Sú vám známe liečivé vlastnosti horčice? A napadlo by vám vôbec nazerať na horčicu ako na niečo, čo dokáže prospievať nielen varenej klobáske, ale dokonca aj zdraviu? Veď už starí Rimania a Gréci využívali horčičné semená na liečebné účely.
Horčica sa tak zaraďuje medzi najstaršie liečivé koreniny na svete. Tušili ste to vôbec? Ak nie, ste na správnom mieste! Čítajte a dozviete sa, na čo všetko je horčica dobrá a prečo ju rozhodne netreba podceňovať.
Horčica je s nami už tisícky rokov
Už praotec všetkých lekárov, Hippokrates, spomínal horčicu v súvislosti s tráviacimi problémami. Využívala sa dokonca ako veľmi účinný protijed. Na úvod však treba zabŕdnuť aj do teórie a spomenúť, že horčica je prakticky výsledný produkt horčičných semien.
Pôvodne teda horčica vznikla zmiešaním týchto semien s hroznovým muštom alebo octom. Dnes vzniká horčica takmer rovnako, len hroznový mušt nahrádza voda, olej či spomínaný ocot. Za jej žltú farbu môže pridanie kurkumy.
Vedeli ste, že? Horčica patrí medzi najstaršie známe koreniny – jej použitie sa datuje až do roku 3000 pred Kristom. V starovekom Egypte bola súčasťou pohrebnej výbavy faraónov a v Ríme sa ňou liečili zažívacie problémy aj uhryznutia hadom.
Aké druhy horčice sú na trhu?
Najznámejšia horčica je tá plnotučná, no poznáme aj kremžskú a dijónsku. Už menej známa je ruská či ukrajinská horčica s chrenom. Do kremžskej je pridaný cukor na zjemnenie pálivej chuti a dijónska je, ako isto viete, najštipľavejšia. Ideálne je vždy siahnuť po horčici, ktorá má na obale uvedené, že nie je umelo prifarbená a je bez chemickej konzervácie.
Skvelé je však zaradiť do jedálnička aj samotné horčičné semená v bio kvalite. Ich žutie napríklad, okrem iného, pomáha pri bolesti zubov. Konzumácia horčice má priaznivý vplyv na trávenie, zápchu a dokonca aj hemoroidy.
Shutterstock®Zloženie a výživové hodnoty horčice
Horčica, či už ako dochucovadlo alebo v podobe horčičných semienok, je výživovo bohatá a pre zdravie veľmi prospešná. Obsahuje celý rad látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú trávenie, imunitu aj metabolizmus. Výhodou je tiež nízky obsah kalórií a tukov, čo z nej robí vhodnú súčasť zdravého jedálnička. Ak vás zaujímajú účinky horčice na zdravie, mali by ste poznať aj jej výživový profil:
- Vitamíny: A, C, E, K, B1, B2, B3 (niacín), B6
- Minerály: vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, zinok, selén
- Obsah glukozinolátov – zlúčeniny s protizápalovými a protirakovinovými účinkami
- Esenciálne mastné kyseliny vrátane omega-3
- Vysoký podiel antioxidantov
- Nízkokalorická – ideálna pri redukčnej diéte
Horčica ako liek
Už samotné semená horčice sú účinné prírodné preháňadlo. Aj vám stará mama natierala horčicou hrudník, keď ste ochoreli? Vedela, prečo to robí, veď upokojuje pľúca a uľahčuje dýchanie. Pravidelná konzumácia horčice zabraňuje kôrnateniu ciev, znižuje krvný tlak, odstraňuje bolesti pečene a žlčníka, no takisto aj kožné vyrážky. Ak potrebujete znížiť horúčku, rozmiešajte trochu horčice v horúcom bielom víne.
Pri bolesti hlavy ju aplikujte na čelo a spánky. Ak vás trápi bolesť chrbta, zmiešajte horčicu s akýmkoľvek masážnym krémom v pomere 1:2, naneste na chrbát a po desiatich minútach osprchujte.
Horčica ako rastlina obsahuje takzvané glukozinoláty a selén, ktorý má protirakovinové účinky. Semená majú pomerne vysoký podiel vitamínu B, no tiež A, C a K. Ďalej obsahujú niacín, ktorý znižuje cholesterol alebo vápnik a železo. Rastlina horčice má dlhý kmeň, pomerne veľké listy, niečo ako struk, plný semienok a žlté kvety. Nájdete ju rásť doslova všade, od polí, cez záhrady, až po centrum mesta.
Za zmienku stojí, že najväčšiu spotrebu horčice majú Francúzi. Existuje dokonca aj takzvaná horčičná múka, ktorá má zase využitie pri reumatických bolestiach.
Shutterstock®Kedy si dať pozor na horčicu?
Aj keď sú horčičné semienka a horčica vo všeobecnosti považované za zdravé, nie sú vhodné pre každého. U citlivých osôb môže lokálna aplikácia horčice na pokožku (napr. pri zábaloch či maskách) spôsobiť začervenanie, podráždenie alebo alergickú reakciu. Pred použitím na tvár alebo telo je preto vhodné urobiť test na malej ploche pokožky.
Zvýšenú opatrnosť by mali mať aj ľudia s ochoreniami štítnej žľazy, pretože glukozinoláty môžu ovplyvniť vstrebávanie jódu. Pri dlhodobej a nadmernej konzumácii horčice môžu niektoré látky zaťažovať tráviaci trakt. Rovnako sa horčica neodporúča pri akútnych žalúdočných alebo črevných problémoch, najmä v pikantnej forme.
Horčica v kozmetike
Horčičné náplasti sa aj dnes používajú na dnu alebo artritídu. V Indii si horčicou dokonca potierajú pokožku hlavy a podporujú tým rast vlasov. V kuchyni má horčica pomerne široké uplatnenie. Hoci jej prischla úloha dochucovadla pečenej alebo varenej klobásy, výborná je aj v marinádach či omáčkach. Výborne sa hodí k akémukoľvek mäsu.
No fakt, že horčica je malý zázrak, dokazuje aj jej bohaté využitie v kozmetike. Zmiešaná s inými prísadami sa používa ako pleťová maska, kúpeľ či zábal proti celulitíde. Na tvár ju však môžete naniesť, v tenkej vrstve, aj bez inej prísady. Po jej zmytí bude pleť vašej tváre jemnejšia, bude pôsobiť zdravšie a lesklejšie. Nielen majonéza alebo jogurt, ale aj horčica je dokonalá prvá pomoc na slnkom spálenú pokožku. Dajte väčšiu šancu tomuto dochucovadlu – určite sa vám odmení!
Rýchle tipy, ako využiť horčicu doma
- Do domácej marinády: Zmiešajte horčicu, med a citrónovú šťavu – ideálne na kuracie mäso či zeleninu.
- Ako prírodný obklad na chrbticu: Horčičná múka s vodou vytvára hrejivý zábal pri reumatických bolestiach.
- Na podporu trávenia: Čajová lyžička horčice po ťažkom jedle stimuluje tráviace enzýmy.
- Horčica na vlasy: V Indii sa používa ako maska na vlasovú pokožku – stimuluje rast vlasov.
- Proti prechladnutiu: Potieranie hrudníka horčicou zmierňuje kašeľ a uľahčuje dýchanie.
- Na tvár ako maska: V tenkej vrstve rozjasňuje a prekrvuje pokožku – ideálne pre mdlú pleť.
- Na popáleniny od slnka: Horčica zmierňuje podráždenie a zanecháva pleť jemnú.
- Do domácich omáčok a dressingov: Dodá jemne pikantný podtón šalátom a mäsu.
Anketa: Ako často používate horčicu?
Odpovedalo 395 ľudí
70%
29%
1%
Aktualizovaný článok: 24.03.2025