Ako udržať hodvábne oblečenie v perfektnom stave? Praktické tipy na pranie a sušenie

ako sa starať o hodvábne oblečenie

Hodvábne oblečenie bolo, je a vždy bude istým symbolom luxusu, elegancie a jemnosti. Veď všetky predsa milujeme ľahké hodvábne blúzky, no nie? Tento prírodný materiál sa získava zo zámotkov húseníc priadky morušovej a je známy svojou jemnosťou, leskom a priedušnosťou. Hodváb je však aj mimoriadne citlivý na vonkajšie vplyvy, a preto si vyžaduje špeciálnu starostlivosť, aby si zachoval svoje výnimočné vlastnosti čo najdlhšie. 

Navyše, hodvábne oblečenie je investíciou, ktorá sa oplatí, ak sa oň správne staráte. Tento jemný a luxusný materiál si však vyžaduje opatrnosť pri praní, sušení aj skladovaní. Dodržiavaním niektorých konkrétnych pokynov zabezpečíte, že vaše hodvábne kúsky zostanú krásne a lesklé s vysokou kvalitou po dlhú dobu. 

Bude vás zaujímať: Ako zorganizovať domácnosť do 30 minút? Inšpiruj sa spolu s nami!

Prečo je starostlivosť o hodváb dôležitá?

Hodváb je prírodná bielkovina podobná vlasom, a preto je mimoriadne jemný. Pri nesprávnom zaobchádzaní sa môže poškodiť, napríklad stratiť svoj lesk, vytvoriť žmolky alebo sa zrážať. Správna starostlivosť, tak, ako aj pri iných materiáloch, predlžuje jeho životnosť, zachováva krásu a farbu materiálu a zaisťuje, že oblečenie bude stále pohodlné a príjemné na nosenie.

Ako správne prať hodvábne oblečenie? 

Hodváb je citlivý na mechanické a chemické poškodenie, a preto je dôležité dodržiavať špeciálne pokyny na pranie.

1. Kontrola štítku na oblečení

Predtým, ako začnete hodváb prať, vždy si pozrite pokyny na štítku. Niektoré hodvábne oblečenie môže byť určené výhradne na suché čistenie a ak ho vyperiete nesprávne, môže sa poškodiť. Ak je pranie povolené, dodržujte teplotu vody a spôsob prania uvedený na štítku.

2. Ručné pranie

Najšetrnejší spôsob prania hodvábu je však ručné pranie. Používajte studenú alebo vlažnú vodu (nikdy horúcu, pretože môže materiál poškodiť alebo spôsobiť jeho zrážanie). Takisto použite jemný čistiaci prostriedok špeciálne určený na pranie hodvábu alebo jemných tkanín. Alternatívou môže byť aj detský šampón, ktorý má podobné zloženie. Oblečenie jemne namočte a jemne prepláchnite, vyhýbajte sa drhnutiu alebo silnému stláčaniu. Opatrnosť je kľúčová, pretože hodváb je v mokrom stave krehkejší. Pozor, nenechávajte hodváb dlho namočený. Stačí pár minút, aby sa čistiaci prostriedok pôsobil a odstránil nečistoty.

Odporúčame aj: Pranie oblečenia na 40 °C: Kedy to môže byť problém?

Pranie v práčke
Depositphotos

3. Pranie v práčke

Ak nemáte čas na ručné pranie, môžete niektoré hodvábne oblečenie prať aj v práčke, no vždy používajte program určený na jemné tkaniny. Uistite sa, že použijete vrecúško na pranie, čím znížite tým riziko poškodenia tkaniny o bubon práčky. Zvoľte nízku teplotu vody (maximálne 30 °C) a nízke otáčky. V neposlednom rade, používajte šetrné čistiace prostriedky bez bielidiel a silných chemikálií.

4. Vyhýbajte sa chemikáliám

Hodvábne oblečenie je citlivé na bielidlá a iné agresívne chemikálie, ktoré môžu poškodiť farbu a štruktúru vlákien. Preto sa pri praní vyhýbajte akýmkoľvek produktom, ktoré obsahujú chlór alebo iné silné chemikálie.

Sušenie hodvábu

Správne sušenie je rovnako dôležité ako pranie, pretože nesprávne sušenie môže materiál poškodiť alebo zmeniť jeho tvar. Tu sú overené tipy: 

1. Nikdy nepoužívajte sušičku

Sušička môže hodváb nenávratne poškodiť. Vysoké teploty spôsobujú zmrštenie, poškodenie vlákien a stratu jemnosti materiálu. Hodváb by mal byť sušený prirodzene, nikdy nie v sušičke.

2. Jemné odstreďovanie

Po praní je hodvábne oblečenie krehké, a preto by ste ho mali jemne vyžmýkať. Najlepšie je vyhnúť sa krúteniu alebo silnému stláčaniu, aby ste predišli tvorbe záhybov a deformáciám. Namiesto toho ho jemne zabaľte do čistého uteráka a jemne pritlačte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.

3. Sušenie na rovnej ploche

Najlepší spôsob, ako hodvábne oblečenie vysušiť, je rozložiť ho na čistý, suchý uterák na rovnej ploche. Rozložením zabránite deformácii tkaniny a tvorbe záhybov. Nikdy ho nevešajte, pretože by sa mohol roztiahnuť a stratiť tvar.

4. Chráňte pred slnkom

Pri sušení sa vyhýbajte priamemu slnečnému žiareniu. Slnko môže spôsobiť vyblednutie farieb a oslabenie hodvábnych vlákien. Hodváb sušte skôr na tienistom a dobre vetranom mieste.

Pozrite si: Poznáš pravidlá žehlenia? S týmito trikmi to pôjde ako po masle!

Ako uchovávať hodvábne oblečenie

Starostlivosť o hodváb nekončí pri praní a sušení. Aj jeho správne uchovávanie je kľúčové pre zachovanie kvality.

1. Skladovanie

Hodvábne oblečenie by malo byť skladované na suchom, tmavom mieste, aby bolo chránené pred vlhkosťou a svetlom. Najlepšie je skladovať ho na vešiakoch, ktoré sú mäkké alebo pokryté textilom, aby ste predišli tvorbe záhybov.

2. Zrolovanie namiesto skladania

Ak musíte hodvábne oblečenie poskladať, skúste ho jemne zrolovať, aby ste znížili riziko vzniku záhybov a odtlačkov.

3. Ochrana pred molami

Hodváb je citlivý na poškodenie hmyzom, najmä molami. Aby ste predišli poškodeniu, odporúčame použiť levanduľové alebo cédrové vrecúška, ktoré prirodzene odpudzujú hmyz.  

Čo so žehlením hodvábneho oblečenia? 

Samozrejme, ak je to potrebné, hodváb môžete aj žehliť, ale vždy s mimoriadnou opatrnosťouŽehlite ho naruby a pri najnižšej teplote, použite parnú žehličku alebo jemne pokropte tkaninu vodou. Pri žehlení môžete použiť aj tenkú handričku, ktorú položíte na hodváb, aby ste sa vyhli priamemu kontaktu žehličky s jemným materiálom.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE