Poznáš liečivé vlastnosti horčice? Nie je ich vôbec málo!

účinky horčice

Sú vám známe liečivé vlastnosti horčice? A napadlo by vám vôbec nazerať na horčicu ako na niečo, čo dokáže prospievať nielen varenej klobáske, ale dokonca aj zdraviu? Veď už starí Rimania a Gréci využívali horčičné semená na liečebné účely. 

Horčica sa tak zaraďuje medzi najstaršie liečivé koreniny na svete. Tušili ste to vôbec? Ak nie, ste na správnom mieste! Čítajte a dozviete sa, na čo všetko je horčica dobrá a prečo ju rozhodne netreba podceňovať.

Horčica je s nami už tisícky rokov

Už praotec všetkých lekárov, Hippokrates, spomínal horčicu v súvislosti s tráviacimi problémami. Využívala sa dokonca ako veľmi účinný protijed. Na úvod však treba zabŕdnuť aj do teórie a spomenúť, že horčica je prakticky výsledný produkt horčičných semien. 

Pôvodne teda horčica vznikla zmiešaním týchto semien s hroznovým muštom alebo octom. Dnes vzniká horčica takmer rovnako, len hroznový mušt nahrádza voda, olej či spomínaný ocot. Za jej žltú farbu môže pridanie kurkumy.

 Vedeli ste, že? Horčica patrí medzi najstaršie známe koreniny – jej použitie sa datuje až do roku 3000 pred Kristom. V starovekom Egypte bola súčasťou pohrebnej výbavy faraónov a v Ríme sa ňou liečili zažívacie problémy aj uhryznutia hadom. 

Aké druhy horčice sú na trhu?

Najznámejšia horčica je tá plnotučná, no poznáme aj kremžskú a dijónsku. Už menej známa je ruská či ukrajinská horčica s chrenom. Do kremžskej je pridaný cukor na zjemnenie pálivej chuti a dijónska je, ako isto viete, najštipľavejšia. Ideálne je vždy siahnuť po horčici, ktorá má na obale uvedené, že nie je umelo prifarbená a je bez chemickej konzervácie.

Skvelé je však zaradiť do jedálnička aj samotné horčičné semená v bio kvalite. Ich žutie napríklad, okrem iného, pomáha pri bolesti zubov. Konzumácia horčice má priaznivý vplyv na trávenie, zápchu a dokonca aj hemoroidy.

horčica a jej použitie
Shutterstock®

Zloženie a výživové hodnoty horčice

Horčica, či už ako dochucovadlo alebo v podobe horčičných semienok, je výživovo bohatá a pre zdravie veľmi prospešná. Obsahuje celý rad látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú trávenie, imunitu aj metabolizmus. Výhodou je tiež nízky obsah kalórií a tukov, čo z nej robí vhodnú súčasť zdravého jedálnička. Ak vás zaujímajú účinky horčice na zdravie, mali by ste poznať aj jej výživový profil:

  • Vitamíny: A, C, E, K, B1, B2, B3 (niacín), B6
  • Minerály: vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, zinok, selén
  • Obsah glukozinolátov – zlúčeniny s protizápalovými a protirakovinovými účinkami
  • Esenciálne mastné kyseliny vrátane omega-3
  • Vysoký podiel antioxidantov
  • Nízkokalorická – ideálna pri redukčnej diéte

Horčica ako liek

Už samotné semená horčice sú účinné prírodné preháňadlo. Aj vám stará mama natierala horčicou hrudník, keď ste ochoreli? Vedela, prečo to robí, veď upokojuje pľúca a uľahčuje dýchanie. Pravidelná konzumácia horčice zabraňuje kôrnateniu ciev, znižuje krvný tlak, odstraňuje bolesti pečene a žlčníka, no takisto aj kožné vyrážky. Ak potrebujete znížiť horúčku, rozmiešajte trochu horčice v horúcom bielom víne.

Pri bolesti hlavy ju aplikujte na čelo a spánky. Ak vás trápi bolesť chrbta, zmiešajte horčicu s akýmkoľvek masážnym krémom v pomere 1:2, naneste na chrbát a po desiatich minútach osprchujte. 

Horčica ako rastlina obsahuje takzvané glukozinoláty a selén, ktorý má protirakovinové účinky. Semená majú pomerne vysoký podiel vitamínu B, no tiež A, C a K. Ďalej obsahujú niacín, ktorý znižuje cholesterol alebo vápnik a železo. Rastlina horčice má dlhý kmeň, pomerne veľké listy, niečo ako struk, plný semienok a žlté kvety. Nájdete ju rásť doslova všade, od polí, cez záhrady, až po centrum mesta.

Za zmienku stojí, že najväčšiu spotrebu horčice majú Francúzi. Existuje dokonca aj takzvaná horčičná múka, ktorá má zase využitie pri reumatických bolestiach.

vplyv horčice na zdravie
Shutterstock®

Kedy si dať pozor na horčicu?

Aj keď sú horčičné semienka a horčica vo všeobecnosti považované za zdravé, nie sú vhodné pre každého. U citlivých osôb môže lokálna aplikácia horčice na pokožku (napr. pri zábaloch či maskách) spôsobiť začervenanie, podráždenie alebo alergickú reakciu. Pred použitím na tvár alebo telo je preto vhodné urobiť test na malej ploche pokožky.

Zvýšenú opatrnosť by mali mať aj ľudia s ochoreniami štítnej žľazy, pretože glukozinoláty môžu ovplyvniť vstrebávanie jódu. Pri dlhodobej a nadmernej konzumácii horčice môžu niektoré látky zaťažovať tráviaci trakt. Rovnako sa horčica neodporúča pri akútnych žalúdočných alebo črevných problémoch, najmä v pikantnej forme.

Horčica v kozmetike

Horčičné náplasti sa aj dnes používajú na dnu alebo artritídu. V Indii si horčicou dokonca potierajú pokožku hlavy a podporujú tým rast vlasov. V kuchyni má horčica pomerne široké uplatnenie. Hoci jej prischla úloha dochucovadla pečenej alebo varenej klobásy, výborná je aj v marinádach či omáčkach. Výborne sa hodí k akémukoľvek mäsu.

No fakt, že horčica je malý zázrak, dokazuje aj jej bohaté využitie v kozmetike. Zmiešaná s inými prísadami sa používa ako pleťová maska, kúpeľ či zábal proti celulitíde. Na tvár ju však môžete naniesť, v tenkej vrstve, aj bez inej prísady. Po jej zmytí bude pleť vašej tváre jemnejšia, bude pôsobiť zdravšie a lesklejšie. Nielen majonéza alebo jogurt, ale aj horčica je dokonalá prvá pomoc na slnkom spálenú pokožku. Dajte väčšiu šancu tomuto dochucovadlu – určite sa vám odmení!

Rýchle tipy, ako využiť horčicu doma

  • Do domácej marinády: Zmiešajte horčicu, med a citrónovú šťavu – ideálne na kuracie mäso či zeleninu.
  • Ako prírodný obklad na chrbticu: Horčičná múka s vodou vytvára hrejivý zábal pri reumatických bolestiach.
  • Na podporu trávenia: Čajová lyžička horčice po ťažkom jedle stimuluje tráviace enzýmy.
  • Horčica na vlasy: V Indii sa používa ako maska na vlasovú pokožku – stimuluje rast vlasov.
  • Proti prechladnutiu: Potieranie hrudníka horčicou zmierňuje kašeľ a uľahčuje dýchanie.
  • Na tvár ako maska: V tenkej vrstve rozjasňuje a prekrvuje pokožku – ideálne pre mdlú pleť.
  • Na popáleniny od slnka: Horčica zmierňuje podráždenie a zanecháva pleť jemnú.
  • Do domácich omáčok a dressingov: Dodá jemne pikantný podtón šalátom a mäsu.

Anketa: Ako často používate horčicu?

Odpovedalo 395 ľudí

70%
29%
1%

Aktualizovaný článok: 24.03.2025

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

24.05.2018 01:04

No teda, to sú mi veci... že horčica-ako liek... nooooo to by ma nikdy nenapadlo. Mať tak nenápadnú surovinu v špajze a s takými účinkami?
ĎAKUJEM za nové informácie aj skrz tohto článku. :)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.04.2018 20:18

Dobre vedieť, našla som diagnózu na jej využitie.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

24.03.2018 23:17

párky,alebo klobásky jedine s horčicou...horčicu pridávam aj do majonézy,alebo do zálievky na šaláty.Fajn,že má toľko plusov,to som netušila.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.03.2018 06:46

horčicu mám veľmi rada, ale, že má toľko liečivých účinkov, to som fakt netušila..

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

23.03.2018 19:28

Netusila som kolko liecivych ucinkov ma horcica, semiacka

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.03.2018 17:38

vedela som, že horčica má liečivé účinky, ale aké, to som sa dočítala až teraz, ďakujem

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

23.03.2018 17:01

Ked mi mamka vravievala,že sranda musí byť ,aj ked na chleba nebude. Ja som vravievala, že aj ked na horčicu nebude..! Milujem horčicu.. Fakt som o týchto veciach nevedela.A odteraz ju budem ešte viac používať ,no nielen v kuchyni ,ale aj na telo..Proti bolestiam hlavy - skúsim. A na ten chrbát - to sa mi najviac páči..

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.03.2018 16:54

používam ju iba v kuchyni,ostatné ma prekvapilo.je výborné,že sa u vás vždy niečo naučím.ďakujem,ste naj.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

23.03.2018 08:18

keď sú francúzske týždne v obchodnom retazci, tak si kupujem horčicu vtedy... či už ochutenú alebo dijonskú..... pridávam ju do rôznych jedál.... ale samotnú horčicu veľmi neoblubujem... o jej liečových účinkoch počujem prvý krát.... nepočula som to ani od mojej starej mamy...

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

23.03.2018 08:01

niektore jedla si bez nej neviem predstavit, ale na druhej strane ju moc nemusim

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

23.03.2018 07:40

Budem ju teda pridávať do jedla častejšie

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.03.2018 06:44

Kedysi nás aj moja babka liečila horčicou, ďakujem za pripomenutie!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.