Vyrastali ste v nefunkčnej rodine? Tieto znaky vás prezradia

detstvo v nefunkčnej rodine

Rodina formuje naše správanie, sebavedomie a spôsob, akým komunikujeme s okolím. Avšak pokiaľ rodinné prostredie nie je funkčné, môže to v nás zanechať hlboké emocionálne stopy, ktoré sa prejavujú v každodennom živote. Existujú určité znaky, ktoré prezrádzajú, že ste vyrastali v nefunkčnej rodine. Ako ich rozpoznať?

Nízke sebavedomie

Dospelí, ktorí vyrastali v nefunkčných rodinách, často bojujú s nízkym sebavedomím. Ak boli rodičia kritickí, emočne chladní alebo nestabilní, deti môžu získať pocit, že nie sú dosť dobré. Tieto pocity sa prenášajú do dospelosti, čo sa môže prejaviť v práci, vo vzťahoch či pri každodenných činnostiach. Neustále sa snažia vyhovieť iným, aby získali uznanie a lásku, ktorú v detstve nedostali.

Pozri aj: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes

Neschopnosť dôverovať iným

V nefunkčnej rodine býva dôvera často narušená, či už pre emocionálnu manipulatívnosť, neveru, alebo nezodpovednosť rodičov. Deti z takéhoto prostredia môžu vyrastať s pocitom, že dôverovať iným je riskantné a nebezpečné. V dospelosti sa to prejavuje neschopnosťou otvoriť sa vo vzťahoch alebo neustálou obavou, že nás niekto zradí.

Potreba mať všetko pod kontrolou

Ak bolo vaše detstvo nepredvídateľné, plné chaosu, je bežné, že v dospelosti sa snažíte mať všetko pod kontrolou. Deti z nefunkčných rodín sa často učia spoliehať iba na seba, pretože nemali pocit stability alebo bezpečia. V dospelosti sa preto môžu snažiť ovládať všetko okolo seba, aby sa vyhli pocitu neistoty.

Strach z opustenia

Tento strach pramení zo skúseností, keď rodičia neboli prítomní fyzicky alebo emocionálne. V dospelosti to môže viesť k prehnanej pripútanosti vo vzťahoch, potrebe neustáleho uisťovania alebo naopak k úplnému vyhýbaniu sa intímnym vzťahom, aby sme sa vyhli prípadnej bolesti, ak by nás niekto opustil.

Odporúčame: Voda, hory alebo kniha? Vychutnajte si relaxáciu podľa svojho znamenia zverokruhu!

strach z opustenia
Depositphotos

Problémy s hranicami

Deti z nefunkčných rodín často nevedia, čo sú zdravé emocionálne hranice. Ak rodičia všetko príliš kontrolovali alebo naopak úplne absentovali, môže byť ťažké pochopiť, kde sa končia naše potreby a začínajú potreby iných. A takto v dospelosti vzniká neschopnosť povedať „nie", pocit viny, keď si napĺňame svoje potreby, alebo snaha uspokojiť všetkých naokolo na úkor vlastnej pohody.

Prehnaná starostlivosť o druhých

Dieťa v nefunkčnej rodine môže byť nútené prevziať zodpovednosť za rodiča alebo súrodencov v situáciách, keď by malo byť samo ešte dieťaťom. V dospelosti sa to prejavuje v neustálej snahe zachraňovať druhých, či už v partnerských vzťahoch, alebo priateľstvách, a to často na úkor vlastného blaha. 

Perfekcionizmus

Perfekcionizmus je ďalším častým znakom ľudí, ktorí vyrastali v nefunkčných rodinách. Môže vyplývať z toho, že sa ako deti snažili vyhnúť kritike alebo potrestaniu tým, že boli „dokonalí". Títo ľudia môžu mať problém prijať svoje chyby a stále sa snažia byť dokonalí v každej oblasti svojho života, čo však vedie k chronickému stresu a vyčerpaniu.

 Závislosť na vonkajšom uznaní

V nefunkčnej rodine môže byť dieťa emočne zanedbávané, a preto hľadá uznanie a potvrdenie svojej hodnoty z vonkajšieho prostredia. Tento zvyk sa prenáša do dospelosti, človek je závislý na komplimentoch alebo úspechoch, aby sa cítil sebavedomo a spokojne.

Odporúčame: Najkoketnejšie znamenia zverokruhu – týchto šesť má flirtovanie v krvi!

Ako sa vyrovnať s následkami?

Ak ste sa v niektorých z týchto znakov našli, je dôležité si uvedomiť, že to, ako sme vyrastali, nemusí určovať celý náš život. Terapeutická práca, sebapoznanie a rozvoj zdravých vzťahov môžu pomôcť prekonať negatívne dôsledky nefunkčného detstva. Uvedomenie si problému je prvým krokom k jeho riešeniu a osobnému rastu.

Nezabúdajte, že máte právo na zdravé vzťahy, sebavedomie a život bez strachu a neistoty. Zmena nie je jednoduchá, ale je možná. Doprajte si čas, buďte k sebe láskaví a vyhľadajte pomoc, ak ju potrebujete.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE