5 trendy materiálov tohtoročnej jesene: Zahaľte sa do úpletu či denimu

Jesenné trendy

S príchodom jesene sa každoročne menia nielen farby prírody, ale aj módne trendy. Však to poznáme. Tohtoročná sezóna prináša osviežujúci mix materiálov, ktoré kombinujú pohodlie, eleganciu a nadčasový štýl. Mnoho z nich už poznáte, no niektoré zažívajú príjemný comeback. Ak sledujete aktuálne módne prehliadky a trendy, určite ste si všimli, že niektoré zo spomenutých materiálov dominujú v jesenných kolekciách najprestížnejších návrhárov.

V roku 2024 sú neprehliadnuteľné úplety, koža, satén, denim a semiš. Každý z nich prináša špecifický charakter a zároveň poskytuje nekonečné možnosti pre tvorbu štýlových outfitov.

 

Koža – drsná elegancia

Koža je večný symbol jesennej módy a tento rok sa objavuje v množstve variácií. Kožené kabáty, bundy, sukne, a dokonca aj nohavice sú obľúbené vo všetkých módnych metropolách sveta. Hoci čierna koža je klasika, na prehliadkach vidíme aj odvážnejšie farebné prevedenia, ako sú zelená, vínová a tmavomodrá. Nedajte sa pomýliť. Koža sa môže zdať ako extravagantnejšia, no tento materiál sa často spája s minimalistickým štýlom. Dlhé kožené kabáty so širokým opaskom, kožené sukne s vysokým pásom a klasické kožené bundy sú kľúčové kúsky jesennej sezóny.

Výrazným trendom je kombinácia kože s inými materiálmi, napríklad s jemným úpletom alebo hodvábom, čím vzniká zaujímavý kontrast. Ako kožené kúsky nosiť? Kožené sukne spárujte s oversized svetrami alebo hladkými blúzkami. Klasické či oversized bundy sú skvelým doplnkom k saténovým šatám alebo elegantným nohaviciam. Ak ste ale odvážne, stavte na komplet kožený look.

Inšpirujte sa: Maskáčová móda je späť! Objav najhorúcejšie trendy pre jeseň 2024

Leonie Hanne
INSTAGRAM / @leoniehanne

Sanne Vloet
INSTAGRAM / @sannevloet

Úplety – teplo a štýl v jednom

Úplety sú bezpochyby základom jesennej módy, a tento rok sa objavujú v ešte väčšej miere. Všetko od oversized svetrov až po šaty z úpletu získava na popularite. Tento mäkký a pružný materiál poskytuje nielen teplo, ale aj komfort, čo je ideálne pre chladné jesenné dni. Na zahraničných módnych mólach počas prehliadok v Paríži a Miláne sme mohli vidieť úplety v podobe dlhých kardigánov, asymetrických sukní, a dokonca aj úpletových oblekov, ktoré spájajú eleganciu s uvoľnenosťou.

Trendy úplety sú tento rok často minimalistické, v neutrálnych farbách ako béžová, krémová a sivá, pričom sa kladie dôraz na kvalitu materiálu a štruktúru. Je čas posunúť hranice, pretože úplety už dávno nie sú len o klasických svetroch. Trendom je aj vrstvenie - úpletové vesty na košele, kombinácie svetrov s maxi sukňami alebo dokonca úpletové šaty pod dlhými kabátmi.

Úplety sa nebojte kombinovať s úzkymi nohavicami alebo koženými nohavicami. Úpletové šaty prepojte s opaskom pre zvýraznenie pásu a doplňte čižmami po kolená. Kardigány vyzerajú skvelo vrstvené cez úpletové topy a roláky, čím vytvoríte sofistikovaný outfit.

Pozrite aj: Úplety inšpirované zasneženými svahmi a lyžami – trend, ktorý ťa štýlovo zahreje

Alison Toby
INSTAGRAM / @alisontoby

Sanne Vloet
INSTAGRAM / @sannevloet

Denim – tmavé farby sú späť

Tmavý denim je jedným z dominantných materiálov jesene. A to už niekoľkú sezónnu. V kontraste k letným svetlým odtieňom denimu, na jeseň prichádzajú hlboké indigové a čierne odtiene, ktoré sú ideálne pre chladnejšie počasie. Denim nie je len o nohaviciach. V trende sú tiež tmavé džínsové bundy, košele a sukne. Tmavý denim je skrátka ideálny základ pre športovo-elegantný štýl.

Môžete ho kombinovať s koženými prvkami alebo hrubými úpletmi, čím vytvoríte všestranný outfit, ktorý je vhodný do mesta aj na neformálne príležitosti. Ako nosiť tmavý denim? Choďte do celo-denimového outfitu, čím zabodujete! Denimové nohavice kombinujte s oversized kabátmi a elegantnými doplnkami. Džínsové košele v tmavých odtieňoch sú zas ideálne ku koženým nohaviciam alebo sukniam.

Valeria Lipovetsky
INSTAGRAM / @valerialipovetsky

Satén – lesk a jemnosť

Na prvý pohľad to tak nemusí vyzerať, no satén je skutočne ideálnym materiálom na prechodné obdobie. Jeho hladký a lesklý povrch pôsobí luxusne a dáva každému outfitu nádych elegancie. Tento rok ho vidíme nielen na večerných šatách, ale aj na každodenných kúskoch, ako sú saténové košele, sukne a nohavice. V zahraničných kolekciách dominujú saténové kúsky v zemitých odtieňoch, smaragdovej zelenej, horčicovej žltej a vínovej, čo odráža farby jesene. Napríklad mólach aj instagramových feedoch influenceriek sa objavujú saténové midi šaty v kombinácii s hrubými svetrami či koženými bundami. 

Nestarnúcim kúskom sú aj naďalej saténové sukne, ktoré môžete kombinovať s jednoduchými pletenými topmi. Saténové košele sú skvelým doplnkom k tmavému denimu alebo koženým nohaviciam. No a večerné šaty z lesklého saténu vyzerajú perfektne s minimalistickými doplnkami, čím ich necháte vyniknúť.

Odporúčame aj: Horúce kabelkové trendy pre jeseň 2024, ktoré jednoducho musíš mať!

Leonie Hanne
INSTAGRAM / @leoniehanne

Leonie Hanne
INSTAGRAM / @leoniehanne

Semiš – jemnosť a elegancia

Semiš je ďalším materiálom, ktorý sa vracia do popredia. Tento mäkký a na dotyk príjemný materiál je ideálny hlavne pre jesenné kabáty, bundy, sukne a obuv. Semišové kúsky dodávajú outfitom eleganciu a sofistikovanosť, pričom zároveň pôsobia útulne a teplo. U známych návrhárov dominujú najmä semišové kabáty a nohavice v teplých zemitých odtieňoch. Hnedá, sivá, piesková a vínová sú najčastejšie farby tohtoročnej sezóny.

Semiš sa často kombinuje s inými prírodnými materiálmi, ako je koža a vlna, čo dodáva jesenným outfitom prírodný a nadčasový charakter. Semišové kabáty sa perfektne hodia s koženými doplnkami alebo úpletovými šatami. Nohavice sú ideálnym doplnkom ku saténovým blúzkam alebo koženým bundám. Nebola by to jeseň bez semišových členkových čižiem, ktoré sú skvelou voľbou k sukniam aj úzkym nohaviciam. 

Kylie Jenner
INSTAGRAM / @kyliejenner
Alison Toby
INSTAGRAM / @alisontoby

Olivia Anna-Catharina T
INSTAGRAM / @oliviatps

Ako môžeme vidieť, táto jeseň ponúka množstvo zaujímavých materiálov, ktoré možno kombinovať podľa svojho jedinečného vkusu. Od mäkkých úpletov po elegantný satén, drsnú kožu či klasický denim – každý z týchto materiálov dodáva úplne iný charakter a pocit, s ktorým sa môžete vyhrať.

Anketa: Ktorý materiál na jeseň je váš obľúbený?

Odpovedal 1 čitateľ

0%
100%
0%
0%
0%

Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @bethmccreadie, INSTAGRAM / @oliviatps, INSTAGRAM / @victoriabeckham

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE