Para orechy: To pravé orechové pre naše cievy aj tráviaci trakt!

Na orechy by sme v jedálničku nikdy nemali zabúdať. Svoje miesto v ňom majú preto, lebo sú úžasným zdrojom vitamínov, minerálov, zdravých tukov a iných dôležitých látok.

 

Dávno sa pritom nemusíme spoliehať len na klasické arašidy či vlašské orechy. V obchodoch či na internete vieme v súčasnosti zohnať obrovské množstvo najrozličnejších druhov týchto plodov.

 

Para orechy patria medzi tie menej známe, no to treba zmeniť. Už jedna dávka dokáže zahájiť znižovanie zlého cholesterolu v tele. V nasledujúcom článku sa o týchto netradičných orechoch dozviete ešte oveľa viac.

 

Odkiaľ pochádzajú?

Stromom para orechov je juvia štíhla. Ide o vždy zelený strom pôvodom z Južnej Ameriky, ktorý dorastá pokojne až do výšky okolo 50 metrov. Patrí medzi najvyššie stromy vyskytujúce sa v povodí rieky Amazonka. Jeho domovom bola v minulosti najmä Brazília, no nájsť ho môžeme i v Peru či Bolívii. Typickým prostredím výskytu juvie štíhlej, ktorá obľubuje teplé podnebie, sú tropické dažďové pralesy. Je nielen jedným z najvyšších, ale i najdlhšie žijúcich stromov. Odhaduje sa, že sa dožíva od 500 do neuveriteľných 700 rokov.

 

Odporúčame: Fruktóza: nezdravý cukor v zdravom ovocí

plody juvie štíhlej

Zdroj: Shutterstock®

Juvia je charakteristická svojím silným rovným kmeňom, na ktorom sa v hornej tretine rozprestiera široká koruna v tvare dáždnika. Jej plodom je veľmi tvrdá 15 cm dlhá tobolka s hrubými stenami. Vo vnútri sa nachádzajú semená, ktoré poznáme pod názvom para orechy alebo i brazílske orechy. Za sezónu sa na jednom dospelom strome urodí okolo 300 toboliek, pričom každá môže dosiahnuť hmotnosť až 2,5 kg.

 

V každom plode, ktorý pripomína kokosový orech, sa zvyčajne nachádza od 10 až do 25 semien, ktoré sú ešte obalené v ďalšej škrupinke. Zber para orechov spočíva najmä v zozbieraní opadaných toboliek, do ktorých je veľmi ťažké sa dostať. Problém to však nerobí tunajšej faune. Prehrýzť tvrdú škrupinu vie napríklad hlodavec zvaný aguti.

účinky para orechov

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú ich skvelé účinky

Para orechy sú zdrojom bielkovín, vlákniny a omega 3 a 6 mastných kyselín. Až 60% obsahu semien tvoria prevažne zdravé tuky. Okrem toho obsahujú vitamín A, C, E, kyselinu listovú a pantoténovú, cholín aj betaín. Para orechy sú však známe predovšetkým vysokým obsahom selénu. Už 100 gramov týchto semien niekoľkonásobne prekračuje odporúčanú dennú dávku dôležitého minerálu. Okrem toho majú brazílske orechy vysoký podiel vitamínu B1. Telu doplnia i vápnik, železo, fosfor, horčík, mangán, zinok či meď. Nájdeme v nich okolo 20 enzýmov s antioxidačnými účinkami.

 

Semená stromu juvia štíhla podporujú obranyschopnosť a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Majú blahodarný vplyv na proces trávenia a celý tráviaci trakt, zlepšujú vyprázdňovanie a zrýchľujú metabolizmus. Podporujú tiež vylučovanie žlče a činnosť pečene. Z výskumov vyplynulo, že už malé dávky brazílskych orechov podmieňujú znižovanie vysokej hladiny zlého cholesterolu. Tieto orechy spevňujú aj spriechodňujú cievy a pôsobia preventívne proti rakovine a rozličným kardiovaskulárnym ochoreniam. Pozitívne tiež vplývajú na nervový systém. Účinne stimulujú činnosť mozgu a najmä pamäť.

konzumácia para orechov

Zdroj: Shutterstock®

Stačí ich máličko

Brazílske orechy sú pomerne kalorické, no nejde o prázdne kalórie. Stogramová porcia týchto semien predstavuje cez 600 kalórií. Odporúčaná denná dávka para orechov je však oveľa nižšia. Odborníci odporúčajú dopriať si za deň či párkrát do týždňa iba dva až tri kusy. Ide teda približne o 10 až 15 gramov, ktoré dokážu telu doplniť všetky dôležité látky. Pri para orieškoch je dôležitý ich výber a správne skladovanie. V obchodoch sa dajú nájsť tieto semená ešte v škrupine, ale aj lúpané, opražené a solené. Surové orechy so škrupinou vydržia na suchom a chladnom mieste aj niekoľko mesiacov.

 

Olúpané orechy sa kvôli vysokému obsahu tukov kazia rýchlejšie, najmä keď sú vystavené vzduchu, vlhku a slnečnému žiareniu. Cena para orechov sa v obchodoch či na internete pohybuje od 2,5 eura za sto gramov. Pri nákupe sa vyhýbajte scvrknutým alebo inak poškodeným orechom, mohli by byť plesnivé. Brazílske orechy zbavené škrupiny sú určené na priamu konzumáciu. Vychutnať si ich teda môžete samotné bez tepelnej úpravy. Vhodné sú však i na posypanie zeleninových alebo ovocných šalátov, do polievok  či mäsových pokrmov. Nasekané ich môžete tiež pridať do cesta, pudingov, smoothie nápojov či dezertov.

 

Pozri aj: S krídelkami či bez? Vieš, ako si vybrať vložky?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.01.2018 05:59

Oriešky sú u nás veľmi obľúbené, účinky para orechov na cholesterol ma veľmi milo prekvapili.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

11.01.2018 09:03

Poznám tieto orechy, ale netušila som, že čo sa týka množstva jednej dávky som niekde úplne inde. Orechy sú všeobecne zdravé, škoda len, že jedna dávka je veeeeeeeeeeľmi maličká :)

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.01.2018 14:17

najlepsie zo vsetkych orechov

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.01.2018 18:10

práve teraz zobkám oriešky, je toja maškrtka

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

11.01.2018 21:05

MNAM, para orechy milujem aj pekanové ale vždy pár kúskov

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

12.01.2018 09:10

Poznám ich účinky a sú aj veľmi chutné, ale vzhľadom na ich cenu a to, že mám domáce vlašské, doprajem si ich len povedala by som "sviatočne".

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.