Nordic Walking na jeseň: Objavte 5 dôvodov, prečo to skúsiť hneď teraz!

nordic walking na jeseň

Jeseň je obdobím, kedy príroda ukazuje svoju nádheru v plnej kráse. Farebné lístie, svieže vzdušné rána a chladnejšie teploty vytvárajú ideálne podmienky na pohyb vonku. Pre tých, ktorí chcú spojiť príjemné s užitočným, je nordic walking jednou z najlepších možností, ako si užiť jesenné dni a zároveň podporiť svoje zdravie.

Nordic walking - severská chôdza s paličkami, sa stal obľúbeným pohybovým cvičením vďaka jeho jednoduchosti, ale aj účinnosti. Táto aktivita nielenže posilňuje celé telo, ale zároveň ponúka relaxáciu v prírode a je prístupná pre všetky vekové kategórie a kondičné úrovne. V jesenných mesiacoch navyše poskytuje príležitosť na vychutnanie si krásy okolitých lesov, parkov či hôr, čo zvyšuje motiváciu a chuť ísť von.

Prečítajte si: Najkrajšie vianočné trhy v Európe 2024: Kde a kedy si užiť pravú sviatočnú atmosféru?

Prečo je nordic walking ideálny na jeseň?

Nordic walking je jednou z tých aktivít, ktoré môžeme praktizovať po celý rok. Prečo je však práve jeseň výnimočným obdobím na túto formu pohybu?

  1. Príjemné teploty: Jesenné počasie je ideálne na pohyb vonku – nie je už príliš teplo ako v lete, ale zároveň ešte nie je mrazivo. Chôdza v miernom chlade je nielen príjemná, ale aj zlepšuje výkonnosť tela, pretože nemusíte zápasiť s horúčavami a potením.

  2. Krásna príroda: Jesenná príroda je úžasná. Chôdza lesom, parkom alebo po dedinských cestách, ktoré sú obklopené farebnými stromami, vás nabije energiou a dobrou náladou. Každá prechádzka je zároveň vizuálnym zážitkom, ktorý posilňuje duševnú pohodu.

  3. Posilnenie imunity: Jesenné obdobie je známe zvýšeným výskytom prechladnutí a chrípkových ochorení. Nordic walking pomáha prirodzene posilniť imunitný systém tým, že stimuluje krvný obeh a podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciami.

  4. Zlepšenie nálady: Jesenné dni sú kratšie, a preto môžu mnohí ľudia pociťovať sezónne zmeny nálady či únavu. Nordic walking, vďaka pohybu na čerstvom vzduchu, zlepšuje produkciu endorfínov – hormónov šťastia. Už po krátkej prechádzke sa môžete cítiť sviežejší a pozitívnejší.

Odporúčame: 5 trendy materiálov tohtoročnej jesene: Zahaľte sa do úpletu či denimu

nordic walking jeseň
Depositphotos

Zdravotné benefity nordic walking

Nordic walking nie je len o príjemnom trávení času v prírode. Tento druh chôdze ponúka mnoho zdravotných výhod, ktoré sú prospešné pre celé telo.

  1. Zlepšuje kondíciu a vytrvalosť: Nordic walking je aeróbne cvičenie, ktoré zlepšuje kardiovaskulárny systém, zvyšuje kapacitu pľúc a posilňuje srdce. Pravidelná chôdza týmto spôsobom pomáha zlepšiť vytrvalosť a celkovú fyzickú kondíciu.

  2. Posilňuje celé telo: Používanie paličiek pri nordic walking aktivuje až 90 % svalov tela. Na rozdiel od bežnej chôdze zapájate aj hornú časť tela – ramená, paže, chrbát a brušné svaly. Vďaka tomu je tento druh pohybu efektívny aj pri tvarovaní postavy a zvyšovaní sily.

  3. Podporuje zdravie kĺbov: Nordic walking je šetrný k vašim kĺbom. Na rozdiel od behu, kde sú nárazy na kĺby výraznejšie, chôdza s paličkami znižuje zaťaženie kĺbov, najmä kolien a bedier. Je preto vhodný aj pre ľudí s artritídou či pre tých, ktorí sa zotavujú po zraneniach.

  4. Znižuje stres a podporuje mentálne zdravie: Fyzická aktivita na čerstvom vzduchu má pozitívny vplyv na duševnú pohodu. Nordic walking pomáha odbúravať stres, znižuje úzkosť a podporuje lepší spánok. Pravidelný pohyb v prírode navyše zlepšuje koncentráciu a celkový pocit vyrovnanosti.

  5. Podpora chudnutia: Nordic walking je výborným spôsobom, ako spáliť kalórie. V porovnaní s bežnou chôdzou spálite až o 20-40 % viac kalórií, pretože zapájate viac svalových skupín. Táto forma cvičenia je ideálna pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kilogramov alebo si udržať zdravú hmotnosť.

Neprehliadnite: Október v záhrade: Pozri sa, na čo všetko netreba zabudnúť!

Ako začať s nordic walking na jeseň?

Začiatky s nordic walking sú jednoduché, no dôležité je vedieť správne techniky, aby ste dosiahli maximálne výsledky a vyhli sa zraneniam. Tu sú základné kroky:

  1. Výber správnych paličiek: Nordic walking paličky sú špeciálne navrhnuté na túto aktivitu a líšia sa od bežných turistických paličiek. Mali by byť ľahké a prispôsobené vašej výške. V ideálnom prípade by mali siahať po lakte, keď stojíte vzpriamene.

  2. Základná technika: Nordic walking nie je len obyčajná chôdza s paličkami. Dôležité je správne držanie tela a rytmické zapojenie rúk a nôh. Paličky by mali byť zasunuté šikmo dozadu, a keď sa od nich odrážate, pohybujte rukami v súlade s krokom – pravá noha a ľavá ruka, ľavá noha a pravá ruka.

  3. Oblečenie a obuv: Jeseň prináša rôzne poveternostné podmienky, preto je dôležité sa obliecť v súlade s počasím. Vyberte si vrstvené oblečenie, ktoré vás zahreje, ale umožní telu dýchať. Na nohy zvoľte kvalitnú obuv s dobrou trakciou, aby ste sa vyhli pošmyknutiu na mokrých povrchoch.

  4. Vyberte si vhodnú trasu: Nordic walking môžete praktizovať kdekoľvek – v parku, na chodníku, v lese alebo na dedinskej ceste. Vyhnite sa však príliš kamenistým a nerovným terénom, aby ste predišli zraneniam.

  5. Rozohriatie a strečing: Pred začatím chôdze je dôležité sa mierne rozcvičiť. Stačí 5-10 minút ľahkej chôdze alebo jednoduché cvičenia na zahriatie svalov. Po skončení chôdze nezabudnite na strečing, aby ste uvoľnili svaly a znížili svalovú únavu.

Prečítajte si aj: Kompletná mapa najkrajších vianočných trhov na Slovensku a v Česku v roku 2024

Nordic walking počas jesenných dní je výborným spôsobom, ako si udržať fyzickú aj duševnú kondíciu. Je to aktivita, ktorá je prístupná pre každého, bez ohľadu na vek či fyzickú kondíciu. Jesenné prechádzky s paličkami nielenže posilňujú telo, ale zároveň poskytujú možnosť načerpať energiu z prírody, relaxovať a zlepšiť náladu.

Ak hľadáte spôsob, ako zostať aktívny aj počas chladnejších mesiacov, vyskúšajte nordic walking. Je to jednoduchý a efektívny spôsob, ako zostať v kondícii, zlepšiť zdravie a vychutnať si krásu jesene na vlastnej koži.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE