Pleseň na potravinách: Pozri, ktoré jedlá nemusíš hneď vyhadzovať!

Určite vás už postretla situácia, kedy ste sa tešili na nejaké jedlo a v tom vám všetky chute prekazila pleseň, ktorá sa usadila na vašom obľúbenom syre, ovocí či zelenine. Alebo sa vám možno stalo aj to, že ste sa z chuti zahryzli do chlebíka, no v tom ste si všimli, že ho takisto okupuje bielo-zelený povlak… Pleseň na potravinách nás trápi pomerne často a niekedy až príliš skoro po ich zakúpení. Čo s plesňou robiť podľa odborníkov, kedy a na ktorých potravinách je v poriadku a kedy zasa nie?

Z plesne sa nezomiera

Hneď na úvod si ujasnime jedno – keď nevedomky zjete pleseň, nezomriete z toho. Z plesne sa pravdepodobne povraciate, ale aj to len preto, že nechutí dobre, z čoho vám môže prísť náhle nevoľno. Väčšina plesní však nie je toxická a v tvrdom prostredí žalúdka ich púť končí. Ak sa vám predsa len po zjedení plesne prejavujú neprestajné hnačky alebo zvracanie, kontaktujte svojho lekára. Aj ten vám však pravdepodobne odporučí problémy prečkať.

Inšpiruj sa u nás: Interpretácia snov: Zisti, pred čím ťa sny varujú (I. časť)

plesnivé ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Zjesť či nezjesť?

Ako určite sami dobre viete, niektoré potraviny majú byť plesnivé. Napríklad taký plesnivý syr či špeciálne druhy salám, ktoré jednoducho kupujeme preto, že majú na povrchu zelené miesta a nám v konečnom dôsledku chutia. Aj preto niektoré potraviny môžeme zjesť aj plesnivé, respektíve po odstránení plesne. Lekári však upozorňujú, že najbezpečnejšie je, ak plesnivú potravinu jednoducho vyhodíte, pretože pleseň sa z povrchu šíri aj dovnútra jedla, čo je voľným okom neviditeľné.

Z niektorých druhov potravín sa teda pleseň neoplatí odstraňovať, mali by putovať rovno do odpadkov. Ide o mäkké syry, ktoré nemajú byť plesnivé, mäkké ovocie (napríklad čerešne, jahody a podobne), pečivo a koláče, orechy, strukoviny, džemy, jogurty a mäso. Naopak, ak objavíte pleseň na tvrdých syroch, salámach, ovocí a zelenine, môžete ju obrezať a potravinu skonzumovať.

Pozri aj: Gazdinky, viete čím nahradiť vajcia v kuchyni? Tu je päť tipov

plesnivý syr

Zdroj: Shutterstock®

Ako bojovať proti plesni

Pleseň na potravinách vzniká v teplých a vlhkých podmienkach. To znamená, že najlepším bojovníkom proti šedým a zeleným nepriateľom na potravinách je chladnička. Aj v chladničke však máme vlhké prostredie, preto ak vaše zariadenie obsahuje možnosť zníženia vlhkosti, nastavte si ju tak na 40 percent. Predtým, ako niečo kúpite, potraviny si poriadne obzrite a to platí aj ak sa niečo chystáte zjesť. Predídete tak nepríjemnostiam, ktoré môžu súvisieť so zjedením plesne.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Janka Jurasova

Janka Jurasova

09.04.2019 17:54

ja radšej nakupujem menej aby sa nestihlo pokaziť :-)

Vaše meno:

Natália Lobodášová

Natália Lobodášová

10.04.2019 11:58

Nám sa to doma nestane, lebo všetko zjeme :-D

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

10.04.2019 13:57

zaujímavé

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

15.04.2019 15:58

Pleseň mi pripadá mimoriadne odpudivá.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

16.04.2019 13:27

lepšie skladovať potraviny nie vo vlhku

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

18.04.2019 13:35

Potraviny ktoré sú už napadnuté plesňou už nejem. Keď kupujem ovocie a nájdem k debnicke viac zhnitych kusov, už nekúpim

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

22.04.2019 17:06

Nikdy nejem plesnivé jedlo ani po odrezaní. Snažím sa kupovať tak, aby sa zjedlo čím skôr.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.05.2019 08:25

Okamžite putujú do koša

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.