Jednoduché, rýchle a navyše chutné. V prípade, že nemáte náladu a ani čas na veľké vypekanie, ponúkneme vám zopár receptov na chutné dezerty. V dnešných inšpiráciách budú dominovať najmä jabĺčka, mak, ale i mrkva. Čo poviete, nechali by ste sa zlákať?
Odporúčame: Vynikajúce hrnčekové palacinky z bieleho jogurtu
Koláč lenivej ženy
Koláč pre všetky lenivé ženy, ktoré chcú upiecť niečo chutné, no nechcú pečeniu venovať dlhý čas. V prípade, že obľubujete mak, je tento dezert pre vás priam stvorený.
Budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček maku
Postup: Žĺtky oddelíme od bielkov. Následne žĺtky rozmiešame s cukrom na tekutú hmotu. Do hmoty postupne pridávame všetky zvyšné ingrediencie (môžeme rozmiešať aj mixérom). Pridáme mak a pomaly zamiešame. Nakoniec pomaly pridávame vyšľahané bielky a jemne vmiešame. Pečieme približne 15 minút pri teplote 180 stupňov, pokým cesto nezružovie a kraje sa od plechu nezačnú oddeľovať. Vychladnuté upečené cesto natrieme obľúbenou marmeládou a nanesieme čokoládu.
Pozri aj: Alergia na orechy a arašidy: Rozpoznaj hlavé príznaky včas!
Čokoládový koláč s jabĺčkami
Rýchly a najmä chutný dezert pre tých z nás, ktorý majú radi čokoládu a chceli by ju skombinovať s niečím zdravším, napríklad s jablkami.
Budeme potrebovať:
- 300 gramov polohrubej
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 400 gramov nastrúhaných jabĺk
- 2 PL kakaa
- 100 gramov masla (v tekutom stave)
- 50 gramov mletých orechov
- 100 – 150 ml mlieka
- 100 gramov čokolády na varenie (na polevu)
Postup: Všetky ingrediencie spolu vymiešame (ako prvé práškové ingrediencie, postupne pridávame ostatné). Z ingrediencií vznikne mierne tekuté cesto, ktoré nalejeme do vymasteného plechu. Pečieme zhruba 15 – 20 minút pri teplote 180 stupňov. Napokon rozpustíme čokoládu a vrch koláča ňou potrieme.
Odporúčame: Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov
Rýchly a zdravý mrkvový koláč
Netradičný koláčik, ktorý určite zachutí všetkým. Najmä pre jeho zdravé ingrediencie.
Budeme potrebovať (na 1 porciu koláčika):
- ¼ šálky špaldovej múky
- ¼ šálky nastrúhanej mrkvy
- Štipku sódy bikarbóny
- ½ ČL mletej škorice
- 1 vajíčko
- 1 ČL medu
- 1 ČL trstinového cukru
- 2 PL mlieka
- ½ balenia mäkkého tvarohu
- Hrozienka či iné malé sušené ovocie
Postup: Všetky suché ingrediencie si zmiešame v miske, v druhej si zmiešame všetky tekuté ingrediencie spolu s mrkvou. Hmotu vylejeme do vymastenej menšej misky, ktorá je vhodná na pečenie v rúre. Pečieme zhruba 5 minút pri teplote 180 – 200 stupňov. Koláčik vyklopíme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh zmiešame spolu s medom, primiešame hrozienka alebo sušené ovocie a plnku máme hotovú. Vychladnutý koláčik si prekrojíme na polovicu a naplníme ho plnkou. Dobrú chuť!