Profesionálne kávovary – ako vybrať ten správny pre váš podnik?

ako vybrať profesionálny kávovar do prevádzky

Profesionálne kávovary sú bezpochyby nevyhnutným vybavením každej reštaurácie, kaviarne alebo hotela. Pokiaľ podnikáte v gastronómii, iste viete, že kvalita podávaných nápojov a pokrmov má obrovský vplyv na váš konečný úspech. 

Preto je výber správneho kávovaru vlastne jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré urobíte, pretože tento prístroj patrí medzi základné vybavenie vašej prevádzky. Ako teda vybrať ten správny kávovar, ktorý splní očakávania vašich zákazníkov a bude prispôsobený vašej reštaurácii?

Odporúčame:  Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?

Profesionálne kávovary - nevyhnutné vybavenie pre gastronomické zariadenia


Kvalitná káva je jedným z hlavných faktorov určujúcich spokojnosť zákazníkov v kaviarni alebo reštaurácii. Profesionálne kávovary umožňujú prípravu espressa a ďalších kávových nápojov vynikajúcej kvality, čo prispieva k pozitívnemu zážitku zákazníkov. Káva je jedným z najčastejšie objednávaných nápojov v reštauráciách a kaviarňach, čo znamená, že chutný a aromatický nápoj môže prilákať viac zákazníkov a zvýšiť tržby.

V dnešnom dynamickom gastronomickom prostredí je dôležité odlíšiť sa od konkurencie. Vybavenie prevádzky profesionálnym kávovarom môže byť jedným z faktorov, ktoré vám zaistia výhodu na trhu.

Vyskúšaj:  Pridajte tieto 3 KORENINY do RANNEJ KÁVY na zrýchlenie metabolizmu!

Profesionálne kávovary do reštaurácií
Depositphotos

Kávovary pre catering – typy

V gastronómii sa najčastejšie používajú 3 typy kávovarov. Napriek tomu, že sa nejedná o jediné typy dostupné na trhu, reštaurátori si ich vyberajú a to kvôli chuti kávy a jednoduchému použitiu. Medzi ne patrí:

  • automatické kávovary - ponúkajú funkcie, ako je mletie, plnenie a lisovanie kávy, ktoré sú plne automatické, čo uľahčuje personálu obsluhu. Sú obľúbené v oblastiach, kde je dôležitý pomer rýchlosti obsluhy a dobrá kvalita produktu,

  • poloautomatické kávovary - poloautomatické profesionálne kávovary umožňujú užívateľovi kontrolovať proces prípravy kávy, ale ponúkajú aj niektoré automatické funkcie, ako je kontrola teploty a tlaku. Baristi ich oceňujú pre ich kontrolu nad chuťou a arómou,

  • kávovary na prekvapkávanú kávu - pripravujú kávu filtrovaním horúcej vody cez mletú kávu. Často sa používajú v reštauráciách a baroch, kde sa podáva veľké množstvo kávy naraz, napríklad na raňajky.

Kávovary pre catering - na čo si dať pozor?

  • Kapacita a rýchlosť - kávovar pre kaviareň by mal byť dostatočne výkonný, aby zvládol veľké množstvo objednávok, najmä v čase špičky. Skontrolujte, koľko káv môžete pripraviť naraz a ako rýchlo sa profesionalny kavovar zahrieva a pripravuje nápoje.

  • Kvalita espressa - kvalita espressa je pre povesť kaviarne zásadná. Uistite sa, že vami vybraný kávovar gastro zaisťuje kvalitnú extrakciu kávy so zachovaním chuti a arómy.

  • Jednoduché používanie - je dôležité, aby personál mohol kávovar gastro ľahko a rýchlo obsluhovať, najmä v čase špičky. Uistite sa, že sa kávovar používa intuitívne a má prehľadné menu.

    Údržba a čistenie - pravidelná údržba a čistenie kávovaru sú kľúčové pre zachovanie jeho výkonu a chuti kávy. Venujte pozornosť tomu, ako ľahko sa kávovar udržuje v čistote a aké sú odporúčané postupy údržby.

  • Veľkosť a design - vyberte si kávovar gastro, ktorý sa dizajnovo hodí do priestoru vašej reštaurácie alebo kaviarne. Zvážte tiež jeho veľkosť, aby bol primerane úmerný počtu objednávok a dostupnej ploche pultu.

Toto chceš vedieť: Môže pitie kávy zabíjať? Koľko kávy denne je priveľa?

Profesionálny kávovar
Depositphotos

Kávovary pre gastronomické zariadenia - aké ďalšie funkcie?

Pri výbere kávovaru sú dôležité funkcie ako napríklad:

  • nastavenie hrubosti mletia kávy - umožňuje nastaviť hrubosť mletia podľa typu kávy, čo je kľúčové pre dosiahnutie dokonalej chuti (možnosť dostupná pri kávovaroch s mlynčekom),
  • automatické napenienie mlieka - nepostrádateľná funkcia v miestach, kde sú obľúbené mliečne kávy, ako je cappuccino alebo latté,
  • možnosť naprogramovanie - umožňuje zapamätať si obľúbené nastavenia, čo výrazne urýchľuje proces prípravy kávy,
  • systém rýchleho nahriatia - zásadný pre udržanie nepretržitej prevádzky, najmä v čase špičky.

Pozri aj: Káva s citrónom – pomáha pri chudnutí alebo ide o ďalší výmysel?

Často kladené otázky:

1. Prečo je profesionálny kávovar dôležitou súčasťou vybavenia gastronomického zariadenia?

Každé stravovacie zariadenie, ktoré dbá na vysokú úroveň a kvalitu podávaných nápojov, by malo investovať do profesionálneho kávovaru. Ten umožní rýchlu prípravu kvalitnej a aromatickej kávy, ktorá je jedným z najčastejšie objednávaných nápojov v prevádzkach.

2. Na čo sa zamerať pri výbere kávovaru pre catering?

Pri výbere kávovaru pre cateringovú prevádzkareň je potrebné v prvom rade zvážiť:

  • výkon,
  • kvalitu kávy,
  • kvalitu obsluhy,
  • údržbu a čistenie,
  • veľkosť a design.

 

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE