Ako dlho vopred by ste si mali kúpiť letenky?

triky na kúpu lacných leteniek

Správny časový manažment a kúpa leteniek v dostatočnom časovom predstihu môže mať výrazný, a zároveň veľmi pozitívny, dopad na vašu peňaženku. Ceny leteniek sú totiž ovplyvňované mnohými faktormi, vrátane toho, ako skoro sa rozhodnete kúpu realizovať. Ak plánujete výlet a ešte stále premýšľate nad tým, kedy a ako si kúpiť letenky za čo najlepšiu možnú cenu, tak nasledujúci článok je presne pre vás! Veď za peniaze ušetrené pri prvej letenke si môžete rovno kúpiť druhú. A to sa oplatí, že? 

Neprehliadnite: Kam sa vybrať na dovolenku z bratislavského letiska? V ponuke je hneď niekoľko destinácií

V akom časovom predstihu by ste si mali zakúpiť letenky na domáce lety?

V minulosti platilo, že tí, ktorí čakali najdlhšie aj najviac ušetrili. Kúpa leteniek na poslednú chvíľu bola totiž kedysi tou najúspornejšou alternatívou, avšak dnešná realita je odlišná.

V súčasnosti platí, že pri domácich letoch je ideálnym obdobím na rezerváciu leteniek obdobie jeden až dva mesiace pred samotným odletom. Vo všeobecnosti platí, že čím skôr si človek letenky kúpi, tým viac ušetrí. No nemusí to byť pravidlom. Príliš skorý nákup totiž môže častokrát znamenať aj nákup za vyššiu cenu - letecké spoločnosti totiž, kým sa začne prejavovať dopyt, držia ceny leteniek vo vyšších hodnotách.

No pozor, ani príliš dlhé čakanie sa, v konečnom dôsledku, nevypláca. Ceny leteniek majú, s blížiacim sa dátumom odletu, totiž tendenciu rásť, a to najmä z kapacitných dôvodov - menej voľných miest znamená drahšiu letenku.

Odporúčame: Cestovateľský horoskop 2024: Ktoré krajiny by ste mali navštíviť podľa svojho znamenia?

kde kúpiť najlacnejšie letenky
Depositphotos

Kedy je ten najlepší čas na kúpu leteniek na medzinárodné lety?

Odborníci odporúčajú vykonať rezerváciu leteniek pre medzinárodné lety v období šesť až deväť mesiacov vopred. Pre lety do Európy, Ázie a iných vzdialených oblastí majú medzinárodné letecké spoločnosti tendenciu ponúkať najlepšie ceny v tomto období. Samozrejme, aj tu platí, že ceny môžu individuálne kolísať - a to najmä v závislosti od sezóny, sviatkov alebo špeciálnych príležitostí. Napríklad, ak sa chystáte zažiť jarnú sezónu tulipánov v Amsterdame na vlastnej koži, tak letenky Amsterdam si kupujte v dostatočnom časovom predstihu, nakoľko kúpa letenky na poslednú chvíľu vás môže vyjsť draho.

Ak ste flexibilní a nemáte problém vycestovať aj v akýkoľvek iný termín, skontrolujte aj výhodné last minute ponuky, avšak v inom prípade sa skutočne oplatí plánovať vopred.

Zaujme vás: Čo vidieť v Ríme, ak ťa tam zavedú cesty? Tieto miesta nevynechaj!

Záleží pri kúpe leteniek aj na konkrétnom dni v týždni?

Na túto otázku, nanešťastie, žiadnu overenú ani zaručenú odpoveď nedostanete. Podľa mnohých štúdií sa však ako dni, kedy dokážete rezervovať letenku za najnižšiu možnú cenu javia práve utorky a stredy. Ušetriť tiež môžete, ak odletíte uprostred týždňa, nakoľko po takýchto letenkách býva zväčša menší dopyt. Keď si nabudúce budete plánovať výlet a kupovať letenky Rim nezabudnite na tento praktický tip!

Dá sa ušetriť na cenách leteniek aj počas letnej sezóny?

Jednoznačne áno! Ak plánujete vytúženú dovolenku počas letných mesiacov, odporúčame vám zakúpiť si letenky ihneď ako to bude možné. Ideálny časový predstih je približne tri až päť mesiacov pred odletom. Existuje však aj ďalšia možnosť - skúsiť šťastie, počkať, byť flexibilní a striehnuť na last minute ponuky, ktoré si síce vyžadujú rýchlu reakciu, no dokážu ušetriť nemalé financie.

Tak to sami vidíte, kúpa leteniek si vyžaduje naozaj prepracovanú stratégiu. Ak si chcete zaistiť najvýhodnejšiu cenu, mali by ste začať plánovať, a to čo najskôr. Oplatí sa teda čakať s kúpou lístkov? Na tom záleží. Oplatí sa kupovať letenky vopred? Na tom záleží tiež. Oplatí sa letieť do Barcelony? Ak o ňu máte záujem, tak určite. Nech už sa chystáte letieť medzinárodným alebo domácim letom - skúste sa, aspoň z časti, riadiť radami, ktoré ste si prečítali v našom článku a možno práve vďaka nim sa vám nabudúce podarí zakúpiť si tie najlacnejšie letenky vo vašom živote!

Zdroj úvodnej fotky: envato

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE