zbystrite a radšej príjem týchto pochutín zredukujte na minimum. Obsahujú konzervačné soli s obsahom dusíka a obsahujú ich naozaj požehnane. Vyhýbajte sa tiež pivu – už 3,5 dcl piva obsahuje 25 mg nátria! Mnoho soli sa ukrýva tiež v prášku do pečiva, sáčkových polievkach, sójovej omáčke, dressingoch, tavených syroch, konzervovaných potravinách aj mrazenom mäse a rybách. Ani minerálne vody nie sú celkom nevinné. Ich kalorická hodnota je v porovnaní so sladenými nápojmi nízka, niektoré však zarážajú vskutku vysokým obsahom soli.
Ako soľ nahradiť?
Skúste si radšej dochutiť svoj každodenný pokrm bylinkami alebo koreninami. Budete príjemne prekvapené, koľko soli ušetríte. Rovnako dobre poslúžia aj ochutené oleje. Len zdravých ochutených olivových olejov nájdete v regáloch nákupných centier v širokej ponuke a určite si niektorý z nich získa aj vaše chuťové poháriky. Veľmi chutný je napríklad cesnakový olej, s príchuťou chilli, bazalkový či rozmarínový.
Od solenia vás môže oslobodiť napríklad aj varenie v parnom hrnci, pri ktorom sú všetky chute tak výrazné, že na slanosť váš maškrtný jazýček raz dva zabudne! Odvykacia kúra od slanej chuti môže trvať pár týždňov, po nej sa ale váš prah citlivosti na všetko slané zvýši a vy si budete môcť jedlo vychutnať so všetkými jeho prirodzenými chuťami a vôňami, a to bez nadmerného solenia.
Pozri aj: Ako využiť citrón v domácnosti: Prinášame 5 skvelých tipov!